Followers

Friday, December 30, 2011

My super-bad habit

Morning person? Oh so not me. 

Even dah kahwin pon, I tak pernah rekod bersih datang awal, kalau terlewat 10min takpe, tapi I lewat setengah jam, huhuhhu. Kadang-kadang je tau! Boss pon dah tau habit I dan dia faham, sebab dia dulu masa kat universiti pon camtu. Cuma kadang-kadang dia marah juga, gulpppp! Ikot mood dia la. Kalau I jadi boss pon I akan marah kot.

Bad habit ni sejak dari USM lagi, sebab maklumlah budak architecture memang jenis berjaga sampai pagi memerah idea. (ececeh, konon!). Padahal takde la dapat idea sangat pon, design pon hampeh je. Tidur selepas Subuh adalah normal, pekena nasi lemak dahulu, pastu zzZzzZzZzz, memang heaven! Diselimuti comforter gebu, alahai. Memang kalau ada apa-apa berlaku pon takkan sedar punya. Hahahahah.

Sejak bekerja, rutin sedikit berubah. Sudah bangun awal tapi tetap akan tidur balik selepas Subuh. Banyak sangat setan bergayut agaknya. Huhuhuh, bila bangun semula, tup-tup dah pukul 830. Oh my! Kelamkabutla bersiap ke ofis. Kalau dah lewat sangat, memang selekeh la. Bedak je sudah. Lipbalm/lipstick, memang tak sempat nak pakai, sobs. Tapi takpe, masa tu tunang jauh, nak bergaya untuk siapa kan? Hahahahhaahhaha.

Bila berkahwin, sudah berubah sangat sedikit. Mula-mula tu kemain lagi rajin, tak tido dah selepas subuh. Sempat buat air lagi untuk husband. Siap tanya nak breakfast apa-apa tak? Nanti I beli buat, teeeetttttttt!

FYI, husband I pergi kerja awal sangat. 650am dah keluar dari rumah walaupun jarak base dengan rumah tak sampai 5km.  Kalau kat KL tu, memang kena awal la kan. Ini Kuantan, bukannya jammed sangat pon pagi-pagi tu. Kenapa perlu awal? Tapi kehendak perkhidmatan memang camtu, redha. Kalau boss I pon request office hour start at 7am, i pon kena redha. Kalau tak redha sila hantar notis 24hours, kehkeh.


Bulan pertama selepas kahwin: rekod bersih, sentiasa awal sampai office. (Bangga dengan diri sendiri)

Bulan kedua: mula liat sedikit, kadang-kadang terlambat juga. Terbabas tidur selepas Subuh!

Bulan ketiga: dah jumpa penawar mengantuk/tidur selepas Subuh. Yeay!

Nak tau apa dia?

Marilah mengaji selepas Subuh! Sekurang-kurangnya kita boleh mendekatkan diri dengan Allah SWT. Baca dalam 15min, automatik mata jadi segar, hati pon tenang je. Alhamdulillah! 

Lepas ni boleh la improvekan tajwid I, huhuhu, kadang-kadang tersalah sebutan juga. Huhuhuhuhu lagi. Kalau sebelum ni mengaji selepas Maghrib, apa kata kita tambah aktiviti selepas Subuh pula?

Marilah mengaji bersama-sama dan buang habit yang ‘buruk’ tu!



Saya sudah, anda ingin mencuba?


Wednesday, December 28, 2011

Tuesday, December 27, 2011

My weekend


We went to lots of great placessssssss last weekend, hihik.

Thanks dear husband, walaupun gaji saya tak masuk lagi, tapi awak buat saya rasa duit dalam poket berkepuk-kepuk. Thanks for the great contentment. Many thanks! Nanti i bagi upah ye, tet!

I taknak cerita banyak pasal jalan-jalan ni, nanti korang boring dan meluat, plus it is just typical honeymoon like everybody else.  Cuma nak highlight bab makan je, alhamdulillah dapat makan apa yang di shortlistkan dalam entry sebelum ni, nomnomnomnomnom.

Cuma sedih pecalele dah takde. Why oh why? Pastu lagi satu tak puas hati kenapa nasi ketam dah mahal sangat?

Perak, Penang and Kedah were awesome. Memang tak pernah mengecewakan. 
Miss my good old dayssssss.

Lepas dah puas berjalan-jalan dan berhoneymoon, ahad malam kami turun balik ke KL sebab isnin tu my nephew bertunang, so akan bertambah la sorang lagi ahli dalam keluarga besar kami.

Welcome to the family, Shifa!

