Followers

Saturday, January 29, 2011

Friday, January 28, 2011

Chris Medina & Juliana Ramos

Baca ini dari blog kak Aina, my besties SIL, Juju. Terasa sangat nak share dengan semua orang. This story really made me cry,. huhuhuk~

HOLLYWOOD, Calif. — "Juliana Ramos car accident" has become a popular Google trend after her fiancé appeared on American Idol.
It was a tissue moment Wednesday night when Idol contestant Chris Medina shared a heartbreaking story about Ramos during his Milwaukee audition. The 26-year-old singer spoke about getting engaged to Ramos, his girlfriend of six years. But two months before they were set to marry, she was involved in a car accident that left her with a traumatic brain injury.
"I was about to make vows just two months from the accident – through thick and thin, 'til death do us part, for better or worse," he said through tears. "What kind of guy would I be if I walked out when she needed me the most?"
Medina moved everyone even more when he performed "Breakeven" by The Script," an audition that earned him a golden ticket to Hollywood. In fact, after the tragic tale, the judges asked to meet Medina's fiancée.
"I just heard your fiancé sing," Steven Tyler told Juliana. "He sings to you all the time. I could tell. That's why he sings so good because he sings to you."
Watch Chris Medina discuss the Juliana Ramos car accident on American Idol below:


Tengok la how pretty she was. bertuah Chris.

This is she now months after the accident. Chris still loves her no matter what.

Sedihkan? Sila angguk.
 This is the prove of true love~

Thursday, January 27, 2011

Been tagged. Hihik!

Zaila, u dah tagged i!
1. Apakah status anda
A daughter
A partner

2. Ceritakan tentang diri anda
I am a perfectionist and talkative!
Full time work as an architect, part time as a 'mother' to a kitten named Abu, love travelling, love orchids, enjoy fooooodddddssss, love photography, and DIY!

3. Ceritakan tentang blog anda
Started as a private blog, it used to be personal to me. 
Then when 2011 arrived, it's time to change a bit. 
Will be shared about wedding preparation, thought, DIY, tips,
recipes (ehem-ehem), life etc. 
Simple but yet interactive and informative.
Lotssss of Abu here in the future, 
not to be bored with me ya!

4. Apakah pendapat anda tentang dunia blog
just love it at the first place!

5. Nasihat kepada kawan-kawan yang baru nak buat blog
Fellas, it's time to raise up and be shine among our small 'world'.

6. Nyatakan keunikan blog anda
i dunno. Just the way i like it!

7. Sampai bila nak menulis blog & impian anda dalam dunia blog
Impian? non ado!
i don't have any timeline so far, but if i have to stop, it is the hardest thing to do.

8. Tag 5 orang yang anda nak kenal

Done.

Tuesday, January 25, 2011

Buat kerja sambil ditemani si Gorgeous!

My Very Simple Home-made Black Pepper Sauce

I tak pernah nak share my own recipe kat sini kan. Sebabnya i takdelah pandai masak sangat. Tapi konon berangan pandai la..hihik.
So presenting,.

Black Pepper Sauce my way!

courtesy from google

Monday, January 24, 2011

Zaila, i love your entry!

Baca ni dari blog zaila. I rasa sangat berguna untuk i sendiri ataupon orang lain. Thanks zaila! muah! So maaflah zaila i copy u punya entry, tapi gambar i deletekan ye dan edit sikit,. hehehe. So kita sebar2kan la,. untuk panduan semua B2B!

Tarikh
Selepas bersetuju untuk hidup bersama, cari tarikh yang sesuai yang cukup untuk anda dan pasangan mengumpul duit bagi menempuh majlis perkahwinan yang tentunya memakan belanja yang agak besar. 

.   Lokasi
Terpulanglah kepada kemampuan anda dan keluarga. Jika budget besar, boleh diadakan di hotel atau kelab yang ekslusif tetapi jika budget hanya sederhana, adakanlah di rumah atau dewan yang harganya berpatutan.

    Mas kahwin dan Wang hantaran
Mas kahwin adalah mengikut kadar yang telah ditetapkan di negeri masing-masing manakala wang hantaran ditetapkan oleh pihak keluarga perempuan. Sebaik-baiknya berbincang dan ikutlah kemampuan pengantin lelaki. 

Cincin Perkahwinan
Berpakatlah dengan pasangan anda untuk memilih cincin/barang mengikut kemampuan. Tak salah pilih cincin emas kuning jika itu yang termampu oleh pasangan. Jangan pula untuk memaksa mendapatkan cincin berlian semata-mata mahu kehendak anda dipenuhi. Tapi kalau si dia nak bagi, terima saja ya. Rezeki jangan ditolak.

