Followers

Thursday, December 30, 2010

B2b: Quick Update

Alhamdulillah kawan-kawan nak sponsor this and those! Yeay! Sangat terharu kan, terasa macam sangat disayangi.

First: French lace tiffany blue from Bandung complete with inner satin. Love u Hana! Nanti boleh buat persalinan berkhatam Al-Quran kan, mesti suuuweeeeeetttt. Tak sabar nak jumpa Hana 16hb Jan ni..
Second: Wedding cake from Anne. 3-storey hokey.. wink*
Third: Persalinan bertandang, it's a wedding dress! Thanks Pekrol.

So, sape2 lagi rasa nak sponsor saya? silakan.. saya mengalu-alukan. Love u all from the bottom of my Heart.



With my beloved Fid.

B2B: infografik perkahwinan

Got this from here. he he. 
Thanks dear, nice 'meeting' you. Hope to know you better, love!


Monday, December 27, 2010

kalau ye pon kesayangan tak perlulah DIVA sangat!

Gotcha! Abaikan cadar tak tegang dan bantal busuk bunga-bunga. Favourite i dan abu tu, bau bachin bantal tu la yang memaksa-maksa i tido 10jam setiap hari. En silap, setiap hujung minggu (coverlah sikit). Kalau ye pon kesayangan tak perlulah DIVA sangat haiiihhh!

Tengok! siap buat muka tak bersalah. Takpe-takpe siap la kena gomol jap lagi. ha ha ha. Rantai abu adalah hand-made. Comelkan, i yang buat tu. Puji diri sendiri.

Sila spot bahan bacaan sebelum tido, Wanita Yang Membawa Ke Syurga. Ececeh!


With Family

Semalam adalah masa bersama keluarga! Alhamdulillah saya dah berjaya meraikan mereka-mereka yang tersayang. Siapa-siapa nak di’belanja’ oleh saya selepas ini, pastikan anda mendapat straight A’s ye., available untuk berumur 12-17 tahun sahaja. Hihihik. Dan pastikan juga masa tu poket saya penuh jadi hadiahnya akan variety mengikut ketebalan poket semasa. Hehe. So, doa-doakan la agar poket saya sentiasa penuh! Amin!

WISHLIST 2011


Asalammualaikum..

Lagi beberapa hari kita akan menjejakkan kaki ke tahun 2011. Ohhh saya sedih! Tiba-tiba je perasaan tu muncul dalam diri saya. Tak tahulah saya sedih sebab nak tinggalkan 2010 ke, atau sedih sebab nak masuk ke tahun baru. 

Pada saya, 2010 memang tahun yang penuh emosi, pelbagai insiden berlaku dalam hidup saya samada gembira, sedih, kecewa, marah dan lain-lain. Yang pasti, ia kenangan bagi saya dan pastinya, terpahat dihati. Tempoh 25tahun saya bernafas didunia ini membuatkan saya sedar siapa diri saya, dan belajar menjadi orang yang lebih dewasa.

Sejujurnya, saya teragak-agak untuk menjejaki 2011, dimana saya pasti tahun yang mendatang ni PASTI lebih mencabar. Namun itulah hakikatnya hidup, mesti diteruskan. Dunia sebenar tidak seindah fairytales yang sentiasa indah dipenghujungnya, dan sebagai manusia, kita akan sentiasa diuji olehnya, bersyukurlah!!! Kerana itu tandanya Dia sentiasa memerhatikan kita. Insyaallah kita sentiasa dibawah lindungNya dan setiap dugaan yang mendatang itu adalah termampu bagi setiap hambaNya.

WISHLIST 2011:

Saya berharap kedatangan 2011 ini menjadikan saya seorang yang lebih kuat, mental & fizikal dan akan menjadi orang yang penyabar dan pemaaf.

Saya berharap saya dapat menunaikan tangungjawab sebagai anak dengan lebih baik berbanding sekarang dan tahun-tahun sebelumnya.

Saya berharap hidup saya akan lebih diberkati Allah dan mendapat petunjuknya ke atas sesuatu yang saya lakukan terutamanya perkara-perkara yang melibatkan diri sendiri, kerjaya dan ibu bapa.

Cukuplah tiga. Tidak perlu tamak!

Dan paling penting..
Saya berharap agar ‘apa yang saya harapkan’ akan tercapai tahun 2011 ini. Amin~

Thursday, December 23, 2010

not-so-called update!

hujung-hujung tahun ni, takde mood nak update blog. tunggulah tahun depan ye kawan-kawan. saya akan menjadi bridezilla, hope korang semua tak menyampah-tahap-nak-muntah baca blog saya nanti. apa-apa pon, enjoy dulu gambar di bawah ye, related balik dengan entry saya sebelum ini.


basree & kaksha yang cantik 

saya, juju dan hirda

kami

kami lagi

kami lagi lagi

the boys (saje sabotaj gambar gelap)

kami lagi lagi lagi

my favourite of the day

perasan diva!

last but not lease, inilah photographer kami, syafiq.
abaikan muka pale-berminyak-toya bersiap dari pukul 530am dari shah alam, masa ni pukul 9pm depan pekan rabu, alor setar.


