Followers

Thursday, February 24, 2011

Ostrich Feather

Hye darlingsss semua,
I mencari ostrich feather ni, ada sesiapa tahu nak beli kat mana tak? 



Pssssstttt, ini contoh sahaja. Sila jangan terpengaruh. Sesiapa yang tahu sila exchange link ya!
I'm desperately in love with this ostrich feather, nak buat DIY project.

Wednesday, February 23, 2011

Nabi Muhammad SAW Baring Di Atas Riba Isterinya

Kadang-kadang orang kita silap persepsi  dengan menyangka bahawa budaya romantik itu datang dari Barat. Mereka  menyangka Islam menganjurkan sikap tegas dalam hubungan  lelaki-perempuan, hatta di kalangan suami isteri. Sangkaan begini  terbukti silap.

Sebenarnya orang kita masih lagi terbelenggu  dengan amalan kebanyakan masyarakat rumpun Melayu yang kadang-kadang  malu tak bertempat dan tegas tak kena gaya. Hasilnya mereka tumpul  budaya romantis dan kering dalam bercinta.  Yang lebih  ganjil lagi, ketika di luar ikatan perkahwinan, mereka bukan main  romantik, tetapi bila sudah bernikah, mereka bersikap dingin dan hanya  tahu romantik ketika di atas katil.

Sikap ini berbeza dengan sifat romantis  Rasulullah sallallahu 'alaihi wa sallam yang sentiasa bergaul dengan  isteri dengan penuh mesra dan ceria. Kedudukan Baginda yang begitu  tinggi di sisi Allah dan masyarakat tidak menghalang Baginda untuk  bersama dengan isteri dengan penuh rasa cinta dan kasih.

Hal ini dapat dilihat daripada hadis riwayat Aisyah yang berkata;

لَقَدْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَضَعُ رَأْسَهُ فِي حِجْرِي وَأَنَا حَائِضٌ وَيَقْرَأُ الْقُرْآنَ

Maksudnya;
"Sesungguhnya Rasulullah SAW sering meletakkan kepalanya di  ribaku, sedangkan ketika itu aku sedang berhaid, dan Baginda pula  membaca Al-Quran" (Sunan Ibni Majah : 626)

Tidak dinafikan, perasaan cinta antara suami isteri itu kadangkala  menebal, dan kadangkala menipis, lebih-lebih lagi dikala isteri dalam  keadaan tidak suci ekoran haid dan nifas. Oleh itu, bagi hendak  menghangatkan perasaan cinta antara suami isteri, perlu mempunyai daya  kreatif masing-masing dalam melahirkan perasaan cinta bergelora.

Dengan hadis ini, Nabi SAW seakan-akan mengajar kepada kita  tentang antara tindakan yang perlu dilakukan bagi menghangatkan balik  perasaan cinta itu.

Justeru itu, sebagai suami, tidak seharusnya merasa malu untuk  meletakkan kepala mereka di riba isterinya. Begitu juga, pihak isteri  pula tidak selayaknya merasa janggal dengan tindakan suaminya itu  sehingga menganggap tindakan sebegitu seperti tindakan anak dengan  ibunya yang mahu bermanja.

Sesungguhnya bermanja antara suami isteri merupakan ibadat  disisi Allah, yang melahirkan banyak kelebihan dari sudut keuntungan  dunia, mahupun keuntungan di akhirat.

Keuntungan di akhirat adalah dengan balasan pahala, dan  keuntungan di dunia adalah dengan kemesraan dan kebahagiaan yang wujud  dalam kehidupan berumah tangga.

Dari hadis ini juga, kita akan dapat melihat  betapa Islam adalah agama yang cukup memuliakan kaum perempuan  berbanding apa yang telah dilakukan oleh orang-orang jahiliyyah  terdahulu.

Orang-orang jahiliyyah terdahulu, memandang  perempuan yang berhaid sebagai jijik sehingga mereka meletakkan  undang-undang adat mereka yang meletakkan perempuan seperti barang  buangan dan barang terpakai.

Apabila datang Nabi SAW, baginda menyeru manusia kepada Islam  yang memandang mulia kepada kaum perempuan, walaupun mereka secara  fitrah mempunyai masalah bulanan, iaitu Haid dan Nifas.

Kemuliaan ini dibuktikan dengan tindakan Nabi SAW yang bermesra  dengan isterinya yang sedang berhaid, dengan meletakkan kepala baginda  di riba isterinya yang sudah pasti haid itu berada dikemaluan yang  berhampiran dengan riba tersebut. Ini ditambahi lagi dengan tindakan  nabi SAW membaca Al-Quran di kala kepala baginda SAW berada di riba  Isterinya.

