Followers

Tuesday, February 1, 2011

DIY VEIL for SOLEMNIZATION

Hye! I’m back. Hari ni nak tunaikan janji!

Ramai dah dapat teka teaser I tu kan? Memang betul pon, I DIY veil untuk solemnization ceremony! It’s cream color,.ataupon warna susu. I love the color so much. It took me like a month++ to find the right material for my veil, and I’ve decided to go for chiffon! Fyi, my bersanding dah guna netting veil, so I nak pakai chiffon supaya dapat efek lembut dan lemah gemalai gitu, sesuai dengan majlis solemnization kan. I hope akan nampak bertambah ayu dan suci. Ehem ehem!

Total cost for DIY kali ini adalah RM42.60 (semester lace, semester chiffon, beads pearl saiz besar dan sederhana, dan jahit tepi kain). Yang penting kos mestilah lebih murah daripada beli siap dan berbaloi-baloi!

Untuk design, I buat patching di bahagian atas kepala so that tak payah pakai crown lagi. I gunting lace mengikut corak bunga, kemudian beberapa kali juga alter lace tersebut untuk mendapatkan saiz yang sesuai untuk kepala i. hehehe. Itu sangat penting. Kemudian I tekap di atas chiffon yang sipotong mengikut kesesuaian pemakai, ada orang potong D, tp I lebih suka sedikit bulat dibucunya. Labuh veil ini adalah separas pinggang, tujuannya supaya senang nak duduk depan tok kadi nanti! Hehe.

Kemudian I pinkan bahagian-bahagian tertentu dan mulalah sesi menjahit. Selepas selesai, baru I letakkan beads (pearls) di atas patching tersebut. Hasilnya! Tadaaaaaa!!!

 detailing 1

detailing: abaikan shawl jalur hijau dibelakang itu.

Cantik tak? Nanti i preview full veil ya.

inspiration: Aleng tohara
 
Boleh la review hasil kerja Aleng ni ye, sangatla kreatif.

My bff Hana pon upah Aleng untuk jahit patching untuk baju bertunang dia. Nak tgk?
my beautiful Hana

Dan insyaAllah Aleng juga akan buat full set persalinan nikah Hana. Bertuah kan? i? DIY sendiri jela huhuhu. Tak mampu nak hire Aleng Tohara. Sobsob!

41 comments:

Aya said...

sgt cantek veil tuh! worth every penny u spent. nampak cam harga ratus2 je :)

iedaNoor said...

Cantik...nak wat jugak...nak tiru boley..? :)

miss puteri said...

whoot2! chiffon juge! tapi put tak DIY pon.hehe.. tak pandai. u ada bakat!hehe.. sgt cantik dear! tak sbr nk tgok u pkai.

intan said...

hai everyone!
aya: thanks for the compliment, i pon tersenyum2 tengok hasilnya.

iedaNoor: buat la..nanti tunjuk kt i jugak k, kite sharing is caring,.

put: chiffon juga? weeeee! nnti i tgk u pakai dulu, then baru u tgk mine. geeegeeee~

~ NANA ~ said...

i adore veil yg no.1 tu...sgt cantekkkkk

intan said...

tu la veil yang i jahit sendiri. cantik eh?
wink2!

janji ada masa terluang, boleh la DIY. hehe~

||kiena|| said...

beautiful! nice work intan! tak sabar nak tgk full review bersama b2b! =)

...:::Ms Quincy:::... said...

hye..nak tanye macam mane nak jahit veil tu?and macam mane nak contact aleng tu?

intan said...

quincy: dear, i tak pernah pon contact aleng personally. i adore artworks dia and i DIY sendiri jela ikot kreativiti i veil tu..heheh~

tp kalau u nak contact die via fb boleh, search jela 'aleng tohara'..

Cik Mira said...

cantek veil tuh! cantek giler!!!!
hm, sori.. saya memang tak pandai bab2 nih. nak tanya, yg manik putih tuh, dijahit ka dilekat?
huhu.. serius x tahu. tapi teringin nak belajar diy.
tq =)

intan said...

mira: haiiiii! manik tu kene jahit dengan kemas, so that nampak terletak je atas patching tu..blaja la DIY, insyaAllah ape yang kite buat menjadi! sharing is caring..

Cik Mira said...

terima kasih!
sebelum nih pernah belajar basic jahit manik. tapi bila tak prektis, dah x ingat..~ wuuuu.
nanti nak prektis blk la. hehe
anyway, thank you so much!