 And Epi, maksu wish u all the best! Anak saudara dan mak saudara sebaya, weird kan? But it's true!

Lepas majlis selesai, kami ke Laman Grill. Ingat tak entry ni? So kami pangantin lama nak redeem hadiah candle light dinner kat sana, anak saudara I belanja.  Dia kan ada share kat sana, alhamdulillah. Rezeki kami nak makan la nampaknya. Cuma tak dapat nak datang malam sebab hubs fly esoknya, so kami just 'late lunch' or we call 'minum petang yang sangat berat'? Hurmmmmm.



Sampai sana jumpa Chef Zubir and wife, and also Danial Masterchef Malaysia. Disebabkan I tak layan sangat masterchef, jadi agak blur disitu, hahaha. Rupanya Danial ni dah kerja kat Laman Grill lepas dia tersinggir dalam MM.



The waiter.
Eh cop bukan! Ini anak saudara i la, hihik.

From the menu, slurppp!

Look at the real dishes, exactly the same! Yummy!

Lobster for hubby.

This is for me!

Yummy! Thanks along for the treat, for us and for the family~

My weekend sangat best! Korang pula macamana?



Friday, December 23, 2011

I miss them so much: bbf USM

 
Thanks for the all warm wishes!

Photo by Nazrin

All of them, finally cukup semua!
Photo by Naser

Minggu ni nak gi Penang, mengimbau kenangan USM dulu. 
Nak shortlisted makanan wajib makan:

mee udang
nasi ketam
char kuey tiaw
seafood
breakfast taman tun saadon (roti jala & sandwich)
nasi kandar
laksa tanjung bungah
cendol Phua Chu Kang
rojak buah

Nak lepak gurney, nak gi street bazaar feringghi, nak jalan2 naik feri, nak para-sailing. Oh rindunya!

Last but not lease, your truly and husband
Photo by Nazrin

Thursday, December 22, 2011

Hantaran bulu-bulu dari suami untuk saya

Maaf kualiti gambar tak secantik mana, daripada handphone sahaja. 
Nanti dah dapat gambar dari OP akan update kemudian ya!

Monday, December 19, 2011

Saturday, December 17, 2011

New addition to the house

Hai,

The painting.

Selepas 8 bulan tergulung, akhirnya!


Dah lama dah nak hantar buat frame, tetapi kekangan kerja, selalu lupa. Hehehe, tergulung dalam kereta setelah sekian lamanya. Bought this painting while my last trip to Shenzen, China in April 2011.

Not so expensive at all, only cost me RM40-55 kalau tak silap. Hantar frame pon, baru RM40 je, tak sampai seratus pon kan. Then, u may get something boost out at your wall (just an idea). My hubs, someone who are not into paintings and arts, making up lots of question why here, what’s that, yada yada yada. Urghhhhh!

But, he is so supportive, takde lah membangkang. 
Just cakap “jangan terlampau serabut sangat sudah la..”.

Orait, noted hubs!

The Rug.
I always want a plain rug for my living hall. Something dark and ‘heavy’.

Heavy? Not the weight but the look itself. The softness, material and so on.

I am keep talking about my so called ‘dream’ rug like every day; yeah annoyed me, sorry hubs. 
IKEA etc, semua dah tengok, tapi tak berkenan. And normally,

 ‘bila kita selalu nak sangat mesti tak jumpa, 
bila taknak macam berlambak-lambak la pulak.”

So we just grab this rug at kedai Pakistan, Kuantan. Turki mari, Boleh lah! Walaupun bukan plain, tapi asalkan modern look, I’m okay! Bila tengok tv kaki mesti nak gesel-gesel karpet, kehkeh. Baring kat bawah pon macam best. Gebu aje.

I ada pergi Hofa D├ęcor, asked for custom-made rug (same material), and guest what? It’s RM18 per square feet. If I want 5x8sqft rug, plus upah, harga mencecah RM960. Giler! Baik beli kat kedai Pakistan je. Boleh dapat empat, Or lima (kot). Sila bargain bersungguh-sungguh supaya harga jatuh merudum-rudum, hahahaha.

Takkan nak beli karpet pon nak harga cecah seribu, I bukan kaya boleh swap di mana-mana, hehehehe.


Happy Saturday!
I'm home, and hubs working.

Monday, December 12, 2011

Veil Nora Kerel

Psttttt: i tak terima tempahan veil buat masa sekarang..heheheh. 
(dah bagitahu awal-awal ni)

Kekangan kerja membataskan waktu.
Sekian, terima kasih.