Ekoran dari itulah, Imam An-Nawawi (Aun  Al-Ma'bud : 1/305.) menyatakan bahawa hadis ini menjadi dalil kukuh  bahawa tidak dilarang membaca Al-Quran dalam keadaan berbaring dan  bersandar pada orang perempuan yang sedang berhaid, malahan ianya juga  menjadi dalil bahawa tidak menjadi kesalahan membaca Al-Quran  berhampiran dengan najis.

Tuesday, February 22, 2011

I heart Doily papers


Dah beli 2000pieces of doily papers for wedding cards, table centerpieces, and goodies bag/box.
Tunggu DIY projectssssssss ya! Will start with table centerpieces dulu, tunggu~

Tune Hotel RM1 per night


Jom cuti-cuti! Dah bosan tido kat rumah? Apa salahnya jom ramai-ramai kite lepak Tune Hotel. Kekekeh, macam promoter plak. Bila plak nak merasa tido kat hotel kan, selalu kalau holiday/outstation je dapat peluang. Kali ni jom kita manjakan diri, takyah tido umah, saja mengada tido kat Tune Hotel ni. Walaupon hotel murah-cambest-konon, feel tido hotel tetap best! Rasa taknak bangun. Hanya serendah RM1 pernight, dah mampu dah. Exclude aircond n TV ya. Kalau tambah servis tu, add on lagi RM25 je, still consider murah kan.

I dah beli my ticket, it's on December! Masa tu dah kawin, boleh bawak husband sekali (wink wink! gatai!). Kira second honeymoon pon boleh (ehem-ehem). Sila jangan melalut. Kalau ditakdirkan masa tu husband/me tengah sibuk tak boleh cuti, takde la kisah sangat. Baru RM2 je untuk dua malam. Yang penting tarikh kena sesuai ya! Plus, no admin fees, sangat suka! Actually, i am a truly budget traveller, plus air plain ticket pon i selalu grab masa fair sahaja. Memang berbaloi, kalau nak tunggu duit banyak berkepok-kepok baru nak travel, ntah bila kan. Selalunya gamble je la beli tiket, pastu baru plan pasal kerja. he he he he.

Psstttt, next week i nak ke Korea, 1week kat sana, insyaAllah. Doakan i selamat pergi dan balik okey. Budget traveller nak gi holiday! Woooottt wooooottttt! 

Monday, February 21, 2011

Sebelom ni saya tak dapat follow orang, sad. Hari ni baru berjaya!

Hai my dearie friends, jom exchange link! Dah banyak saya bookmark link, sebab tak dapat follow korang semua. Ada yang kadang-kadang tak sempat nak bookmark pon, supersad. Sila leave ur link ya! i'll follow u back then! LOVE!

Sunday, February 20, 2011

Petang tadi tiba-tiba ada sesuatu yang membuatkan saya sentap dan terkedu.

Biarlah rahsia, sedikit sedih tapi inilah lumrah hidup, saya akan berusaha untuk belajar menerima dengan hati yang terbuka. Smile~

Esok nak menggedik lah!

"Bosanlah rantai lama, dah buruk. Nak rantai baru pleaseeeeeee! tapi.. nape tak wane pink? "
Tuan saya yang baik hati dah jahitkan rantai baru, siap ada nama and 'love'. Esok boleh la menggedik dengan kawan-kawan. Limited edition ni, hand-made pulak tu. Jangan jeles okey! 

Last but not lease, ada 1 gambar lagi. Enjoy!


Saturday, February 19, 2011

Saya Sayang Awak!