Baju bersanding
Biasanya baju pengantin untuk majlis bersanding hanya dipakai sekali sahaja jadi tak munasabah untuk kita membelinya dan menjadikannya sebagai koleksi peribadi. Untuk kenangan abadi boleh lah dibeli, mengikut kemampuan ya.

Bunga telur/Cenderahati
DIY sendiri akan menjimatkan kos yang sedia ada. Tidak terlalu susah jika ada usaha dan kemampuan kan. Boleh hasilkan sesuatu mengikut kreativiti dan mencipta kepuasan masing-masing. 

Pelamin
Buat tinjauan dari pelbagai butik dan sesuaikan dengan budget anda. Dapatkan quotation dan buat pilihan bijak dengan melihat pakej ekonomi, atau gabungkan majlis untuk mendapat harga yang lebih berpatutan.

Make up
Jika anda hanya mengambil pakej solekan dan dandanan sahaja, sudah tentu harga agak mahal. Apa kata anda rangkumkan dengan pakej pelamin, busana, dan aksesori. Sudah tentu pakej yang ditawarkan juga menepati budget anda.

Photography
Utamakan budget untuk gambar dan rakaman majlis perkahwinan anda kerana ia hanya akan berlangsung sekali seumur hidup. InsyaAllah. Pastikan anda memilih jurugambar yang tepat supaya dapat merakamkan saat manis anda berdua, serta kemeriahan majlis tersebut.

Sesiapa boleh tolong tak?

I’m going to China this coming April. Yeay! Tapi ada sesiapa boleh tolong I tak? Advise me on visa application, huhuh.
  1. Patut suruh travel agen uruskan ke? Cost RM80 per person. Murah ke mahal?
  2. Berapa price rate if apply sendiri? Boleh buat in group x?
  3. Kat mana link if I nak download Visa Application form? Dah try bukak china Embassy tapi tak jumpa. Sad.

Unlucky me, tak pernah lagi travel Negara yang memerlukan visa, so I am blur and unhandled. Sesiapa boleh tolong tak?


Saturday, January 22, 2011

DIY bantal empat segi untuk nikah part 2

Sambungan:

Untuk lebih dramatik, i buat bantal untuk both bride and groom.
Ececeeeehhh. i for intan, s for fiance, and ♥ ? for both of us lah. hihihik.
I gunakan kain pink poldakot untuk letter tu supaya menonjol sedikit.

Cute x?
Letter tu i lukis print pada kertas dan pinkan pada kain yang dah diletakkan dengan linen (pengeras). 
Kemudian gunting dan letak diatas helaian hadapan bantal. Sematkan sengan pin dan jahit. I menggunakan jahitan zip-zap dihujung kain. I tak jahit tepi pon saje nk biar huruf tu berbulu-bulu, efek la konon! Benang warna merah digunakan hahaha, sebab nak bagi menonjol jugak. haiiihhh entry ni banyak sangat perkataan menonjol! Bosan i!

Inilah perincian letter yang sudah dijahit. Nampak x bulu-bulu tu? Saja, nanti nk biar bulu-bulu tu banyak lagi,. Konon efek denim la. wink!

Hanya sarung  je siap dijahit. Abaikan I dan S tu, esoklah baru sambung. hehehe. 

Tetiba terfikir nanti bantal ni boleh dijadikan prop jugak, disebabkan kebetulan ada letter i and .
Contohnya: 
Aishah (bukan nama sebenar) pegang i, seseorang pegang , then hujung tunang/bf/suami aishah. 
Pastu pose comel then amek gambar. 
Sure cun habis! Alahai! Berangan lebih nampak~

LOVE INAL!

DIY bantal empat segi untuk nikah

Hai,
Ini my new DIY project! woooootttt wooottttt!!!

Sebenarnya benda simple je, nak letak kat blog pon malu sebab nanti orang gelakkan aje. hehe. Tapi takpelah sebab dah janji kan nk tunjuk, so here they are! My DIY bantal empat segi untuk nikah! Kononnya nak tiru Elyana buat bantal banyak-banyak. hehehe. Maafkan kualiti gambar daripada handphone sahaja. =)

Lets cut the story ya,. Apa yang kita perlukan adalah:


kain untuk sarung (pilih yang bertekstur dan keras sedikit)
zip 14" mengikut warna kain
benang mengikut warna kain
jarum peniti untuk semat pada kain (tapi i x guna pon)
les (tak tahu cemana nak eja, pon tak guna kot. saja beli)

Untuk permulaan, i gunakan kain yang paling tak lawa sekali, haha mane la tau tak jadi kan, rugi!
 Baiklah, pertama. Potong kain mengikut saiz yang anda inginkan. i gunting 18" x 18" 
untuk helaian pertama (empat segi sama). Ini untuk sebelah hadapan bantal.