Perasan tak muka saya sangat teruk? masa ni tengah merekah gila gara-gara Bukit Gambang.
 takpelah redha aje.
the end!


Tuesday, December 21, 2010

B2B: HARI-HARI BULAN ISLAM PANDUAN MENURUT IMAM JAAFAR AS-SODIQ A.S.


01hb: Hari yang baik untuk bertemu pemerintah (orang kenamaan) / meminta hajat / berdagang / bertani dan bermusafir.


02hb: Hari yang baik untuk bermusafir / meminta hajat.

03hb: Hari yang tidak bagus.

04hb: Hari yang baik untuk berkahwin dan Makruh untuk bermusafir. (tarikhku! minta dipermudahkan segala perancangan, amin!)

05hb: Hari yang tidak bagus.

06hb: Hari yang diberkati dan baik untuk berkahwin / meminta hajat.

07hb: Hari yang diberkati dan elok untuk apa yang dimaksudkan dan diusahakan.

08hb: Hari yang baik untuk meminta hajat dan Makruh untuk bermusafir.

09hb: Hari yang penuh keberkatan dan baik untuk segala hajat manusia. Dan barangsiapa yang bermusafir bakal memperolehi rezeki harta dan dia akan melihat banyak kebaikan dalam perjalanannya itu.

10hb: Hari yang baik untuk segala hajat melainkan bertemu pemerintah (orang kenamaan). Sesiapa yang lari dari penguasa akan tertangkap. Tetapi, baik untuk berjual-beli. Sesiapa yang mendapat penyakit akan cepat sembuh.

11hb: Hari yang baik untuk segala hajat, bermusafir, jual-beli, bercucuk tanam melainkan bertemu pemerintah (orang kenamaan).

12hb: Hari yang penuh keberkatan. Maka mintalah hajatmu dan berusaha nescaya akan mendapat. Bersembunyi dari pemerintah adalah lebih baik.

13hb: Hari yang tidak bagus atas segala amalan / hajat.

14hb: Hari yang baik bagi segala hajat / amalan.

15hb: Hari yang baik bagi segala hajat / amalan. Nescaya akan mendapat.

16hb: Hari yang tidak bagus.

17hb: Hari yang baik bagi segala hajat/ amalan. Nescaya akan mendapat. Baik untk bermusafir, jual-beli, bercucuk tanam, membina bangunan dan bertemu pemerintah (orang besar).

18hb: Hari yang baik bagi segala hajat. Barangsiapa yang bertemu musuh, akan mendapat kemenangan dengan Takdir Allah.

19hb: Hari yang baik bagi segala amalan. Barangsiapa yang lahir pada hari ini akan mendapat keberkatan hidup.

20hb: Hari yang baik untuk segala hajat, / bermusafir / membina bangunan / bertani / kahwin dan bertemu pembesar.

21hb: Hari yang tidak bagus.

22hb: Hari yang baik untuk berdagang / bertemu pemerintah / musafir / BERSEDEKAH.

23hb: Hari yang baik digalakkan untuk berkahwin dan apa saja perniagaan dan bertemu pemerintah. 
24hb: Hari yang tidak bagus.
25hb: Hari yang tidak bagus dan BERHATI-HATI untuk setiap perkara.

26hb: Hari yang baik untuk segala hajat kecuali kahwin dan musafir. Hendaklah kamu BERSEDEKAH pada hari itu kerana ia memberikan banyak manfaat.

27hb: Hari yang baik untuk segala hajat.

28hb: Hari yang bercampur ( Baik & Tidak baik).

29hb: Hari yang baik bagi segala hajat melainkan menulis (kitab). Boleh menulis tetapi MAKRUH. Barangsiapa yang menulis kitab tidak mendapatkan idea yang baik. Sesiapa yang mendapat penyakit akan cepat sembuh dan yang bermusafir bakal mendapat harta yang banyak.

30hb: Hari yang baik bagi segala hajat / berdagang / bertani / kahwin, cepat sembuh dari penyakit, Yang lahir pada hari ini akan mendapat keberkatan, akan diangkat kedudukannya. Suka bercakap benar dan menunaikan janji.