Semalam survey jam untuk hantaran for both of us. Tujuan survey ni sebab i bercadang nak beli jam design yang sama kat Korea, mana la tahu dapat murah sikit kan. Hehehe. Kalau lagi mahal, pergi balik la kedai tu beli kat sini aje. My fiancé want something exclusive and goes to Seiko collections (Criteria), and me, tak tahu nak pilih jam apa. Mula-mula search for couple watch, but end up hampa. Seiko takde couple watch cantik-cantik pon. Huhu. Semua design my fiancé tak brkenan. 
My fiancé memang demand sikit pasal jam, maklumlah nak guna masa kerja, my fiancé ni kerjanya flying. Plus jam dia sekarang pon dah 2x ganda harga jam i, huhu, i pakai jam murah je. Huhu, yang si tunang nya ni, telan air liur jela. So we went to almost all store to find the right one, tak jumpa jugak and we both felt so disappointed.
Sebelum keluar kedai yang last sekali tu dengan perasaan hampa, tengok-tengok jugak la Citizen collections dan tiba-tiba mata tertumpu kat satu jam ni, bukan mata i tau, mata my fiancé. Then he said, “this is what i am looking for!” Dan muke begitu glowing skali. I tengok jugak, terus berkenan dan designnya, sangat complicated. Bab harga, berdebar-debar nak tahu sebab price tag terlindung.  Dup dap dup dap camtu. Bile salesgirl keluarkan jam tu, i tau my fiancé sangat teruja dan superexcited. 
Harge? A bit pricey for me dan over budget sikit la, but end up i amek keputusan untuk beli jugak untuk dia. Wajah teruja my fiancé buat hati i berbunga-bunga , and i know this is a good investment for me and him. Yeah! I harap jam ni akan beri dia semangat untuk fly dengan lebih baik, dan jam ni tanda sokongan i terhadap kerjaya dia. (i hope u read this, dear!). 


My watch, tak beli pon, uhuk! Takpelah, sabar dulu ya.

Citizen Promaster Navihawk JN0040-07L JN0040 Blue Angel Watch


Courtesy: encik google 

Korang pernah tak buat camni? Beli something yang mahal tapi bukan untuk diri sendiri? 
Tanda sayang pada seseorang~

Saya sayang awak tau!

Thursday, February 17, 2011

I Want To Share This To All My Beloved B2B

Yesterday, I had a serious conversation with my fiancé. Yes SERIOUS! Cuak tak dengar? Hihik. Anyway, it’s nothing to be worried about, just some changes here and there. I am not sure either this is the bad news or good, but probably our wedding will come a BIT earlier. Gosh I am happy at first (siapa tak suka kawen kan, boleh pakai cantik2 make up tebal 1 inci he he) but when I think about my so-called wedding planningssssssss, nervous okay! For now, I am just praying that we will stick with the previous plan. Then now, I am scared!

I don’t want to share this matter with my family at the moment and I hope I hope I hope, everything will be back to normal. How I wish I am the Doreamon! Nak lambatkan masa sikit, keh keh! I am not complaining about this ‘thing’, just 24/7 time for this coming 7 months is not enough! Minus Eid Mubarak, fasting, korea and China trip, laze time, sleep, camwhoring, working, lepaking, fb-ing, blogging, tinggal bape lama je lagi? Uhuk terbatok-batok dah ni.

But, I taknak melatah, just STOP! Just go with the flow, and I am ready to force the storm. Oyeahhh! Itu dugaan daripadaNya kepada hambaNya.

Dearie, please pray for me ya. I wish everything goes as planned. LOVE!

Nak senyum sampai pipi camni,..

My nephew: Danish Amzar (baby)

Wednesday, February 16, 2011

I MISS MY DSLR!


Itu pinjam, jangan percaya! Dslr i takdelah besar gabak camtu.

I’ve started with Canon 350D (very old model, plus screen belakang kecik giler). Tapi kualiti gambar sangat superb, ringan, dan user friendly. Then bile kawan-kawan dah upgrade ke DSLR lagi best, teringin nk join. Simpan duit sikit-sikit, i pon beli canon 450D, masa zaman tu mahal kot (2009). Takde lagi 550D ke, 550D ke, tapi redha sebab nak jugak, terpaksa pokaikan diri. Tiap-tiap hari asyik bukak forum lowyat; survey lens, sampai rasa gaji I ntah ke mane, beli lens je. Gile ape? Ingat boleh makan ke lens tu?

Nak tengok gambar-gambar yang I amek? Tapi semua ni guna 350D cabok I tu la, captured in 2008. So please ignore the editing part, zaman tu takde lagi editing power2 macam sekarang. Kebanyakan gambar unedited version just I adjust curve je kasi terang sana sini.

My 450D, takde gambar. Huh u hu. I takde back up files gambar2 yang I dah snap guna 450D sebab hard disk rosak, supersad! So bile nak refresh kenangan dulu-dulu, ni jela yang ada. Sobsob. 450D tu pon sangat best jugak, I suke! Bile Canon keluarkan 500D, pastu 550D, I mula gatal tangan. Nak beli lah! But ended up I fikir sampai bila nak camni, nanti nak simpan kawen pon tak lepas.