Kedua, gunting hehaian kedua untuk sebelah belakang bantal berukuran 10"x 18". 
Yang ni kena 2 pieces ye, sebab nak jahit zip di tengah-tengah.

Beginilah kedudukan zip ketika menjahit nanti. Jangan tersilap okey! pastikan zip berada dalam kedudukan center ye.

Jahitlah mengikut kreativiti anda, asalkan tercantum keduanya dan zip boleh dibuka di tengah-tengah.

 I jahit satu bahagian kain terlebih menutupi zip supaya ia kelihatan kemas. 
kemudian cantumkan helaian pertama dan helaian kedua.

Tadaaaa! Inilah hasilnya. Simple bukan. Tapi untuk projek DIY i, tidak berakhir di situ. I jahitkan kelim sebanyak 2" di sekeling bantal untuk mendapatkan efek border. Sesetengah orang buat ruffle (ropol) tapi i suka simple dan moden. Kemudian i jahit zip-zap 1cm dibahagian luar jahitan tadi sebagai hiasan tambahan. Yang ni i gunakan benang merah untuk kelihatan bold dan menonjol.

 
Perincian seperti dibawah. cantik kan. simple dan moden.

Abaikan pelamin, i nak bantal2 tu je. cukup tak 20 bijik agaknye eh?

Total cost untuk 20 sarung bantal :-
kain RM24.90 ( beli masa sale di Kamdar)
benang dan zip RM12.20




Friday, January 21, 2011

NEXT DIY PROJECT

Bunga Telur

Masa balik kampung baru-baru ni, i curi 1 bunga telur yang mak i dah siapkan, cepat-cepat masuk dalam handbag. Mak dah pesan awal-awal jangan ambil bawak balik nanti macam tak suprise la tapi i insist jugak, Then berlakulah adegan curi mencuri bunga telur sendiri. hehehe. FYI, ini pon DIY project, tapi not mine, EMAK punya DIY~

Untuk B2B semua, inilah bunga telur i nanti! if nak yang real, jemput datang ke rumah ya, opppsss semasa wedding sahaja, sebelom tu tawaran tidak valid~

 


sangat suka! love the color combination as well!

insyaAllah kalau sempat i akan buat entry DIY bunga telur ya~

DIY 1: CORSAGE FLOWER

Seperti dijanjikan, it's time for DIY projectsssss!

Untuk permulaan, i beli dua jambak bunga sahaja bernilai RM3.90 each. hehe. Setiap jambak mempunyai 14 kuntum bunga. So total adalah 28 kuntum bunga. Mula-mula cadangannya i nak 2 kuntum bunga untuk setiap corsage, tapi nampak macam meriah sangat pulak bila pakai nanti, lebih-lebih pakai kat dada. Opsss bukan dada i,.tapi di dada bridesmaid n family! heheehehhehhe.


Seterusnya i tanggalkan bunga dan daun daripada batangnya. Setiap batang ada 2 bunga, 2 daun, 2 pucuk dan 2 putik bunga. Great! So adilkan, boleh buat 2 corsage. Takdela membazir atau tak cukup nanti..hehe~


Ini adalah untuk satu corsage ya!


Cantumkan ikot kreativiti anda, nak daun tu menonjol ke, senget ke, terpulang kepada anda. Macam i, just typical corsage seperti dalam gambar dibawah. Kemudian i ambik riben yang dah dililit dawai untuk hiasan dan bertujuan untuk mencantikkan lagi corsage supaya mengikut tema i iaitu pastel. FYI, i curik sikit daripada bunga telur i, mak yang buatkan riben tu. heheheh.


Cantumkan kedua-duanya. Taaa daaaa! dah siap. Hanya perlu lekatkan pin dibelakang corsage. I terlupa beli pin so that my DIY project terhenti di sini, sorry ya!

Lihat! Cantik tak? Senang je nak buat kan? Sambil tengok tv pon boleh ringankan tangan buat corsage ni ya. Yang penting pemilihan bunga kenalah cantik!
Selamat mencuba!


p/s: total budget corsage is under RM10 untuk 28pieces~ berjimat sehabis daya.

Thursday, January 20, 2011

MUA: contact and price range

Hi bride to be,
Got this MUA list from ‘someone-which-I-can’t-tell-who-she-is’(kena mintak permission dulu baru boleh bagi link beliau), kehkeh,.. but I’m sooooooooooo sure she will be pleased if I share this with you all, bride to be! Thanks kakak! I hope this list may help us to find the best ‘magical touch’ for our Big Day!