Monday, December 20, 2010

Saturday, December 18, 2010

B2B: Bunga Telur


Tengok ni,. cantik kan? 
My mum yang buat bunga telur ni. Dah hampir siap semuanya, 650+ pieces total. Nak tahu full story, sila klik sini hokey! My mum sangat-sangat suka buat menda-menda kreatif, then saya tahu la dari mana saya dapat tangan yang tak berapa nak kreatif ni. hehe~

Paling penting, memang color taste saya lah!
Sayang emak. LOVE.


Friday, December 17, 2010

B2B: Theme for Bertandang

Apa pendapat korang semua dengan warna ni? Semalam baru tahu my FFIL's family plan nak pakai green untuk majlis belah lelaki/bertandang, i dah mula pening kepala which green i wanna wear? Kalau boleh taknak la hijau lumut ke, hijau P*S ke, etc etc.  I tak pernah suka blue-green color, he he he sebab tu bila dapat tahu desicion diorg i jadi berhenti berfikir jap untuk few seconds. Pastu terpaksa lah google sikit tengok warna green yang 'bakal' berkenan. Takot la nanti nampak sama pulak dengan pokok he he. Then tiba-tiba in love dengan this 'lime' color. Dalam hati cakap, oh cantik jugak ni! So i'll stick with this color for now.


Alhamdulillah, persalinan untuk majlis bertandang akan disponsor. yeyeay! My Fiance's uncle is fesyen designer, yang majoritinya design untuk Ziana Zain n Ramlah Ram. But mostly RR la. Baru-baru ni pon masuk Mingguan Malaysia sebab design baju untuk cik RR kita. So that he insist to design one attire for me, rolling eyes* excited sangat hokayyy. Tapi taktau la end productnya jadi cemana. For now i rasa tak kesah sangat design apa tapi i tetap nak kale yang warna pastel macam ni je, Takmo terang-terang punya. Tunggu Jan or Feb to meet up with 'Pak Erol'. 
Alhamdulillah lagi bila semua orang macam excited sangat dengan wedding ni. Maklumlah mak i nak dapat menantu baru after 16years. Lama kan? Hope everything goes well, amin!

Thursday, December 16, 2010

B2B: 10 months and 1 week to go

10 months and 1 week to go.

Dalam situasi macam ni, ada orang yang dah buat wedding preparation, dan ada juga yang macam relaks takpelah-aku-banyak-duit-tak-kesah-nak-prepare-lewat. Tapi bagi aku yang cerewet-takda duit berkepuk dalam bank-perfectionist, aku rasa aku patut masuk gear satu sekarang. Paling tidak, aku punya cukup masa untuk survey sana sini, tanya quotation sana sini. Mula-mula of course la survey official photographer, sebab aku rasa benda ni investment terpenting! Yeke? Pandangan semua orang lain-lain. Maklum lah muka tak cantik Tapi nak editing biar muka gebu, mana nak dapat tu? Even make up tebal 2 inci pon kadang-kadang boleh nampak lubang-lubang bertaburan kat muka. Ewwww.

Alhamdulillah! Hari ni dah berjaya deal dengan official photographer, tapi takleh reveal lagi siapa. Bagi teaser jela tapi for sure sape yang tengok ni mesti tahu dah jawapan dia.


Yeay! Sangat puas hati setakat ni, mampu bayar plus gambar cantik. Siapa taknak!

Oh lupa nak reveal theme color, rasanya semua dah tau; pastel lah. wink!
(nikah-ivory/babycorn)

(bersanding-dusty pink)

(bertandang - grey/tiffany blue)

gorgeous tak? sila angguk.

kalau itu..

kalau itu rahsia,
jangan sampai tersebar.

kalau itu nasihat,
mungkin berguna.

kalau itu memerli,
mungkin berdosa.

kalau itu memperdaya,
ingat yang berKuasa.

kalau itu menyayangi,
jangan mengakiti.

kalau itu menghormati,
perlu dihargai.

kalau itu cinta, 
jangan membenci.

kalau sudah tiada,
jangan tangisi.

Wednesday, December 15, 2010

B2B: small 'cottage' for us

Finally we have our own 'place' in eight months period! That's the great news and i can't stop smiling! wink~ Thanks FFIL.Wedding gift ke ni?
I wish for 'this' loooooonnnnngggg time ago but now i think this is it. It might be small for others but big enough for me, 3 bedrooms and 2 bathrooms, just perfect!
I love grey, red, and some earth colors; which i hope i can apply them on decorating my place! woooohooo. If we have extras, i will go for paintings, lantern, or wallpapers. dreaming*

Sofa - checked!
TV - checked!
Freezer - checked!
Washing Machine - checked!
Oven - checked!
Rice cooker - checked!
Blender - none
Iron - checked!
Dining Table - none
Stand Fan  - checked!
Deep fryer - none
TV cabinet - checked but will find new one.
Water heater - none
Aircond - none
Decoration lamp & lantern - checked!
Correlle - none
Corning Ware - none

