Followers

Friday, July 8, 2011

Tutorial: Fabric Flower HB

Warning:  Entry ini sangat panjang, sila jangan bosan dengan gambar dan tulisan. Wink!

I hope this is not too late. Sorry for the fake promises, sorry for the lateness, blame me huhuhuh.
So now, I wanna show you how to make ‘easy’ fabric flower hand bouquet my version (sebab I tak ikut mana-mana tutorial pon. Maybe lain orang lain caranya, but this is much easier especially for me, Enjoy! 


1.   Kita perlukan 3 kain saiz berbeza bergantung kepada saiz bunga yang nak dihasilkan. 
My standard size (A: 11 ½ x 4 ½ inch, B: 10 x 3 ¾ inch, C : 9 x 3inch). Tapi kadang-kadang I malas nak ukur betul-betul so lebih kurang jela. My advise, lagi panjang lagi bagus sebab kedutan kelopak lebih banyak. Kalau pendek sangat pula nanti kelopak akan melengkung macam mangkuk kehkehkeh. 

Nampak tak hujung kain berbulu? Ignore je..hehehehe

2.   Lipatkan kain dari hujung ke hujung seperti gambar dibawah dan cantumkan. Kemudian jahitkan. I jahit guna mesin utk hasil yang lebih cantik dan kemas.


3.   Kemudian, kelepetkan ke belakang/bawah utk menyorokkan belah hujung kain yang dijahit tadi. Secara tidak langsung, akan menyorokkan kain yang berbulu dihujung. So takyahla risau bunga tu berbulu-bulu.


4.   Selepas dikelepet, bolehlah kalau nak iron ke, kasi cantik sikit lipatan kain tersebut. Kalau malas pon takpe, bergantung kepada tahap kerajinan anda. Tapi I, memang iron sedikit, sebab nak nampakkan kelopak tu keras dihujung, barulah cantik.


5.   Seterusnya, jahit JELUJUR HALUS dibahagian hujung kain yang tidak berjahit sekeliling sehingga bercantum. Jangan terlalu halus/terlalu kasar, nanti efek kelopak tu tak lawa. Buatlah dengan penuh kasih sayang. Bila dah dapat rentaknya, senang je nak buat tu.


6.   Setelah siap jelujur keliling, tarikkan perlahan-lahan dan matikan jahitan dengan kemas. Pastikan jahitan tidak tercabut ye. (ulang langkah di atas untuk kain A dan B sampai siap). 


Okey dah selesai step menjahit. Kalau korang ikut betul-betul step di atas, dapatlah 3 kelopak bunga seperti ini. Masa untuk mencantum ya. Sekarang kita perlukan dawai keras dan butang. Itu sahaja! 

Sorrylah butang yang besar dan comel-comel macam M&M tu I tertinggal kat kampung, jadi butang baju jela menjadi mangsa, hehehehe. 

7.   Masukkan hujung dawai pada lubang butang dalam 1 inch panjang dan bengkokkan dawai tersebut seperti gambar di bawah. 


8. Kemudian, masukkan kelopak bunga C (paling kecil) melalui hujung dawai satu lagi, rapatkan ke butang yang betulkan kedudukan butang agar betul-betul berada ditengah-tengah. 


9.   Then, masukkan kelopak B dan A, paling besar dibelakang la ye. Jangan terbalik pulak.

 Abaikan butang kecik tu, buruk nye lah!

10. Selepas siap ketiga-tiganya, kemaskan dan matikan ikatan dawai seperti dibawah. Tidak memerlukan gam UHU, gam pistol etc etc. Guna cara ni je mudah, cara Intan Norazam hahahahahaha! Bengkokkan dawai pendek tu menghala keluar sahaja.


Dah siap!!!!! Settle satu kuntum bunga!
Boleh la buat sebanyak mana yang anda mahu. Nak buat corsage pon boleh, ikot kreativiti anda semua. Hihik!


Inilah hasilnya! Yang i buat dulu kainnya lebih panjang, so kedutan lebih sarat dan cantik, butang pon besar. Lebih menonjol.

Tutorial ni dah sangat jelas, kalau tak faham, boleh Pingbox aje. Anythime dear! 

SELAMAT MENCUBA!