{female}
1. Saidatulnisa | 03 5519 2027 | RM1,000 
     2. Kak Liza | 019 209 4564 | RM600
3. Fiza Zainuddin | 012 221 7031 | RM850
4. Chomel | 012 2505 660 | RM800
5. Ian Sham | 017 203 0635 | RM700
6. Lova | 03 4142 4960 | RM650
7. Nurin | 012 269 0828 | RM500
8.  Eleena Lamat | 013 361 2635
9. Munie Ahmad | 013 385 6588 | RM400
10. Awin Seindah Wajah | 0137702739 | RM700

{male}
1. Nurul Shukor | 012 286 2286 | RM1,500
2. Sue Cantik | 019 274 2947 | RM900
3. Ezral Nordin | 012 692 8084 | RM900 
4. Valshuq | 012 913 2000 | RM800
5. Adnan Jaafar | 017 378 2764 | RM750
6. Ayang Kamell | 012 272 3975 | RM550
7. Freda Lestari Putra | 016 3038 391 | RM500
8. Emma Pesona | 012 201 5881 | RM500
9. Hazlie Hamzah | 017 610 8723 | RM450
10. Tiar Zainal | 013 628 4833 | RM900

p/s: My beloved MUA tak tersenarai pon dalam ni ya, sebab I nak buat special entry about her. Wink! So tunggggguuuuuuuuuu~

Kursus Kahwin

As salam,

Insyaallah I akan heret my Bridesmaid join my kursus kahwin 26-27 Februari 2011 ini. Mr. F akan join juga. Wink!

Buat pengetahuan semua, yuran di Kuantan masih lagi RM80 untuk kursus 2hari.ura-ura untuk menaikkan yuran tu belom terjadi lagi lah. Yeay! Mula I macam nak relaks dulu, ambil mood kursus kahwin bila tarikh dah betul-betul dekat, tapi tiba-tiba my bff bagitau I satu benda ang membuatkan I menggelabah dan panas bontot. Disebabkan kursus yang dijalankan di Kuantan agak terhad (sebulan sekali, kadang-kadang sebulan 2x), jadi I hanya ada 6-7 sesi sahaja lagi sebelum my Big day.

Terus I google pejabat agama daerah kuantan n make a call. Surprisingly dah 100 orang register dan tinggal 70 tempat lagi yang available. Gulppppp! Cepat-cepat I bertindak. Masa I register 17 januari tempohari, kursus yang terdekat hanya 26-27 Februari. Sebulan++ gap kan? Betolla agak terhad (sambil angguk-angguk). Dah lama tak masuk kuliah, harap-harap I concentrate dan tidak mengantok. Ececehhh!

Panduan kepada B2B:
  • Jangan tunggu last minit baru nak buat semua.
  • Kalau sibuk dengan kerja, google je pejabat agama daerah ke, atau kursus kahwin ke. Insyaallah apa sahaja maklumat yang kita nak tu ada.
  • I kurang percaya dengan kursus kahwin yang diadakan oleh badan-badan persendirian, jadi untuk selamat berurusan lah dengan pejabat agama terus. Diorang sangat baik hati untuk guide kita terutamanya orang yang blur macam i.
  • Ajak bff supaya kita tak keseorangan nanti, fiancé tak ikot pon takpe sebab korang tetap tak boleh duduk berdua-duaan dalam dewan. Jadi bff lebih baik. Tapi kalau korang jenis yang lone ranger, terpulang, huhu unluckily I am not!
  • Jangan lupa berpakaian sopan dan menutup aurat ya.


Cheers~

B2B Update: DIY mission

Hai!
Baru hari ni ada masa nak update sikit. B2B mission? Yeah I dah beli beberapa barang, eh 4 je sebenarnya. Still consider ‘beberapa’ kan?
  1. Doily paper saiz 1000 pcs 6.5” untuk DIY my wedding card. Kepada Malyn mesti u dah tau idea I for my wedding card kan? Rahsia k. Dah dekat-dekat nanti baru reveal. 
  2. Doily paper saiz 4.5” 250 pcs untuk hiasan kotak kek VIP. Yang ni men beli je n tak sure lagi penggunaan macamane, hehe.
  3. Bunga tulip kecil untuk corsage Bridesmaid. DIY nanti, for now simpan dalam kotak dulu.
  4. Kain sarung bantal warna pastel (pink, ivory, light green, pink polkadot, beige). Yang ni I akan DIY ye kawan2. FYI, I boleh menjahit dan I akan guna kelebihan tu untuk DIY sehabis daya. Kehkehkeh! Insyaallah I akan share dan buat tutorial nanti. Kononnya nak buat bantal banyak-banyak macam Elyana. Masa malam nikah takyah letak kerusi bersanding lagi, letak bantal je atas stage n bunga, make it simple ya!