With love, intanorazam~

HB RynEzy Johari

Laman Grill Steak & Bar-B-Que

Asalammualaikum!

Hari ini Kuantan hujan, tempat anda bagaimana? Sejuknya. Tapi hari ini mood bekerja sangat tinggi (ececeh!). 

Hujung-hujung minggu I sangat best! Setiap minggu berjalan-jalan bersama suami, dan minggu ini, parents I pon turut serta. Last 3 weeks, kami ke KL dan Pontian, last 2 weeks; instant getaway ke Kuala Terengganu, last week; ke Muar merasa Mee Bandung sangat sedap, dan kelmarin, ke Cameron Highland dan Kelantan. Walaupon badan sangat penat dan mileage kereta menjangka 1000km setiap perjalanan, I rasa sangat seronok!

Suami bekerja hujung minggu depan, sobsob.

Kalau tak dah merasa masakan Chef Zubir Masterchef Malaysia tu, huhuhhu. Nampaknya macam kena cancel la plan ke Shah Alam tu. My nephew, Mahdi adalah partner Chef Zubir di Laman Grill Steak & Bar-B-Que. Jadi I request untuk makan candle light diner di Laman Grill sebagai hadiah kawin, hehehehe. Nom nom nommmmmmm (boleh ke mak saudara minta hadiah camni pada anak saudara?). 

Menu pon dah pilih siap-siap dah, haruslah yang paling mahal dan paling sedap sekali!

Mesti ramai yang pelik kan? Sebenarnya, anak-anak saudara I dah besar, yang Mahdi ni anak saudara sulung dalam family i (anak Kaklong); sudah berkahwin dan ada anak seorang. And yes, dia lagi tua dari i, hukhuk!

Percaya tak? And I am very proud of him, berumur 28 tahun, bekerja sebagai fulltime architect dan mampu menjadi share partner di Laman grill. Bukan calang-calang orang boleh mencapai tahap begitu dalam hidup pada usia 20-an. Maksu sangat bangga! 

Tapi di Laman Grill, bukan dia yang masak pon. Chef Zubir la yang masak, hahahaha.

 baby Yumna (model Laman Grill). Cucu saudara i, oh my so tua tua tua tuanya!

Okeylah, kepada mereka di sekitar Shah alam, boleh la try makan kat sini. Harga memang a bit pricey, maklumlah chef yang masak, tapi  kalau sesiapa yang nak try dinner bersama suami dan nak try western food, boleh la datang sini. Environment dia best.

Sneak peak Laman Grill Steak & Bar-B-Que.


For more info, click here:


Friday, December 9, 2011

49 Komen

Bila buat entry kontroversi macam ni, selalunya memang dapat perhatian ramai, hehehehehehe. Maafkan saya kerana cuba menarik perhatian  ‘murah’. Hehehehe, ampun!

Terima kasih kepada mereka yang membaca dan menyokong. Baru sehari di ‘post’ entry tersebut, dah ada 49 komen. Saya sangat terharu dengan setiap sokongan yang kalian berikan dan memberikan saya lebih semangat untuk maju ke depan dalam dunia blogging. 

Kalian adalah keluarga pada saya, jom hugggssss ramai-ramai!

Hari ini, mood saya lebih baik dan malas nak menggelabah lagi, memang lah mula-mula akan sentap, tapi dengan adanya yang Pencipta, insyaAllah Dia akan memberikan kita guide yang terbaik. Hidup berlandaskan agama memang selesa dan menyenangkan, insyaAllah.

Allah itu Maha Adil, ini dugaan saya. Ini hari saya. Mungkin esok lusa, kalian juga akan diduga, itu tandanya kita mendapat perhatian daripada-Nya. Tadah tangan dan bersyukur, ubat yang terbaik.

Yang penting senyum! Peace!

Nami Island Mac 2011: muka sangat pale, sangat sejuk masa ni -1c kot.

Malas nak menambahkan kontroversi, mari kita meningkatkan prestasi, jadi saya akan membuang entry tersebut. Bagi mereka yang sempat membaca, rezeki la tu, hahahahahahaha. Kepada yang belum, ala bukan ada apa-apa pon, hanya “Luahan Hati” Intan Norazam. Kehkehkeh!

Bye, Hugssss and Kisses.

Thursday, December 1, 2011

Kalau DIY sendiri pon cantik hasilnya



"DIY projek yg berjaya..veil,tudung,beads pada veil,tudung n baju..juga brooch HB...
penat tapi berbaloi..tq Intan Norazam Abdul Latif ,anda la sumber inspirasi saya..hehe.. "

You really made my day!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...