So one fine day, I’ve decided jual my 450D kat lowyat, 2 hari je dah ada buyer. I janji pada diri sendiri lepas kawen nanti I nak my DSLR back, I miss it so much! Tapi nak latest punye la. I patah tangan sekarang, Pegi wedding pon tak bawak kamera. Dulu I la yang paling suke menyelit celah-celah OP tumpang ambik gambar. He he. Takpelah, I’ve to sacrifice, saving kawen dulu kan. Kawan-kawan, sila support I ye!

My Besties Wedding

When an architect is thinking, he/she's thinking architecture literally. But me? Just a plain jane, errrrrrkkk! Banyak main.

Calla Lilies For Solemnization



 i heart u calla lilies!

Tuesday, February 15, 2011

I Want Something Plain For My Bedroom

Bilik pengantin idaman: SIMPLE and NICE!

And of course takde langsir-langsir pengantin yang menyesakkan keadaan tu. Plus taknak la gantung bunga sana sini. I’ve dreamed to have a bedroom with simple and contemporary and outstanding and clean and bla..bla bla., which probably I boleh deco almost the same design for my own bedroom in the future. Oh I mean ‘our’ bedroom then. Hahaha, gelak gatai!

For now, my idea is to reuse my engagement bedsheet from AKEMI for my wedding, and its milk color + light orange color. Okeylah kot. I hope so, simple enough!

Second, I rasa yang penting adalah lighting effect. So, I dah beli BLACK chandelier for my bedroom!!! I rasa sangat berbaloi-baloi. Why? I dah tengok the same chandelier at so-called ‘kedai lampu termurah di kuantan’ and it cost RM795 per set. Nasib baik tak beli. Buttttt, I beli tempat lain for only RM118. Murah kan? Sila angguk! Masa tu promotion CNY; haha tak fikir panjang dah and I dah grab sampai dua! Tamak kan? Satu lagi chandelier tu tak tahu nak letak mane tapi takpelah, nanti boleh la deco kat mana-mana kan. Inilah chandelier pilihan hati. Lawa tak?

Nak tengok rupa sebenar dengan lebih jelas, sila klik SINI. Ada sesiapa berkenan and nak i belikan? 

Third, I pon dah beli a huge horizontal mirror with solid black frame for bed head decoration. Tapi takdelah tiga camni, satu je tau.


Fourth, I nak beli IKEA wall shelf black color and plugged in kat bawah mirror tu, then nanti boleh la letak rectangle glass vase kat atas shelf tersebut and akan bagi reflection la kat bed head tu kan, then some black frames and some other decorations la.

Finally, for my bed set, I nak solid black color bed set. Sekarang kan trend putih, so I taknak la sama camtu, I nak my bed outstanding sikit, semua furniture mesti hitam, then yang lain (curtain and bedsheet) pastel color. Harap-harap cantik la…amin! I nak katil yang simple jugak, tapi of course must be solid wood lah! Tak salah kan invest duit lebih sikit beli katil, pastu boleh guna untuk 20 tahun,. Hehe. Tak gitu?

Dapat imagine tak? Nak tengok design nya? Lebih kurang camni la, plus dinding bilik i memang dah color ni. Hehe. Bedsheet bertunang hari tu pon color ni., just tukar katil hitam, and the mirror tukar yang horizontal mirror tu..

Monday, February 14, 2011

Sunday, February 13, 2011

Thursday, February 10, 2011

Carta hati (original song) - najwalatif


Hye! I tengah facebooking tadi,. then i've found this. My friend tajol posted it and i do love it so much! Siap replay 2x tu. Ha ha. Her voice is lovely and clear. The performance portrayed her personality, and again it's lovely!

Wednesday, February 9, 2011

Amendment Baju Bersanding

Alhamdulillah, kami dah dapat kata sepakat untuk beberapa perkara. Secara details, tidak perlulah diceritakan disini. syhhhh secret okey! Tapi i sangat-sangat happy.

Yeay! And as usual, some amendment for my side, and the most important part of, my baju bersanding akan bertukar. Hihik. My dusty pink modern kebaya (sepatutnya baju bersanding) akan dipakai untuk khatam quran ceremony, and we decided to go for modern attire to replace the old one. Yang ni nak mintak my uncle jugak buatkan, hope dia setujulah sebab I heart his artworkssss so much. Thanks perol! So we both (me and fiancé) akan cari material baru untuk baju bersanding ni. And the design? Something like this.