For now, agak sibuk di office. Jadi DIY project akan dibuat kemudian. Deposit MUA pon belom sempat transfer. Sad sad sad. Harap-harap my beloved MUA I tak lari dan bersabar huhuhuh. Nanges!

Kesihatan: okey! Sihat.
Perasaan & mood: okey!
Pemakanan: errrrr main taram je lagi. Belom berusaha mengikut diet sepenuhnya.
Kewangan: masih dalam usaha menyimpan.

LOVE INAL!

Monday, January 17, 2011

Quick Update

I dah book MUA! Tapi tapi tapi nanti baru I reveal siapa okey. Sebab I tak bayar deposit lagi, tak sempat petang tadi busy sangat. I over excited nak bagitau semua orang, tapi sabar la ye, once i bayar deposit n confirmed, then baru boleh reveal!!!

OP: Apa Pendapat Anda?

Korang dah hire op?
Style cemana yang korang suka?

Adakah jenis yang vintage n indie seperti fad manaf?

Adakah jenis editing superb seperti photoaura?

Adakah jenis photographer artis yang mabeles?

Atau cukuplah sekadar ambil photographer package yang vendor bagi?

Sekarang ni i sangat confused. Tak tahu nak pilih yang mana. I memang dah target nk book op awal 2 sebab tahu op ni cepat sangat laris macam goreng pisang panas. Huhu. So sebelum orang lain grab, i nak grab dulu. Kikikikih.

I sangat suka gambar b&w yang super creative. I akan cari op yang pandai capture moment dan xperlu nak suruh i pose sini sana untuk dapatkan gambar terbaik. So i rasa berbaloi la bayar mahal, so diorang ni tau la keje diorang cemane kan. Tapi tak bermaksud la i taknak pose kan. Confirm pose mcm patung tu penting sebab kite boleh senyum paling manis-tapi-fake untuk menampakkan kejelitaan kita kan. Setuju?

Baru-baru ni i survey2 blog op dan terjumpa yang ni. I terus email dia. Agak menepati citarasa i sebab encik ni pandai capture both moment n posing. Editing pon okey sebab ada sesetengah gambar agak vintage. Tick! B&w, tick! Menepati citarasa i. Hehe. Harga pon sangat affordable.




Then, ada 1 local op yang i suka. Gambar editing super clear pastu kale memang terang lah. Gambar yang ni sangat straight forward tapi confirm kita akan sangat suka sebab gambar kita akan sangat banyak kan. Apa pendapat korang?




Sunday, January 16, 2011

B2B: Baju bertandang

Baru sampai rumah, penat. This week balik kampung untuk settle tarikh kahwin dengan AJK kampung, iaitu Ustaz Asa’ari, orang kuat masa I bertunang dulu. Ni kira tarikh dah cop awal dah kot, insyaAllah. Maklumlah bila event di kampung (actually kat felda), macam2 benda kena fikir especially tarikh sebab trend di sini, pernah mencecah 5 majlis dalam sehari. Nightmare! Jemputan yang datang pon x ramai sebab separuh ke majlis sini, separuh ke majlis sana. Kalau 5 serentak, means tak sampai suku pon yang datang majlis I. huhuhu. Kalau boleh mestilah nak semua orang ke majlis kita kan? Hihihik. 

FYI, tarikh baru majlis I adalah 02/10/2011 (ahad). Saja buat ahad, sebab macam dapat agak 01/10/2011 tu ramai yang berkenan. Hehe, so I undur diri awal2 dan memilih 2hb untuk mengelakkan I berebut tarikh yang sama dengan orang lain.

Mak cakap event di kampung nak buat simple je, takyah beriya-iya. Tapi I agak tidak setuju disitu, bukan I  nak majlis yang grand, I sangat setuju majlis yang simple, tapi persalinan? Make up? Photographer? Itu tak boleh simple ye mak! Anak mak ni nak kawin sekali je seumur hidup mak, biarlah melaram sedikit. Hehehe.

Bercakap pasal persalinan, tadi I jumpa my bff, Hana. Ingat lagi tak pasal entry ini

I ada kirim kat Hana sepasang lace Tiffany blue masa dia pergi Bandung hari tu, tapi cakap-cakap kosong jela, duit pon tak bagi. Berapa meter pon tak cakap. Ingatkan dia lupa or tak beli. Tapi nama pon bff kan, mesti tak lupa kawan. Itulah Hana yang I kenal, hugssss! Hana cakap warna lace yang dia beli strong color dan simple. Die kata xsesuai untuk kawin, kalau untuk raya sesuailah kot. I pon terimalah seadanya. Tapi tetap excited nak tengok lace tu cenggane rupanya, perempuan kan suka benda cantik, lebih-lebih barang yang baru beli kan. So tadi I jumpa Hana. Masa die hulur je lace tu pada I, sangatlah terkejut okey! Mata I bulat gila. Nak tahu kenapa? Bukan I tak suka lace tu, bukan color tu strong sangat, bukan jugak sebab terlalu simple. Tapi…

