Followers

Thursday, December 30, 2010

B2b: Quick Update

Alhamdulillah kawan-kawan nak sponsor this and those! Yeay! Sangat terharu kan, terasa macam sangat disayangi.

First: French lace tiffany blue from Bandung complete with inner satin. Love u Hana! Nanti boleh buat persalinan berkhatam Al-Quran kan, mesti suuuweeeeeetttt. Tak sabar nak jumpa Hana 16hb Jan ni..
Second: Wedding cake from Anne. 3-storey hokey.. wink*
Third: Persalinan bertandang, it's a wedding dress! Thanks Pekrol.

So, sape2 lagi rasa nak sponsor saya? silakan.. saya mengalu-alukan. Love u all from the bottom of my Heart.



With my beloved Fid.

B2B: infografik perkahwinan

Got this from here. he he. 
Thanks dear, nice 'meeting' you. Hope to know you better, love!


Monday, December 27, 2010

kalau ye pon kesayangan tak perlulah DIVA sangat!

Gotcha! Abaikan cadar tak tegang dan bantal busuk bunga-bunga. Favourite i dan abu tu, bau bachin bantal tu la yang memaksa-maksa i tido 10jam setiap hari. En silap, setiap hujung minggu (coverlah sikit). Kalau ye pon kesayangan tak perlulah DIVA sangat haiiihhh!

Tengok! siap buat muka tak bersalah. Takpe-takpe siap la kena gomol jap lagi. ha ha ha. Rantai abu adalah hand-made. Comelkan, i yang buat tu. Puji diri sendiri.

Sila spot bahan bacaan sebelum tido, Wanita Yang Membawa Ke Syurga. Ececeh!


With Family

Semalam adalah masa bersama keluarga! Alhamdulillah saya dah berjaya meraikan mereka-mereka yang tersayang. Siapa-siapa nak di’belanja’ oleh saya selepas ini, pastikan anda mendapat straight A’s ye., available untuk berumur 12-17 tahun sahaja. Hihihik. Dan pastikan juga masa tu poket saya penuh jadi hadiahnya akan variety mengikut ketebalan poket semasa. Hehe. So, doa-doakan la agar poket saya sentiasa penuh! Amin!

WISHLIST 2011


Asalammualaikum..

Lagi beberapa hari kita akan menjejakkan kaki ke tahun 2011. Ohhh saya sedih! Tiba-tiba je perasaan tu muncul dalam diri saya. Tak tahulah saya sedih sebab nak tinggalkan 2010 ke, atau sedih sebab nak masuk ke tahun baru. 

Pada saya, 2010 memang tahun yang penuh emosi, pelbagai insiden berlaku dalam hidup saya samada gembira, sedih, kecewa, marah dan lain-lain. Yang pasti, ia kenangan bagi saya dan pastinya, terpahat dihati. Tempoh 25tahun saya bernafas didunia ini membuatkan saya sedar siapa diri saya, dan belajar menjadi orang yang lebih dewasa.

Sejujurnya, saya teragak-agak untuk menjejaki 2011, dimana saya pasti tahun yang mendatang ni PASTI lebih mencabar. Namun itulah hakikatnya hidup, mesti diteruskan. Dunia sebenar tidak seindah fairytales yang sentiasa indah dipenghujungnya, dan sebagai manusia, kita akan sentiasa diuji olehnya, bersyukurlah!!! Kerana itu tandanya Dia sentiasa memerhatikan kita. Insyaallah kita sentiasa dibawah lindungNya dan setiap dugaan yang mendatang itu adalah termampu bagi setiap hambaNya.

WISHLIST 2011:

Saya berharap kedatangan 2011 ini menjadikan saya seorang yang lebih kuat, mental & fizikal dan akan menjadi orang yang penyabar dan pemaaf.

Saya berharap saya dapat menunaikan tangungjawab sebagai anak dengan lebih baik berbanding sekarang dan tahun-tahun sebelumnya.

Saya berharap hidup saya akan lebih diberkati Allah dan mendapat petunjuknya ke atas sesuatu yang saya lakukan terutamanya perkara-perkara yang melibatkan diri sendiri, kerjaya dan ibu bapa.

Cukuplah tiga. Tidak perlu tamak!

Dan paling penting..
Saya berharap agar ‘apa yang saya harapkan’ akan tercapai tahun 2011 ini. Amin~

Thursday, December 23, 2010

not-so-called update!

hujung-hujung tahun ni, takde mood nak update blog. tunggulah tahun depan ye kawan-kawan. saya akan menjadi bridezilla, hope korang semua tak menyampah-tahap-nak-muntah baca blog saya nanti. apa-apa pon, enjoy dulu gambar di bawah ye, related balik dengan entry saya sebelum ini.


basree & kaksha yang cantik 

saya, juju dan hirda

kami

kami lagi

kami lagi lagi

the boys (saje sabotaj gambar gelap)

kami lagi lagi lagi

my favourite of the day

perasan diva!

last but not lease, inilah photographer kami, syafiq.
abaikan muka pale-berminyak-toya bersiap dari pukul 530am dari shah alam, masa ni pukul 9pm depan pekan rabu, alor setar.