Oh stop dreaming intan! lambat lagi oiiiii. copppp! sape2 nak bagi wedding gift i prefer yang disenaraikan none tu ye! boleh mula menyimpan sekarang. Terima kasih~

Monday, December 13, 2010

TO BE WITH OR NOT TO BE WITH (part 2)

Ke Kedah! yeay..akhirnya. A very long long trip i can say. Penatnya mak aii tak tahan kaki ni nak melangkah, tapi apakan daya, demi my besties. Ku redahkan jua. hihik. Sangat enjoy every moment that we spent together. Thanks to those involved especially fid yang ajak merempit tengah-tengah malam buta, beloved driver juju yang bawak kereta sangat konsisten, also kakti yang entertain makan char kueh tiaw yang sangat sedap and sponsor tempat tinggal yang cambest, and last but not lease hirda, nas, kakvi, sapik, azizi, iati, ted, jun, em, nazrin, tajul, awang, keri kim sheng, yee chung, dan kwn2 studio lain yang berjaya mengingatkan aku balik zaman studio dulu.  Sangat rindu oke. Susah kot nak jumpa semua orang if takde event camni.

Apa-apa pon, lots of congratulations to Basree and Kak Tasha for your wedding, the theme sangat super sweet sebab kene dengan taste aku, pastel of course! Nanti boleh curi-curi sikit idea tu na! Jangan marah. Paling suka part balloon tue, memang sama dengan aku punya idea cuma aku takdelah letak dekat siling, hehe. Wedding at Basree's side, sangat best sebab environment kampung yang sangat natural dan meriah! Mulalah aku imagine wedding aku nanti, pon buat kat kampung, hope sangat meriah macam Basree tu, amin amin amin!

Gambar? nanti lah tunggu sapik, tajol, or alip upload. Diorg merangkap official photographer of the day. hehe.

Penangannya, badan rasa lesu and nak demam ni. huhuhu. Want to take some nap. zzZZZZzzzzzZZZZZZzzzzzzzzZZ!

Thursday, December 9, 2010

Foto By Razali : Wedding Photography Giveaway contest

Excited ehhhh excited ehhh! I tak pernah join competition sebelum ni. But now why don't i make it a shot, mane tau bertuah!

Photography, my passion. But now, hanya mampu stalk blog photography sana sini, adore their artworks, amazing! Teknik dan editing, tak termampu i nak kejar..penat aihhhh! Study architecture memang akan sinonim dengan photography even i pernah terfikir if xdapat kerja i nak terjun ke bidang ni. Tapi makin lama skill i tak tertanding diorang, memang superb lah! so mampu adore jelah, redha.

Semalam, tengah2 stalk blog photography again and again, and again and again, tiba-tiba ada something interesting depan mata. Tengok sambil mata kebil-kebil. Wow! that's it. I should try, oh no i MUST try! Mata jadi bersinar-sinar, pastu rasa macam excited terlebih. Macam baru menang 1 Juta ringgit! Nak tau ape dia?

*

*

*

*

*


*


*


*


*


*


Memang la excited kalau camni kan. Ingatkan iklan celcom, rupanya yang ni TERBAEK lah! Baik hati sungguh encik Razali ni.. pemurah sangat kot! Wedding Photographer sekarang memang patut menang award the 'Most Expensive Investment On Your Wedding' sebab pada i, x semua orang boleh capture moment terindah hari bahagia kita. 
Tapi encik Razali, siap buat contest, hati siapa yang tak tersentap? hehe. Salah pilih, boleh mengalir air mata darah kat situ kot. Takkan nak suruh tok kadi posing akad 2 3 kali, or kita bersanding 5 6 kali semata-mata photographer nak capture moment terbaik. Nan adoooo aiiiiiiihhhh. The moments is priceless. Fuhhhh berpeluh-peluh i menaip ni, sebab imagine takot jadi camtu kat majlis sendiri nanti. Fuhhhhhhhh. tiup jauh2! Jangan dekat okay.

Pada i, encik Razali ni memang terror lah! moment superb. Tak payah nak pose diam 10 saat tahan nafas, or senyum paling palsu semata-mata nak cantikkan gambar. Semua tu fake tau. Pastu background, hot pick! Sesuai je. Bukti encik Razali sangat terror, sila tengok bawah.


I ADORE THIS.

1. Bokeh sangat cantik. 

2. Plus, pokok2 kat belakang tu membentuk frame keliling pengantin, if salah angle,
 mesti xdapat gambar camni. Senget sikit je, dah tak best!