*

*

*

*

*

*

*

*

Sebab lace tu cantik sangat! Wink wink I dah senyum sampai telinga. Hana  beli betul-betul mengikut taste I! pastu I cakap confirm I akan buat dress untuk bertandang, as I planned before. Takdenye simple ke ape ke, bila I dah suka, tetap rasa cantik even orang lain x setuju. Hana senyum je, layan I tengah posing depan cermin sambil geleng-geleng kepala. Pastu bila tanya harga, Hana cakap it’s free!! Tanya lagi betul ke, jangan main-main. Then Hana cakap betul, it’s free. Hadiah sebab I jadi pengapit dia nanti. Actually Hana pon B2B jugak, wedding dia 12/03/11 ni. Lagilah I suka berganda! Sangat-sangat suka tau.

Okeylah I reveal sikit lace tu cemane, mungkin korang rasa I cakap ni macam bendanya indah kabar dari rupa. Takpelah hehe. Janji I dah suka kan~


love the detailing, simple but nice.. suit me well! buat veil pon cantik kan?

tengok Abu pon suka sampai golek-golek dalam tu.

Lawa tak? Warna biru kehijauan. Before this I pernah confuse pasal nak pakai tiffany blue or green untuk  bertandang. My future family theme color is green untuk bertandang, So if I pakai warna ni, still masuk dengan family diorang kan, win-win situation. InsyaAllah nanti lace ni akan diberi pada Pekrol untuk design dress seperti yang I idamkan. Selesai satu perkara, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana mempermudahkan jalan untuk kami. Amin~

Thursday, January 13, 2011

Sebab Apa Saya Sayang Awak?

Sebab awak sentiasa dengan saya!
Even saya tengah bekerja, tengah facebooking, or tengah update blog.
Awak tetap nak muka saya mengadap awak, jadi awak duduk depan saya.
Awak tak kesah tertidur atas meja, awak redha je.
Bila saya ignore awak, mulalah awak datang dekat, usik-usik saya.
Kadang-kadang saya tolak awak ke tepi, awak tak kecik hati pon.
Awak datang balik dekat-dekat dengan saya.
Awak, saya sayang awak!





Wednesday, January 12, 2011

GIVEAWAY TIME WOOOOTTTT WOOOOTTTT!



Tiba-tiba rasa nak buat giveaway. Seronok tak dengar? Wwwoooooootttt woooottttt!!

Aritu dah buat sekali tapi dalam fb je. Takde contest ape2 pon just i terasa nak bg giveaway, so i pilih secara random jelah mereka-mereka yang bertuah tu. Tapi takdelah bermaksud yang tak dapat tu tak bertuah, mungkin belom rezeki kalian. Hihihik. I heart you all.
Insyaallah selepas i balik dari korea dan vietnam nanti, i akan buat giveaway lagi. Korang doakan jelah i balik dengan selamat ya. Aminnnn.

Okeylah, for now. I tak tahu lah ini dikira sebagai giveaway ke x. Tak kesah lah kan! I’ve planned nak buat sesuatu yang akan menggembirakan sesiapa yang bercadang nk design wedding card sendiri. I AM WILLING TO DO IT SPECIAL FOR YOU AND IT'S FREE yawwww! Interesting kan? I love something simple & english vintage. Tapi SEBENARNYA korang boleh keluarkan idea korang sendiri dan i akan buat ikot apa yang korang nak ye. Don’t worry honey, FIKIR IDEA CANTIK-CANTIK ye. I will design using photoshop or ai then export it to jpeg so that korang senang nak print out dan tunjuk pada card maker.

Kenapa i buat semua ni?
  1. Sebab i seorang designer. Tapi bukan design kad tau. I design building, so mesti korang dapat agak i kerja ape kan? Hihik. If guna Photoshop and Illustrator tu, memang my expertise la. InsyaAllah i akan gunakan kebolehan i tu untuk design kad korang nanti.
  2. Sebab i nak tambah kenalan bride to be!!! tak kesahlah background korang dari mana, even sabah dan sarawak, sekurang-kurangnya i boleh berkongsi dan bertukar-tukar pendapat dengan korang. So if u read this, sila exchange link juga!
  3. I nak ambil mood kahwin! Sebab i ni kerja busy gila, so this is the easiest way nk release tension he he he. Yela sape tak suka wedding kan?

