Followers

Wednesday, April 17, 2013

Aisha Amani at 7 months old


Alhamdulillah dah masuk 7 bulan umur anak ibu. So far progress Amani sangat memberangsangkan. Amani dah mula nak merangkak walaupon tak berapa laju lagi. Duduk pon dah boleh. Dah mula angkat bontot nak berdiri pulak.

Tapi yang paling menggembirakan I, Amani dah boleh terima/faham arahan at early 6mo. Bila I cakap “Amani, where’s abah?” cecepat je dia cari abah. Pastu kalau I cakap, Amani tepuk amai-amai, dia pon sebok menepuk kelepek-kelepek sambil muka menyengih nampak gigi dua batang (FYI, gigi amani tumbuh masa umur dia 3m3w).
tepuk amai-amai belalang kupu-kupu

Kalau nak balik, I cakap lah, “Amani babai.. babai atok. Babai atokkkkk”, dia akan rapatkan jari dia, pastu genggam lepas genggam lepas. Atok pon excited tengok dia babai. Salam pon dah pandai tapi salam beberapa orang je dia tau. Salam maknor (bs) dan salam abah je. Cukup la 2 orang je at first. Seronok sangat bila dia ikot arahan kita kan. Cepat je rasa die membesar. Lepas ni ajar dia react busuk (muncungkan mulut), angguk, dan nak ajar dia geleng kepala.
my happy Aisha Amani!

Bila I dah pakai tudung cecantik, pandai je dia datang dekat menyendeng. Abah nak dukung, atok ke, dah pandai tolak taknak. Melekat je kat ibu dia ni. Kepala siap landing kat bahu ibu. Masa ni I rasa macam winner tau! Hahahaha, pandai Amani pilih nak kat siapa! LOL. Itupon nak dibanggakan, apakah?

Bab makan pula, I dah introduce ikan kat Amani, so far dia sangat suka. I masukkan ikan tenggiri dalam sup sayur, dan kadang-kadang I buat sup ikan juga. Pastu dah siap bahan-bahan dalam sup tu I blend lah campur dengan bubur. Kuah sup I hidang separately. So I train dia, bila I cakap, sup sup suppppp….. .maksudnya dia kena hirup. Dua tiga hari ajar dia dah pandai dah menghirup. Masa mula-mula tu siap gigit sudu sebab tak tahu nak hirup lagi kan.
Budak kenyang baru lepas makan

Amani dah laju dalam walker. Habis 1 rumah dia jelajah. Nampak towel dia tarik. (gambar kat bawah ni sebagai bukti). Nampak benda pelik sikit sibuk nak pegang. So lepas ni ibu kena pastikan takde benda bahaya terjuntai-juntai risau tertarik dan membahayakan amani. I takde lah anti walker. Rumah I takde tangga so rasa tak bahaya lah walker tu pon. Yang senangnya, I boleh tinggalkan dia sekejap dalam walker kalau I nak ke dapur or toilet. Bukan most of the time dia dalam walker tu. Lagipon I rasa bila dalam walker otak dia die berkembang cepat sebab bila dia nampak sesuatu, dia akan usaha nak pergi kat tempat tu dan ambil barang tu. Kalau merangkak, lambat nak sampai. Kadang-kadang tak sampai pon hahaha. So kalau dalam walker, dia lagi aktif dan ligat ke hulu ke hilir. Tapi as parents, kena la selalu monitor dia kemana kan. Hehehe.
Better run! Hahaha. Budak banyak akal ni.

See, how happy she is!!

 Ibu melting lah! Rindu Aisha Amani. Nak balik cepat-cepat lah tak sabar nak gomol anak!


6 comments:

Mila Ahmad said...

Ala tomei-tomei....sukanya yeee...

Sheila Salim said...

assalamualaikum kak intan. Ya Allah comelnya amani skrg. heyy geram tengok dia tembam gitu. hehehhe. semoga amani membesar dengan sihat dan comel selalu ye ♥

Cik Puan Rara said...

hehehehe best kan tgk anak membesar.tp cpt eh amani tumbuh gg,princess bayang gg pon xnmpk ag.hee.mmg sonok tgk anak membesar.haih~

SarahSyafiq said...

comelnya tengok keletah dia.

Shakina Farhan said...

Kl naik walker mmg laju je..mama die masak die sibuk tarik bekas bawang..nk msk sama kot..

Hana Soffelia said...

happy 7mo Amani..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...