3. Moment pon sangat menarik, kedua-duanya sangat bahagia dan releks, tak nampak tertekan dan kepenatan. Nampak sinar bahagia pada pengantin lelaki! yeayyy credit for u Razali, well done!

4. The white persalinan, sangat sesuai untuk outdoor session. likey~ and the green side, like 'STOP GLOBAL WARMING'.. nice message here i guest!

5. Ingat senang ke bride nak cium suami depan orang? hehe, mestilah pemalu kan. itukan ciri-ciri seorang perempuan, so that mesti moment ni berlaku sekejap dalam 2 or 3 seconds, so kira encik Razali ni sangat sensitif la orangnya. Pandai je timing nak snap! clap-clap*

I berharap sangat if encik Razali akan jadi my official wedding photographer nanti. I wish i wish i wish! 
intan & aie wedding

22 October 2011 - nikah
23 October 2011 - sanding
29 October 2011 - bertandang

The wedding will be in Pahang. Save the date for me ya. Transportation and accomodation? count on me. wink wink*

Sesiapa yang berminat nak hire encik Razali yang super kreatif ni, sila klik sini, dan siapa nak masuk contest, klik sini. Apa salahnya berkongsi kan, semoga niat kita untuk mendirikan masjid akan direstui Allah; dan semoga encik Razali bertambah2 kreatif selepas ini dan dilimpahi rezeki yang berpanjangan insyaAllah.. amin!




senang-senang, klik je link ni ye kawan-kawan. luffffff~


Wednesday, December 8, 2010

TO BE WITH OR NOT TO BE WITH

To be with or not to be with? How do i really miss my old friends so much! Kaksha's wedding is just around the corner, and it will be the right place to gather,. yeah but pity me; i didn't know either i should go or not. It's 'only' 500km+ away, and to be with them is all i want right now. But yes, everything come with pro and con. huhuk! i am now officially not prepared to travel alone! ececeh mengadanya kamu.

For now, as a fiancĂ©e, my decision is not my decision anymore. I have to learn new things, new environment, and of course new life which is i have to consider many people around especially my mr. F. (if u read this, be proud honey!). I don't think it might be as cruel as people judged, but i am willing to do so, as a respect for him, and as a good lesson for me. Two more days to go, and i will make the best decision tho. 

Added, i miss Char Kueh Tiaw, teh ais mamak, and also nasi kandar oooo yummy! yeah remembering North make me smile and okeylah rasa nak terbang pegi sana sekarang jugak. 

Psssttt, actually i have meeting on Sunday. Nope, should skip that. Whatever, someone will replace me as usual, thanks Cik Bob~

Nampaknya macam dah ada decision je kan. ahaks. Will update soon, lufffff!


Famous Amos Original Recipe

Famous Amos original recipe is here! woootttt wwwooooooottttttt!

2 cups butter
4 cups flour
2 tsp. baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal &
blend in blender
to a fine powder)
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
18 oz. Cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp. baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp. vanilla

Cream the butter and both sugars. 
Add eggs and
vanilla; mix together with flour, oatmeal, salt,
baking powder, and soda. 
Add chocolate chips,
Cadbury bar and nuts. 
Roll into balls and place
two inches apart on a cookie sheet.. 
bake for 10 minutes at 375 degrees. 
Makes 122 cookies of it~

Got it from here. Pity kakak! I think we should spread this. I hate being fooled by people like them. Tak baik tau! *tiba-tiba teremosional.

Monday, December 6, 2010

Saya rasa sangat glamor bila?

..... driving my i10! 
Sebab ramai orang takleh notice ini kereta apa. hi hi hik. 
Pastu perasan diorg bisik-bisik camni...

"ni keta ape eh?"
"ntah tak pernah tengok pon.."

Padahal kereta saya tak glamor pon, murah plak tu. Tapi rasa macam drive BMW 5-series kale putih ada sportrim 20" glamornya ha ha ha.



Ini bodyguard saya tengah tutupkan pintu. Hehe kena tipu! 
Bukanlah ini Rosdi, budak praktikal yang selalu saya heret ikot pegi site, meeting, tukang panjat-ukur sana sini, beli keropok leko-goreng pisang, pos laju surat, kurier hijab, hantar kasut pi cobbler, basuh kereta etc etc etc. Memang banyak jasa dia, ilmu yang dapat pon pelbagai kat firm kitorg ni. Biasalah supervisor sangat multitasking. chaos!


Salam Maal Hijrah 1432H

Sekarang saya di dalam mood happy. 
Kadang-kadang perempuan ni happy bila sebut pasal kahwin, pasal bf, or pasal dating je. 
Tipulah kalau saya sendiri tak rasa macam tu, memang rasa. 
Tapi kali ni serius bukan happy sebab lain, tapi sebab diri sendiri. Saya happy dengan kehidupan saya sekarang. 
Semua saling melengkapi, alhamdulillah! 