Okey tak? tapi of course bahagian lengan tu i nak tukar sikit design, cover semua lengan i kan.

the details on top! Sangat suka..simple but nice! for veil n tudung, i rasa nak pakai plain chiffon je, simple lagi. hehehe~

FULL DESIGN
Tapi takdelah kain meleret camtu sebab susah nanti nak bergerak jumpa tetamu. Hihik. Lagipon i buat kat rumah, nanti kotor plak meleret ke tanah. Sayang baju tu..

My theme kan pastel, harap-harap okey la kan. hehe~

photo: courtesy by Bak

Tuesday, February 8, 2011

HOLIDAY ME LIKEY!

Daisypath Vacation tickers
Korea, tunggu saya tau! Cik adik Nana, please treat me well. Love you~


Daisypath Vacation tickers
Office Trip, yeeehhhaaaa!

p/s: mana nak cekau duit ni? huhu. Postpone kawin boleh?

Sunday, February 6, 2011

APAKAH HUKUM BERSANDING MENURUT ISLAM?

Jawapan:
بسم الله الرحمن الر حيم
الحمدلله والصلاة والسلام على رسول الله
 وبعد,
Bersanding adalah salah satu adat yang berlaku di dalam kenduri perkahwinan. Ada pandangan mengatakan bahawa ianya merupakan adat yang diambil daripada India. Ini seperti yang diterangkan oleh De Jong (Religions in the Malay Archipelago, Oxford Univ. press, 1965) dan Joginder Singh (Tata Rakyat, Longman, 1978) dan mereka berpendapat ia adalah pengaruh Hindu.
Antara matlamat diadakan kenduri kahwin adalah untuk melakukan pengisytiharan bahawa hubungan kedua mempelai adalah sah sebagai suami isteri. Di dalam mengadakan kenduri perkahwinan berkenaan, terdapat beberapa acara termasuklah upacara persandingan.

Bersanding berlaku dengan meletakkan kedua mempelai duduk bersebelahan di tempat yang dipanggil sebagai pelamin yang dihias indah untuk dipertontonkan kepada tetamu yang hadir.
Untuk mengetahui hukum upacara persandingan di dalam Islam, terlebih dahulu kita perlu mengetahui beberapa acara yang berkaitan dengan persandingan secara jelas bertentangan dengan agama Islam jika ia dilakukan.
  1. Penggunaan beras kunyit, jampi mentera semasa berandam, atau ketika mendirikan pelamin kononnya untuk menghalau hantu dan syaitan. Sabda Rasulullah s.a.w:
    عن أبي هريرة رضى الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه و سلم : من أتى عرّافا أو كاهنا فصَدَّقَه بما يقول فقد كفر بما أُنزِل على محمد.
    Maksudnya: "Diriwayatkan daripada Saidina Abu Hurairah r.a. katanya: Sabda Baginda s.a.w. : Sesiapa yang mendatangi dukun dan bomoh ,malah membenarkan apa yang disebutkan oleh dukun atau bomoh tersebut, Sesungguhnya (orang-orang yang mendatangi bomoh dan dukun sebegini) telah mengingkari apa yang diwahyukan kepada Baginda sallallahu alaihi wasallam."
  2. Melakukan beberapa larangan Allah seperti membuang bulu kening, mengikir gigi dalam upacara mengandam:
    لعن النبي صلى الله عليه وسلم الواصلة والمستوصلة ، والواشمة والمستوشمة .
    الراوي: عبدالله بن عمر المحدث: البخاري – المصدر: صحيح البخاري – الصفحة أو الرقم: 5940
    خلاصة حكم المحدث: [صحيح]
    Bermaksud: Nabi s.a.w melaknat orang yang menyambungkankan dan meminta rambutnya disambung, orang yang membuat tatto dan orang yang meminta dirinya untuk ditattoo.
  3. Berhias untuk membuat penampilan kepada orang ramai sehingga tidak menghiraukan lagi batasan syara’ dalam perhiasan diri seperti pengantin lelaki dipakaikan emas dan sutera, pengantin perempuan berpakaian membuka aurat dan bertabarruj secara jahiliyyah.
    وَلا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الأُولَى
    (Ahzab 33) .
    Firman Allah taala di dalam surah al- Nur ayat 31:
    وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلاَّ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلاَّ لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آَبَائِهِنَّ أَوْ آَبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُولِي الإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاءِ وَلا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِنْ زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
    (Surah al-Nur 31)
    Maksudnya: "dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka ; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka , atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat wanita, dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah taala, wahai orang-orang yang beriman , supaya kamu berjaya."
  4. Melakukan pembaziran di dalam menyediakan kelengkapan untuk persandingan seperti singgahsana pelamin.al-Isra’ 26.
    "dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau."
    (Surah al-Isra’ 26)
    Al-Imam al-Jurjani mengatakan bahawa al-Israf ialah mengeluarkan harta lebih daripada perkara yang diperlukan.Manakala al-Tabzir pula ialah mengeluarkan harta bukan kepada perkara yang diperlukan (perkara maksiat).
BERSANDING HARUS DENGAN SYARAT TIDAK MELIBATKAN PERKARA-PERKARA DI ATAS.
وصلى الله على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين
Disediakan oleh:
Ustaz Zamri Hashim
Sekretariat MUIS