Anonymous said...

pengsan jap tgk ur veil..chantek amat!

cheQmOomOo said...

wooott wooottt :)
santek sungguh :)

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

nampak mewah!!! dah macam buat kat hatta dilmat pulak. hehe.

ct.fatimah said...

sgt2 cntik....nk tmpah bleh???? hehehe..serius ni....

Anonymous said...

cantiknyerrrr,,,,, nak tnye,,,, mse patch lace tu guna jahitan ape???? jhit jelujur @ jahit lain???

choclairissa @ intan said...

wahhh cantiknye intan...lps ni boleh buat bisnes~

cheQmOomOo said...

santeknyeeee~

Anonymous said...

cantik yer..nk buat tp xberani sgt..xth nk rujuk kat sape...huhuhuhu....

Nadia said...

Hye Intan..

Is there a chance for me to rent the nikah veil? my reception is on 22nd Oct?? Please? hehe..

Nadia

intan said...

Nadia: boleh dear.. ape2 email i yer.. nobody_atpc@yahoo.com

thanks for the all lovely comments, hehehehehe. Most appreciated!

Nurul Farhanah~ said...

hey dear..nak tnye laa..yg beads tu letak gam o jahit..sori tanye..nak tau gak.. :)

intan said...

semua jahit dear..takde gam-gam pon..hehehe

ciksusu said...

salam kak..cantiknye semua DIY akak..sgt kreatif..kalo la sy rajin cam akak kan best;) n baju k.hana pon dh lme sy admire..btw,k.hana senior skolah menengah dlu;p comey la kamu berdua;)

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

cantiknyerrr...my dream nk diy utk nikah nanti....nak tanya yg selendang tu nk diy mcm mn letak beads??? maksd eimy nk ukur kat mana nk patch lace tu.... :)

Shayraa said...

salam sis.. nk tnya lace tu jenis ape? border lace ke? chantik! nak DIY jgk utk engagement nti. :)

hanadee said...

nak tanya mane nak dapat pearl n lace tu ea..i nk diy veil tuk mjlis tunang i..pls help me..xtau nak cari kat mane and kain jenis ape yang i perlukan..tq sis

Ummi Balqis Ismail said...

sangat la cantekkkk!!! uwaaa~~~ how i wish to be creative like u!!!dasatnyer....patching tu kan intan jahit tangan ke pkai mesin jahit??hehehe, sori la tanye...sbb mmg sgt fail giler bab2 menjahit ni...=)

AINI said...

WAH! sgt cntik la veil 2. .. leh tempah baju n veil x? brpa quo ye??

lina said...

assalam.intan..just asking,manik kt veil u tu..jahit ke gam yer?klu jahit..cmne u jahit..ade lubang ke tgh manik tu?cuz setahu i..pearl manik yg i beli xde lubang tgh die..so i gam jer..hehe ke ni pearls manik yg lain?tq 4 answering :)

+ Diyana J. + said...

Akak,

Boleh akak kongsi tips untuk patching lace tak? Kalau kita tak guna border lace sebelum di jahit pada chiffon tu tak apa ke?

Wassalam,
Diyana

shedy said...

hi intan.sgt adore u punye DIY.anyway sgt murah jgk cost u. u bli patch lace tu dkt mne?tq :)

MiYOKO SuKi said...

cntik sgt2...lps ni kena DIY laa

rohana said...

salam...intan, siyes veil yuh memikat hati btol...nak tau, intan beli material tuh semua kat mana yer???sbb total cost murah...payah nak dpat kat kuantan ni rasanya...

qaseh said...

Salam,

Intan.. terima kasih kongsi cara DIY veil dan jadi inspirasi saya nak buat veil nikah sendiri. Alhamdulillah berjaya.. walaupun hasilnya kurang sedikit dari yang saya harapkan disebabkan kesilapan memilih material.

Apapun, saya berjaya veil nikah tu..

Terima kasih intan :)

Dye Kronniesar said...

hai nak tanye, semua material beli kat mane eh? murah sgt sbb tadi baru lepas balik dr jakel patch lace semeter pun plg murah 148. huhuhu...

Anonymous said...

salam intan. dimana yer intan beli kain lace tu? boleh emel kita semula. tq..

nur_nizam84@yahoo.com

aina zaireynna said...

hye..salam..bley tempah dengan u tk utk beading tuh??

email me detail

ainazaireynna@gmail.com

Siti aisyah said...

slm... akak intan boleh email saya tak... saya nak tempah sesuatu kat akak..

email

aisyahsweet9211@gmail.com

colourful lace said...

simple but gorgeous veil tu.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...