Esok Maal Hijrah 1432H. 
Semoga saya menjadi insan yang lebih baik, dan diberkati Allah SWT. 
InsyaAllah saya akan memperbaiki diri dan lebih bersedia menghadapi dugaan dariNya.

*p/s: saya sayang Abu saya! 


Bukit Gambang Resort City

How i miss yesterday so bad! Bukit Gambang Resort City here we come.

Hasilnya muka berbelang pastu tegang pastu pedih pastu sakit. All in one ha ha. The best part, everybody is here, overnight at my place then pagi esoknya menggelabah bangun mengadap nasi lemak zaman yang kononnya sedap sangat, tapi memang pon. 
Bila perut dah penuh, straight away to the destination, berkonvoi tiga kereta. 


Abaikan muka seposen-tshirt tido bersedia untuk terjun dalam air, dan pity mr F langsung tak tido kena siapkan annual report sebab kena paksa ikot terjun dalam air. syhhhh sila jangan fikir bukan-bukan. kami beramai-ramai ya!


Ini bukti. My besties yang super gorgeous boleh bergaya cam-whore dalam kereta walaupon pakai baju tido haihhhhh! xdelah korang memang deserve gorgeous pon he he. Sori kereta lagi satu xsempat snap gambar sebab kamera pada mereka-mereka ini maka al maklumlah memang takkan ade gambar orang lain punya.

Ni sorang lagi si gorgeous. 

Kata ida,

yes! THE BEST PART when everybody were there for the 2010 ending.

Agreed.

Monday, November 29, 2010

MOOD: pening

ohhhh i think we can't make it in October. huhu. will update later yo~

Susahnya ada family besar; sorg nak SPM lah, sorg nak PMR lah.. sobsob. 
Akhirnya kita yang tak kawin-kawin.

its okay intan, kalau ada jodoh tak kemana.

Haha, padahal plan nak gi Vietnam dulu. syhhhh!

Wednesday, November 17, 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat islam seluruh dunia~
Semoga ia membawa keberkatan insyaAllah.

Melaporkan dari Felda Kota Gelanggi 02, Pahang:

1. Emak sudah menyiapkan menu-menu berikut:
Rendang cilipadi Lempong/paru
Rendang Daging
Kuah Kacang
Ketupat Nasi
Bihun Sup
Kuih muih
Sup Tulang

Jemputlah datang jika berada berdekatan.
Sila-sila jangan malu jangan segan.
Ini berpotensi menambahkan berat badan, haiiihhh takpe kot benda sedap takkan nak tengok je kan. sssllluuuurrrrppp!

2. Perjalanan pulang ke kampung halaman berjalan lancar kerana rata-rata kenderaan sesak pada arah menghala ke Kuantan dan Terengganu. Saya balik dekat je, ke Jengka! iaitu ke arah Kuala Lumpur dari Kuantan. Moh la ke sini~
Pakcik polis memulakan aktiviti mencari duit raya pada arah bertentangan walhal saya sendiri memecut 140km/j sambil menunjuk peace dan tersengih kambing kepada pakcik polis. Nasib baik takde U-turn, kalau tak nahas kena kejar dengan kereta peronda dan bakal rasa macam 'pengedar-dadah-bawak-2kg dadah-dalam-keta'. Memang macho lah saya!

3. Saya cuti sampai ahad di mana Boss sangat cool dan wallllaaaaaa!
Sebab boss nak cuti panjang, dan pemikiran boss yang 'staff takkan produktif bila boss tiada' boleh  menggembirakan hati semua orang terutama saya apabila tak perlu apply cuti dan bermuka seposen, di mana cuti akan wujud dengan sendirinya. yeeeeezzzzzzaaaaa!
Thanks cikbos.

Itulah laporan saya untuk hari ni, sekian.

InsyaAllah hari esok lebih baik daripada hari ini, amin!

Tuesday, November 16, 2010

AMALINA


kenalkan officemate saya yang comel. yang penting die puan. percaya x?
sila klik sini untuk bukti~

25 random things, fact, habits, or goal about me

been tagged by Juju
Malam ni siapla kena buat testimoni pasal 
'25 random things, fact, habits, or goal about you'
 hahah. saya akan berusaha!


EH COPPPP! i dah tulis something similar la..sila tekan sini walaupon explaimation i terlalu simple kat situ.
so i think i want to skip this~ lalala~
ampun juju,.


DENGGI

Part 1 telalu panjang, so that i buat part 2 hehe.
Perasan glamor sungguh, semua update kena bagitau semua orang. Tak kisahlah janji i happy inikan i punya blog.