Utusan Malaysia : Hukum bersanding
Persandingan bertujuan memperkenalkan pengantin kepada masyarakat hukumnya adalah harus tetapi ia perlu memelihara batas syariat.
SOALAN:
Berikutan penerangan ustaz di dalam akhbar Utusan Malaysia pada Jumaat 28 Ogos 2009 mengenai hal-hal adat Melayu yang boleh membawa kepada syirik kepada keesaan Allah, saya amat berharap agar ustaz dapat menjelaskan tentang hukum upacara bersanding dan merenjis semasa adat majlis perkahwinan orang Melayu.

Jawapan:
Hukum Bersanding
Jika majlis persandingan tersebut dibuat secara tertutup (di hadapan keluarga terdekat/mahram), ia diharuskan. Ini kerana ada di antara adat yang masih boleh dipulihkan mengikut acuan Islam atau memenuhi tuntutan syarak.
Tujuan asal majlis bersanding ini ialah untuk memperkenalkan pengantin yang bergelar raja sehari kepada orang ramai.
Memang seharusnya mereka diperkenalkan sebagai pasangan suami isteri. Lebih-lebih lagi kebanyakan tetamu yang datang ke majlis walimah itu adalah bertujuan melihat dan menatap wajah pasangan raja sehari.
Namun di dalam majlis yang penuh kemeriahan dan bersejarah perlu di pastikan agar syariat Islam tidak tenggelam dalam lautan kegembiraan.
Persoalan yang sangat penting dalam bersanding ialah dari manakah asalnya budaya bersanding; adakah ia budaya masyarakat melayu atau budaya masyarakat lain.
Sepanjang pemerhatian, saya dapati budaya bersanding di Malaysia asal usulnya adalah dari budaya masyarakat India. Sekiranya masyarakat Melayu masih mahu berpegang kepada adat maka perlu pastikan adat itu tidak bercanggah dengan syariat Islam.
Justeru, apa jua bentuk upacara majlis persandingan boleh diadakan tetapi dengan syarat persandingan itu hanya dikhaskan untuk ahli keluarga yang mahram sahaja.
Tiada percampuran iaitu pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan.
Tiada pembaziran dan tiada aktiviti-aktiviti yang melalaikan. Apatah lagi jika mengabaikan perintah Allah SWT dengan meninggalkan solat atas alasan sibuk melayan para tamu yang hadir.
Disebabkan manusia tidak mengambil berat terhadap syariat maka hilangnya keberkatan dalam sebuah perkahwinan. Ini kerana manusia lebih ghairah menggembirakan orang ramai dan tidak menggembirakan Allah SWT.
Itulah masalahnya; manusia hanya akan mencari Allah SWT ketika ditimpa duka dan dalam keadaan terhimpit; dan melupai-Nya sewaktu dia senang dan gembira.
Hukum Adat Merenjis
Adat merenjis jika ia dilakukan dengan kepercayaan untuk menghindarkan pasangan pengantin daripada nasib buruk atau gangguan makhluk halus, ia tidak ubah seperti mengikuti adat masyarakat Hindu. Ia adalah diharamkan.
Sabda Rasulullah S.A.W, maksudnya: “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum dia termasuk dalam golongan mereka”. (Hadis sahih riwayat Abu Dawud).
Dalam hadis lain yang dikeluarkan oleh al-Imam Ahmad, Ibn Umar r.a juga berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Aku diutus dengan pedang menjelang hari kiamat, sehingga (orang-orang bukan Islam) menyembah Allah yang satu, tidak ada sekutu bagi-Nya, dijadikan rezeki dibawah bayangan tombakku, dan dijadikan hina dan rendah bagi sesiapa saja yang berselisihan dengan urusanku. Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum dia termasuk dalam golongan mereka”. (Musnad Ahmad)
Dua hadis di atas jelas menunjukkan kepada kita mengenai larangan Islam kepada umat Islam supaya tidak mencontohi atau meniru adat dan amalan masyarakat yang lain selain dari Islam.
Namun begitu, jika ia dilakukan dengan niat semata-mata untuk meriah dan menyerikan lagi majlis perkahwinan tersebut tanpa disertai oleh sebarang niat yang lain, maka ia diharuskan.
Walau bagaimanapun, terdapat sesetengah pihak yang melarang mengamalkan adat tersebut dengan alasan ia bukan dari budaya Islam.
Memang benar, panel turut mengakuinya. Namun, Islam tidak melarang sebarang adat tempatan dan budaya sesuatu tempat selagi mana adat dan budaya tersebut tidak mengandungi unsur-unsur yang diharamkan di dalam Islam.
Wallahu ‘Alam.
Original post: KLIK HERE