Cukuplah tiga sebab kot. So sape2 nak i buat kad, silalah buat short entry pasal ni okey. Just untuk spread the words je. I tak limitkan design kad i nanti. Ikot kesesuaian waktu, so maybe ramai yang bertuah kan. Pastu korang post la kt komen entry ini korang punya link. let’s exchange link! Nanti i akan baca ye. Dan i akan contact u balik! Jangan lupa tinggalkan email sekali ya.

Tuesday, January 11, 2011

Make up oh Make up!

Make up sangat penting kot especially untuk bertunang dan bersanding. Tapi nasihat i, kena ikot pada event la. Untuk bertunang, jangan over sangat sampai menenggelamkan kecantikan semulajadi kita. Cantik ke? Semua orang cantik kot, Allah dah jadikan setiap manusia itu cantik dan unik. Kalau boleh gunakan earth color untuk eye shadow dan lipstick pulak, pastel. Xperlu nak merah menyala. Pada i, masa bertunang la ‘sesi perkenalan’ diantara bakal menantu dan keluarga pihak lelaki, jadi untuk mengelakkan bad expression dari diorang, ‘berlakon’ la sikit yang korang ni memang ayu dan cantik. Ha ha ha syhhhh ini rahsia tau. Nak nampak lagi cantik letak blusher pink, macam tersipu-sipu malu gitu.

Macam i, make up masa bertunang memang simple gila. Cukuplah sekadar muka nampak segar dan berseri.i pon tak tetapkan budget yang tinggi untuk make up. Hehe. Dan i dapat rm80 untuk make up, berbaloi tak? Nak dapat harga camni? Kena surveylah. Tu paling penting!! But but but, i still buat trial make  up untuk pilih style make up dan color. Yang ni i bayar rm50.

Kalau bersanding pulak, i support if korang nak melaram macam diva. Nak buat smokey eyes ke, ape ke, memang sesuai lah! Masa ni lah nak make up paling cantik. Sebab i rasa dah susah dah nak make up tebal lagi selepas kawin. Tapi terpulang la pada pendapat individu, ada je yang memang make up ke ofis. I bukan orang cmtu kot, i prefer simple je even i pakai jeans je ke ofis.
So, pilihan ditangan anda!

B2B: Reveal Custom-made Mini Dais

My custom-made mini dais? N the dayangsssss?

Okeylah review satu-satu ya. Untuk mini dais, I habiskan dalam RM21 sahaja. Percaya tak? Itu pon I spend untuk beli bunga kat belakang tu, dan riben, itu sahaja. Sebenarnya background adalah langsir emak lama-lama. Ada 2 lapis, belakang skali langsir offwhite plain, then depan dia ada langsir bercorak jarang. Langsir ni pon I pasang kat curtain track tingkap sediada kat situ. Cemane I hide tingkap cahaya tingkap belakang tu? Ha ha ha ni gelak jahat. I suruh BIL pasang kain hitam dari luar, pon ni ihsan dari emak. Kena amek tangga dan panjat. Sebab adik kesayangan, diorang redha. Thanks abangteh &abangchik.

Pastu berbalik kepada dais, I letakkan bunga DIY sendiri idea pon I sendiri , mula-mula nak letak flower ball tapi sebab nak jimat, I buat camni je. Still nampak oke kot. Bunga beli kat Cowboy rm19.90. Riben tu RM1 kat small garden. Sebab bunga tu ada 18 kuntum, so I divide 3 kuntum untuk setiap ikatan. So ada extra 3 kuntum. I simpan dalam kotak. Untuk decoration I biasanya guna no ganjil, contohnya 3 kuntum bunga, dan 5 jambak bunga. Camtu jugak I apply bila design rumah orang, or buat ID.

Sarung Alas dan bantal? Pinjam dari kawan yeayyyy. Alas tu tilam single yang dilipat dua. Pastu I ambil sejadah merah letak atas alas bagi naik seri. Bantal bentuk silinder I pinkan pada alas supaya tidak bergerak. Oke done explanation custom-made mini dais I! Nak copy, silakan. Lagi baik kalau bagitahu I dulu. Sharing is caring right?

The dayangs? All my nieces, anak kakak-kakak I je. Attire, diorang sendiri. Kebetulan masa wedding anak sedara I, tema kami baby blue. Pastu I rasa macam comel je baby blue n pink. So I kerah dan paksa diorang pakai balik baju tu masa tunang I. Ha ha ha evil. Sampai emak I pon pakai baju yang sama. Tapi kakak-kakak I, nan ado! Semua nak melaram baju baru, tapi still blue color lah!

Abaikan muka i tak duduk diam, nebes!

LOVE INAL

B2B: Reveal Engagement Attire

Untuk engagement attire, I pilih simple kurung moden.