50 comments:

lind said...

alahai comelnyaaa. thx for sharing!

miss puteri said...

hanya mampu melihat dan membaca. buat belum. tutorial yang jelas dann best!!!! nmpk mudah. nmpk lah..hehe.. good job dear!! comel cntik!

oshinz said...

hoyeeaaaahhhhh!!! sangat faham. terima kasih sis.

Cik Mira said...

menarik! thanks for the tutorial.
i tangan terketar2. tak tau la boleh ker tak nak buat macam tuh. hehe

cik enul said...

salam..
eh nak tanya la..pemegang nyer macam maner ek?boleh tunjukkan tak..?hehehe...tq

ctmah said...

clean n clear..bagus tutorial ni.good job dear :)

cik anis said...

cantiknya intan..tp nak tanya, intan guna kain jenis apa ek?


thanks for sharing this idea!!! ^_^

nolyndila said...

thanx 4 ur info..sngt kreatif ^_^
http://elephantdaughter.blogspot.com/

♥ Kasut Pink ♥ said...

Tanks for sharing intan...

nida-razak said...

intan...thanx for sharing!! =) kreatif sangat..

LisaLisut said...

omg!!!!!!!!!u r so creative! sumpah cntik.i yg xminat menjahit ni pn baca setiap satu sbb wondering.hehebravo!

K.I.N.A said...

this is so GREAT dear!

Cik Hazz said...

nampak cam sng tuh nak buat. boleh laa cuba2 lps kawen nanti. hoyehh! thanx for sharing!! ;-)

dyll basri said...

padan la aku tak faham cara ko bagi aritu babe... aku buat poodle fabric flower... hikhik... btw, sungguh gojessssssssss

~ NANA ~ said...

dear, thnx sgt2 for the tutorial! i da lama nk tahu buat bunga tu camne coz ingt nk buat kat baju raya...kekeke *tu pon kalo sempat la*

A 'n' M said...

intan.i think i ade bace tutorial buat hb ni kt weddingchick ke mane.lupa.nnt i cari blk ktne i baca 2.hehe...but totally different dgn tutorial u.i think u buat lg senang la!thanks for sharing ehhhh...u r d best!! :)

choclairissa @ intan said...

intannnnn...u sangat kreatif...sangat sukee...buatla tempahan nnt..u boleh pergi jauhhh..

(saye juga intan tapi yg x kreatif..uhuk uhukk)

e k i n ♥ y u s r i said...

TQ sis sbb kongsi....
suke sgt

BAIZURA NATASHA said...

intan~ comel... bole jd sumber income jugak neh :)good job!

Ainee Cumi said...

Intan. I dah buat dah. Hari tu penat tunggu tutorial u akhirnya up jugak ehh. I tau pun sebab kawan I bagitahu. Lepas baca tutorial u hari Sabtu tu, terus hari Ahad beli kain kat KAMDAR. Tq babe for sharing. U such an inspiration

reena said...

Ok, blh tak baru nak komen. Haha. TQ SO MUCH for sharing! Tapi tengok tak tau la boleh buat sendiri ke tak. LOL. Kalau tak, tempah kt u je lah. Haha. (Dont worry, my wedding lambat lg kot. Heh)

intan said...

Thanks everyone for the lovely comments..it's mean a lot to me. such a pleasure to have you all my my side. lagi la semangat nak DIY semua..hehhehehehehehhe~

LOVE U ALL,
INAL

Gadis said...

wahhh...nak try la nnti...;-)

miey anna said...

tQ intan...sangat suke...if ade mase..nak mencuba..tQ ^_^

Anonymous said...

salam, tlg pm saya bouquet ni satu brape tq
dianadean1204@gmail.com
and you accept tempahan corsage for bridesmaid tak?
tq
dianadean1204@gmail.com

mimie kamisah said...

TQ Intan for sharing it.. :)

kaklong said...

cik intan, mcm ne kak long nak mintak tolong cik intan buat kan utk kak long masa majlis resepsi kak long, sebab mcm suke sgt ngn warna nyer, mesti la nak buat tak bpe nak reti..heheheh :)

majlis kak long 11.03.2012, mcm ne kak long nak pm cik intan.

boleh cik intan pm kak long dulu:
lindashahimi@gmail.com

plz, hasil tgn cik intan kak long sgt suke..plzzz....