"Saya berharap niat saya tidak tersasar. Semoga dipermudahkan amin!"

Wednesday, February 2, 2011

Susah tak nak bela kucing kalau duduk dengan kawan-kawan?

JAWAPAN SAYA:

Tak susah, asalkan housemate pon suka kucing. Kalau housemate dah terang-terang bagitau or buat mimik muke ‘oh bencinya i hate pet!’, takyah la bela senang, nanti kesayangan anda kena dera plak. Kene sepak ke, apa ke, risau plak kan. Alhamdulillah housemate saya semua okey. Selamat abu! Yes my kesayangan nama abu tapi it’s girl! Hihik, why abu? Sebab dia solid grey. I malas nak bagi nama moden2 nanti susah nak sebut. Biarlah catchy dan senang diingati.

Fyi, abu ni background die sangat complicated sampai i rasa nak cite kat sini pon malas. Panjang sangat nanti boring. Tapi i sayang sangat abu, pergi mana-mana pon mesti bawak. Kereta dan abu memang sinonim. Kalau i dah masuk kereta and start engine, dia sibuk-sibuk nak masuk jugak. Hari tu abu pernah hilang sekali, nangis i! Rupenya dia pergi berjalan2 sekitar taman, tak hilang pon. Tengah2 malam i keluar cari abu, then bile jumpa, bukak je pintu kereta terus dia lompat masuk, hehehe. Agaknya dia pon sesat kot sebab masa tu kecik lagi.

I adopt abu since dia berumur 2 bulan setengah. Kecik amat masa tu. Berat pon baru 600g. Dengan comot, telinga kemek, kurus kering, orang pandang pon tak selera. Tapi ntah lah, i rasa chemistry memang dengan abu kot. I jaga dia elok2, mandikan, bawak pegi veterinar, bagi makan ubat, berat badan mencacak2 naik jadi 2.3kg dlm 3 bulan. Yeayyyy! Till now abu dah 10 bulan. Dah remaja dah. Comel? Sama je tapi telinga kemek dia tu yg unik dan menarik perhatian. Hehehe.

Alhamdullillah, abu tak pernah buat perangai, berak merata? Pancut sana sini? Memang tak pernah. Harap-harap lepas ni pon tak. Senang je nak jaga kucing ni, tapi ingat, bukan jaga makan minum je, hati dan perasaan dia pon kena jaga. Maklumlah benda hidup kan. Abu pon tak cerewet, makan je apa2 pon. Senang cakap apa yang i dan housemate makan abu mesti makan, kami memang tak pernah nak sisihkan abu. Kalau tengok tv, abu mesti ada sekali, kalau malam dia senyap je, mesti salah seorang akan cakap ‘mana abu eh?’ or ‘abu keluar ke?’. Sebab tu dia kesayangan! Pantang dia takda, mesti cari.

Sekarang dia dah remaja, hehe. Cute tetap cute. Dah pandai cari pakwe sampai kami kenal ‘pakwe-pakwe’ abu. Ada yang belang-belang, ada yang oren bulu kembang, ada yang hitam, dan ada jugak kucing terbiar ikan oren ekor kontot (paling tak berkenan yang ni). Siap main pilih2 menantu lagi kami ni, ececehhh! Tadi pakwe paling macho adalah yang belang-belang tu, siap tunggu tepi bilik i! Hishhhhh!

Tak kisah la abu nak pilih pakwe mana, asalkan abu tetap berperangai macam dulu. Tetap sambut i balik petang-petang. Tetap tido hujung kaki i, tetap cari i kalau nak makan. Itu dah cukup buat i puas hati. I sayang abu sangat-sangat. Harap anak dia nanti akan ikot perangai baik emak dia. Pembersih!