Color? Yang penting I nak nampak ayu n suci untuk majlis tersebut. So i’ve choosed pink+cream color instead or gold. Actually I memang suka pastel color. I beli lace n satin untuk baju tunang di Kamdar masa sale 50%, pastu hantar jahit kat Uji’s Collections which is specialist buat baju pengantin dan upah? Sangat murah dan berbaloi untuk jahitan yang sangat kemas. Baju I tempah RM140 ye. Murah kan? So sesape nak jahit baju ikot badan kat Kuantan ni, I memang akan suggest kak Uji. Tapi nak dapat tempahan tu, I rasa memang susah sangat kot sebab kak Uji ni super duper busy menjahit tempahan baju pengantin orang. He he.

FYI, I seorang yang berangka besar tapi kurus sebenarnya. So untuk menutup ke’kerempeng’an I, I buat kurung moden dengan empire cut di bawah dada. Kain pulak kain duyung. Asalnya ada jahitan satin kat bawah dada tapi rasa macam simple sangat pulak.So I amek hujung lace dan tampal sendiri kat bawah dada tu. Then I beli Kristal pink dan tambah kat situ, hujung lengan n hujung baju. Kasi enchance sikit. Sebenarnya tak perlu pon sebab lace yang I beli tu dah ada beaded tapi sebab excited, I jahit lagi tambah sana sini. Hasilnya okey I puas hati sebab jahit sendiri kan, buruk pon tetap puas hati.

Untuk tudung, I beli rm10 je kat kedai di Kuantan, hujung tudung ada benda shining I tak tahu apa dia. Asalkan simple, I okey je. Untuk Veil pulak, I sewa kat amy bridal rm30, kebetulan ada warna betul2 match dengan baju, Alhamdulillah. Okelah dah habis, sila layan gambar! LOVE~



Tengok I kurus kan, longgar je kat perut tu. Perasan! Haiiiihhhh sebenarnya sila tengok hujung lengan, hujung baju dan bahagian bawah dada yang I DIY tu. Oke ke x?

B2B: Reveal Engagement Favor

Okey now I akan reveal pasal engagement favors. Sesetengah orang rasa tak perlu, tapi I rasa perlu memandangkan rombongan datang dari jauh, mr f berasal dari Muar, Johor dan kebanyakkan family diorang datang dari Johor dan KL. Kalau I sendiri, pergi wedding jauh2 mesti I happy kalau dapat something untuk dibawak balik kan. So that I terus terfikirkan favors untuk rombongan yang datang sebagai souvenir. Lagi satu diorang semua bakal pak-pak dan mak-mak sedara I. Apa salahnya berlebih sedikit? Kenapa pak-pak dan mak-mak? Sebab family mr F sangat besar dan ada almost 14 uncle and aunties. Masa bertunang tu pon dah datang almost 12 cars tanpa anak masing2. Dapat bayangkan tak I nervous sangat nak salam dengan semua yang di atas tu. Tapi I ignore! Abaikan perasaan tu.

Untuk favors, I bagi 2 barang yang pertama makanan dan yang kedua menda yang tak boleh makan. Haha. Boleh ke jawapan camtu? Oleh lah yang makan dululah. I tempah butter choc cake with choc chip dan orange cake with choc chip dengan kak Intan (ha ha sama nama), kek dia sangat sedap dan I dapat price yang sangat murah. Almost 40 sen sebijik kot. I tempah 200 pieces sekali bekas yang cantik dan I decorate lagi dengan ribbon pink on top dan tag sticker.

"today is unfolding..like a blossom with petals curled tightly concealing the beauty within..."


Kedua I bagi decoration plate vintage English dari KK Home Deco Ampang. Kawan I yang belikan tp yang clearance stock, so I dapat dalam 50 pieces sahaja. So I ada tambah lagi plate biasa cari kat kedai di Kuantan sahaja. Okey check this out.

Untuk bekas, I cari di Cowboy Kuantan. This is sssoooo limited yawww! Bersepah-sepah cowboy tu I geledah untuk dapatkan bekas ni, triangle medium paperbag. Harga dalam 7.90 untuk 10 pieces or senang 79 sen sahaja lah. Haha. Quite okelah kot sebab bawah rm1 suma kecik sikitlah sebab I letak kek tu 2 ketul setiap beg. So last kite layan gambar!


Masa bertunang kat letak kat tepi my custom-made mini dais. Nampak berseri sudut tepi sebelah kiri tu kan?


Sebenarnya majlis ni kat kampung, tapi I rasa kalau kita pilih kombinasi color yang betul, insyaAllah majlis akan nampak cantik dan sweet sangat. Love yaaa~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...