4hb November tempohari, my fiance admitted ward sebab kena denggi. ohhh my cuti deepavali saya burn begitu sahaja. okehhh redha. Jangan mengungkit ye, sebab kene jaga dia kan tanggungjawab i. Ececehhh. My FPIL pon saje tak datang melawat sangat sebab konon anaknya terjaga. hihik. Okelah sila jangan melalut. 
Sebenarnya update ni nak bagitau kawan-kawan cemana virus denggi ni merebak, so that in future kita boleh prevent diri daripada kena denggi. Untuk menyenangkan cerita, i buat formula macam add math, baru senang korang nak paham or else lagi senang i nak terang.

nyamuk Aedes A - virus denggi A
nyamuk Aedes B - virus denggi B

okehh cenggini, bila nyamuk A gigit kita, insyaAllah badan kita boleh menghindar virus itu daripada merebak kerana antibodi badan boleh mengenalpasti virus tersebut dan melawannya. jika nyamuk B pulak gigit, still xleh merebak sebab antibody badan still boleh identify virus yang sama. Jadi dalam situasi ini, kita selamat, yeahhh! jika nyamuk C ke, nyamuk D ke, atau nyamuk Z datang sekali pon, if first bite tu memang xleh menyebabkan denggi tau. kire badan kita sangat terror untuk identify virus tu dan melawan ala2 jackie chan dalam movie die. hehehe.

TAPI beware jika nyamuk A, B, C, D, or Z ni gigit kita untuk kali kedua, sebab combination virus pertama dan kedua menghasilkan virus baru yang lebih kuat, (sila imagine nyamuk muka egois angkat dua tangan tanda gagah). Masa ni antibodi badan memang tak boleh nak melawan lagi. Redha dan pasrah jela badan membiarkan virus tu berenang2 dan attack darah kita. Platlet darah akan menjadi rendah sehingga dibawah 150, masa tu kena admit ward la, senang dapat pengawasan doktor. Jika ada insurans, sila guna. Boleh la masuk Specialist dan dapat layanan macam raja. Boleh order pizza, KFC, McD etc etc hari2 sampai tengok fastfood pon macam dah tak lalu. yerkkks. Eh! Kantoi i yang makan lebih. Boleh order untuk 3-4 orang padahal tukang makan adalah fiance n i sahaja. Boleh order buah siap potong2 pastu celup coklat. Jadi macam Fondue, yummmyyyy! Plus order air suka-suka hati sampai setiap setengah jam berulang ke toilet. Cukup, description terlalu panjang. Conclusionnya specialist memang best, sila buat insurans sekarang okay. Tapi jangan plak lupa bayar setiap hujung bulan, alamak!

My fiance punya platlet darah pernah serendah 70 sahaja, which is normal person rate adalah 150-400+. Nightmare! Tapi suggestion untuk naikkan platlet darah adalah makan sup ketam. yummmyyyy! Sedap woooo.

Symptom bagi penyakit denggi ini adalah:
1. demam xkebah2 walaupon makan ubat daripada doktor
2. sengal-sengal badan
3. kepala sangat berat
4. if naik bintik-bintik merah pada badan tu tanda denggi berdarah.

Tak tau la explaination i ni betul ke x sebab i bukannya doktor. Tak pandai nak explain itupon saja buat angguk-angguk paham bila doktor terangkan. Kehkeh. Tapi sekurang2nya boleh la tambah knowledge tentang denggi ni kan. Bahaya woooo.

Sekian i melaporkan daripada tempat kejadian. Adios~

Monday, November 15, 2010

NOT-so-QUICK-and-SHORT UPDATE PART 1

oh my lama gila x update blog. sangat busy okay.. salahkan i ye. orang lain tak bersalah.

Update from me:

SATU:
Alhamdulillah jualan hijab sangat laris, rekod tak pecah lagi, sold out within a week. Alhamdulillah again. InsyaAllah kalau niat kita baik Allah akan sentiasa bersama kita.
Tips from me: yang penting jangan terlalu nak untung, dan pilih kain ikot citarasa kita, if kita sendiri tak puas hati dengan kain tu, jangan beli. Confirm customer pon tak suka, dan bila customer tak suka, orang serik nak beli hijab kita dah. masa tu buat la promosi ke hape ke, memang orang tak layan dah.
sekarang kena stop sekejap 'customadehijab' sebab kene fokus dengan menda lain. kerja of course my priority, then WEDDING! giloss.