H A T I M A H said...

Salam intan Saya nk tempah HB nie dengan intan...mcm mana ekk??? n how much??? majlis 26.5.2012..
nie email saya
norazimahahmad1310@gmail.com

Bead Art by Azahchan said...

berapa harga felt hand bouquet kalau nak order?

amirah syazalina sabri said...

kak intan, guna kain apa 2 ek???

ChocStrawberries said...

hi..

fiza from ktn jgak.. intan suka sgt HB tu.. cantik.. akan cb buat for my wedding nt sbb nk tempah ng intan da fully book.. huhu.. exchange link ok..

wanie said...

hai intan..thank for sharing...nk tnye cmne nk combine net dgn bunga yg dah cantum tuh?kite dah buat tp kain net tuh jatuh...xcantik mcm intan wat..huhuhu:(
tq

wanie said...

hai intan, anyway thanks for sharing...i suke hb u,so i pinjam idea u for my hb:) neway cmne nak lekatkan kain net dkt pemegang hb tu ye? i wat xcantik...kain net tuh jatuh xmcm yg intan wat...i need ur help..tq mrs.intan

ChocStrawberries said...

da buat bnga tu tp npe kelopak die tak cNTIK MCM INTAN PUNYER.. GN KAIN APE ERK?

Isma said...

Salam.. kak intan.. kak intan.. Tutor HB y reben2 cumil tu tade ke.. hihi.. nk blaja jgk.. hihi :) muah!

Rahmah said...

cantik sgt2....lame dah cr cara2 nk wat HB ni..tq sgt2 sbb sudi share...nk try wat la tok nikah nnti...hhehe...suker bc blog akk...sy b2b dr k.l

http://sunflowergo2.blogspot.com/

sheeraY said...

fabrik jenis apa kak intan guna . so nice :)

suri said...

salam..
oh tidak saya mula jatuh hati padanya..

terima ksh ats tunjuk ajar d beri..
suka org tak kedekut ilmu. hurm d kogsi bersama..

Anonymous said...

jumpe yg same la kak..
sape yg wat sebenar nye???

http://pesonareida.blogspot.com/2011/12/i-hope-this-is-not-too-late.html

Sherminah Soemardi said...

salam. thanks for sharing kak. nanti i try buat. nanti kalo jadi, i share ngn akak ye. oye, im newbie dlm bloging nie.hope akak sudi tgk2 blog sy ye. ^^

http://miasherminah.blogspot.com/

tengs.. :)

My Little Kawaii Boutique said...

Salam..Puteri dah try buat tapi puteri wat versi bunga telur..T boleylah tgk dekat blog puteri..http://my-little-kawaii-boutique.blogspot.com/
Tq for sharing..(^__~)

miszatie said...

salam perkenalan..
rase ruhi x jmp blog u awal2..T_T
tp xpe..sgt cantik fabric HB tu..^_^

ma.ashek : cy.yana said...

Assalammualaikum.

Thanks Intan for sharing this tutorial. Yana dh try buat, walaupun tak secantik yg Intan buat!

:) http://ma-cy.blogspot.com/2012/12/wday-diy-bantal-hantaran-fabric-flower.html

mizzyN said...

hello saya tgh jaaln2 cari panduan nak buat hand bouquet. Saya sarankan awak buat jambangan bunga plak dengan bunga2 sekalian ni. So lepas ni kalau ada orang kansel last minit boleh tukar jadi jambangan bunga. Best tak idea saya heheehee.

yana aina said...

wahh .. menarik. bila lh nk cuba ... heheh

Faizah Abu Bakar said...

hi intan..adore sgt fabric hb u..nak gitau i pinjam idea u for my hb..cute sgt2 walaupun x sekemas u punya..thanks a lot ye

nurain rahim said...

really love it!!

fatin nabiha said...

Sis intan. Saya dah cuba buat. Tutorial sis sangat senang untuk di fahami. Thanks. :)

fiza anuar said...

Pakai kain ape ye?

Joy wanabe said...

thnxs for sharing tutorial sgt menarik ni hehehe

blogwalking:http://joywanabe.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...