Perkara-perkara yang perlu tahu untuk jaga kucing/pet:

  • Makanan mesti cukup: i suka tukar2 makanan abu, taknak bagi dia boring. Kadang-kadang i bagi ikan rebus gaul dengan nasi n kicap, ini favourite dia!
  • Pasir kucing: wajib ada!! Pilih yang nyah bau so that takda lah berbau satu rumah taik dia. For now i sangat puas hati dengan i product ni, beli kat giant, 5kg baru rm12. Tahan untuk 2bulan.
  • Tempat tidur: mesti ada jugak walaupon abu suka tidur bersepah.
  • Air minuman: dulu abu suka air letak dalam mangkuk tapi sekarang kalau nak minum air dia masuk toilet je.
  • Visit veterinar: setiap 3 bulan-4bulan untuk makan ubat cacing dll.
  • Mandikan 2mgu sekali, kadang-kadang 3 minggu sekali
  • Manjakan dan selalu cium dia. Kucing ni pon macam manusia juga perlu dibelai dan disayangi.
  • Banyakkan bercakap dengan kucing, insyaallah dia akan faham dengan apa yang kita cakap.

IBU MENGANDUNG

Banyak betul entry i arini. Tapi tak kira, nak bagitau jugak!!

Kesayangan i ni dah pregnant 'kot'! Tengok kegedikan si dia, posing jeling mengalahkan i, hishhhh!
I rasa dia dah pregnant, sebab:

1. nafsu makan bertambah-tambah
2. suka bermanja
3. kuat tidur berbanding dulu
4. perut buncit n semakin berat
5. pantang i usik perut, mesti mau gigit! (main kasar eh)

p/s: i taknak sebut bunting sebab i taknak anggap dia macam haiwan, sebab dia kesayangan!

Mengapa Hawa tercipta saat Adam tertidur dan Hawa melahirkan saat dirinya terbangun?

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.


Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.

Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang,.. 

Dah Jadi Tujuh!

DIY VEIL for SOLEMNIZATION full review

Nasib baik ada kawan jadi model. Hehe, thanks Eiei. Ni veil dalam keadaan 80% siap. Nak tambah pearls kat area patching kiri dan kanan tu. I love the the 'kedut-kedut' and it's flair! yeaaahhh,. berjaya!

Tuesday, February 1, 2011

DIY VEIL for SOLEMNIZATION

Hye! I’m back. Hari ni nak tunaikan janji!

Ramai dah dapat teka teaser I tu kan? Memang betul pon, I DIY veil untuk solemnization ceremony! It’s cream color,.ataupon warna susu. I love the color so much. It took me like a month++ to find the right material for my veil, and I’ve decided to go for chiffon! Fyi, my bersanding dah guna netting veil, so I nak pakai chiffon supaya dapat efek lembut dan lemah gemalai gitu, sesuai dengan majlis solemnization kan. I hope akan nampak bertambah ayu dan suci. Ehem ehem!

Total cost for DIY kali ini adalah RM42.60 (semester lace, semester chiffon, beads pearl saiz besar dan sederhana, dan jahit tepi kain). Yang penting kos mestilah lebih murah daripada beli siap dan berbaloi-baloi!

Untuk design, I buat patching di bahagian atas kepala so that tak payah pakai crown lagi. I gunting lace mengikut corak bunga, kemudian beberapa kali juga alter lace tersebut untuk mendapatkan saiz yang sesuai untuk kepala i. hehehe. Itu sangat penting. Kemudian I tekap di atas chiffon yang sipotong mengikut kesesuaian pemakai, ada orang potong D, tp I lebih suka sedikit bulat dibucunya. Labuh veil ini adalah separas pinggang, tujuannya supaya senang nak duduk depan tok kadi nanti! Hehe.

Kemudian I pinkan bahagian-bahagian tertentu dan mulalah sesi menjahit. Selepas selesai, baru I letakkan beads (pearls) di atas patching tersebut. Hasilnya! Tadaaaaaa!!!

 detailing 1

detailing: abaikan shawl jalur hijau dibelakang itu.

Cantik tak? Nanti i preview full veil ya.

inspiration: Aleng tohara
 
Boleh la review hasil kerja Aleng ni ye, sangatla kreatif.

My bff Hana pon upah Aleng untuk jahit patching untuk baju bertunang dia. Nak tgk?
my beautiful Hana

Dan insyaAllah Aleng juga akan buat full set persalinan nikah Hana. Bertuah kan? i? DIY sendiri jela huhuhu. Tak mampu nak hire Aleng Tohara. Sobsob!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...