DUA:
WEDDING! perlu ke nak huruf besar? perlu kot.
i am just ordinary person yang sangat tak suka nak hand over kat orang kerja terutama BAB ini. semuanya nak buat sendiri. kalau cantik alhamdulillah dan kalau tak cantik, kena redha lah, itu je. memang nak buat ape2 pon kena take a risk kan. hehe.
after a long discussion with my fiance, we both agreed wedding will be in October. a veerrrrrryyyyy llloooooonnnnngggggg period i though. Even my family nak cepatkan itu dan ini, my FFIL pon tanya why October? we both have our own reason, and i think it will be our secret jelah. Ingat senang ke nak pikul tanggungjawab nak kawin ni, susah. And of course mmg berat je rasa nak pikul tanggungjawab terutama nak jadi wife orang ni. nanti husband ke mane, i ke mane. Kalau boleh nak betul-betul prepare so that marriage akan jadi sesuatu yang diberkati Allah dan ibu bapa, insyaAllah. Marriage bukan semata-mata untuk bersama orang yang kita sayang sahaja, its more and moreeeee ~~ *bukan geli-geli sahaja tau!
Patutnya paling lambat in May ye kawan2. Tapi abaikan May and ingat October. yes October! yesssss!
22 October 2011 - nikah
23 October 2011 - sanding
29 October 2011 - bertandang
31-3 November 2011 - Honeymooooon, weeeee. fly to KotaKinabalu and Krabi insyaAllah~ tiket dah beli masa Airasia fair aritu. yeayyyy!

Related to wedding preparation, i dah beli satu modern wedding dress from Puteris! Pokai mak, takpe demi kepuasan i rela. I am not pink-addicted, i love bloody red much more. My handbag, handfon cover, suma merah. Trust me please. But my wedding concept is pastel colors (pink-lilac-ivory-tiffany blue-green); and here it is, my choose is rusty pink! agak-agak ayu tak masa sanding nanti? hihihihik.


This is the dress. lawa tak? sila angguk! Tak boleh tunjuk full lagi nanti masam. sume orang dh tengok. I love the lace and the detailing so much! no offense. and the beads, sangat kemas. i found this dress via online, and after short chat with Puteris, i had decided to grab this. (khamis, jumpa dress ni, tanya harga. jumaat drive to cheras after work. sabtu drive ke putajaya fitting dress). and its all mine! yezzzzzaaaaaa. (cukup! entry dah terlalu panjang) now tengah pikir samada nak pakai tudung lain or stick dengan tudung heavy beads yang termasuk dalam set baju tu. takpelah banyak masa lagi nak pikir pon.

Untuk majlis bertandang, i prefer simple wedding gown, designed by me of course and diedit dan direalisasikan oleh 3R Boutique. its like empire dress, okay sila google. Thanks Riffai, personal fesyen designer Erra Fazira, demand betol i! yang senangnya boutique ni kat kuantan. senang nak follow up. macam banyak duit, haiiiihhhhh. takpe2. berjimat and kumpul duit ye intan! kalau boleh semua nak guna saving sendiri. barulah puas hati.

Bunga telur dah siap. thanks emak! my mum memang kreatif bab-bab bunga telur ni. So memang kena la dengan taste i, no doubt. Memang kena tema lah. Love u so much! Sekali tengok je pon dah puas hati sampai senyum kambing. hihik. Lepas ni kena fikir wedding favor plak nak kasi apa..errrrrrmmmm~ itu my part plak.

TIGA:
semuanya pasal ABU. my grey kitten. After 4 bulan jaga abu, berat dia dari 0.6kg jadi 2.5kg. Salahkan i lagi. Bagi vitamin, makanan, susu full cream pastu g veterinar, memang terjaga dengan baik. Ececeh perasan aihhhh! Kalau manusia kena jaga camni pon mesti badan naik melambung2, kan?

to be continued~

Friday, October 15, 2010

Monday, September 6, 2010

Sunday, September 5, 2010

break fast with bff


Alhamdulillah today’s iftar with bff.


We choose De Rhu Resort for iftar. This is the first time I’m here, but what I can say, they got very good responses from others. For me, the environment is okay, but too cramp of people. I didn’t have enough time to eat ‘them’ all (oh nafsu hahaha) and I’m regret of being myself. The reservation table flooded to the lobby, and we sat at the middle of it, at the hotel’s atrium. The foods are varieties, but I didn’t found one that ‘booommm’. sorry lah i memang cerewet bab makan. 
But I had sweet moments with them. I love you all. I wish we are always be friends. 

Ramadhan this year, i am grateful to be treating by clients for iftars, got bonus from the big boss (OF COURSE!), and also had a good health until today. I hope the red alert will delay and pass Ramadhan. I really wish so! Its 3am and I started to feel dizzy. The tank still full, I’ll skip sahur.

Yeah! Announcement, I’ll start new online business after raya, and hoping for a good feedback from friends. Wish me luck people!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...