Perasan tak muka saya sangat teruk? masa ni tengah merekah gila gara-gara Bukit Gambang.
 takpelah redha aje.
the end!


Tuesday, December 21, 2010

B2B: HARI-HARI BULAN ISLAM PANDUAN MENURUT IMAM JAAFAR AS-SODIQ A.S.


01hb: Hari yang baik untuk bertemu pemerintah (orang kenamaan) / meminta hajat / berdagang / bertani dan bermusafir.


02hb: Hari yang baik untuk bermusafir / meminta hajat.

03hb: Hari yang tidak bagus.

04hb: Hari yang baik untuk berkahwin dan Makruh untuk bermusafir. (tarikhku! minta dipermudahkan segala perancangan, amin!)

05hb: Hari yang tidak bagus.

06hb: Hari yang diberkati dan baik untuk berkahwin / meminta hajat.

07hb: Hari yang diberkati dan elok untuk apa yang dimaksudkan dan diusahakan.

08hb: Hari yang baik untuk meminta hajat dan Makruh untuk bermusafir.

09hb: Hari yang penuh keberkatan dan baik untuk segala hajat manusia. Dan barangsiapa yang bermusafir bakal memperolehi rezeki harta dan dia akan melihat banyak kebaikan dalam perjalanannya itu.

10hb: Hari yang baik untuk segala hajat melainkan bertemu pemerintah (orang kenamaan). Sesiapa yang lari dari penguasa akan tertangkap. Tetapi, baik untuk berjual-beli. Sesiapa yang mendapat penyakit akan cepat sembuh.

11hb: Hari yang baik untuk segala hajat, bermusafir, jual-beli, bercucuk tanam melainkan bertemu pemerintah (orang kenamaan).

12hb: Hari yang penuh keberkatan. Maka mintalah hajatmu dan berusaha nescaya akan mendapat. Bersembunyi dari pemerintah adalah lebih baik.

13hb: Hari yang tidak bagus atas segala amalan / hajat.

14hb: Hari yang baik bagi segala hajat / amalan.

15hb: Hari yang baik bagi segala hajat / amalan. Nescaya akan mendapat.

16hb: Hari yang tidak bagus.

17hb: Hari yang baik bagi segala hajat/ amalan. Nescaya akan mendapat. Baik untk bermusafir, jual-beli, bercucuk tanam, membina bangunan dan bertemu pemerintah (orang besar).

18hb: Hari yang baik bagi segala hajat. Barangsiapa yang bertemu musuh, akan mendapat kemenangan dengan Takdir Allah.

19hb: Hari yang baik bagi segala amalan. Barangsiapa yang lahir pada hari ini akan mendapat keberkatan hidup.

20hb: Hari yang baik untuk segala hajat, / bermusafir / membina bangunan / bertani / kahwin dan bertemu pembesar.

21hb: Hari yang tidak bagus.

22hb: Hari yang baik untuk berdagang / bertemu pemerintah / musafir / BERSEDEKAH.

23hb: Hari yang baik digalakkan untuk berkahwin dan apa saja perniagaan dan bertemu pemerintah. 
24hb: Hari yang tidak bagus.
25hb: Hari yang tidak bagus dan BERHATI-HATI untuk setiap perkara.

26hb: Hari yang baik untuk segala hajat kecuali kahwin dan musafir. Hendaklah kamu BERSEDEKAH pada hari itu kerana ia memberikan banyak manfaat.

27hb: Hari yang baik untuk segala hajat.

28hb: Hari yang bercampur ( Baik & Tidak baik).

29hb: Hari yang baik bagi segala hajat melainkan menulis (kitab). Boleh menulis tetapi MAKRUH. Barangsiapa yang menulis kitab tidak mendapatkan idea yang baik. Sesiapa yang mendapat penyakit akan cepat sembuh dan yang bermusafir bakal mendapat harta yang banyak.

30hb: Hari yang baik bagi segala hajat / berdagang / bertani / kahwin, cepat sembuh dari penyakit, Yang lahir pada hari ini akan mendapat keberkatan, akan diangkat kedudukannya. Suka bercakap benar dan menunaikan janji.

Monday, December 20, 2010

Saturday, December 18, 2010

B2B: Bunga Telur


Tengok ni,. cantik kan? 
My mum yang buat bunga telur ni. Dah hampir siap semuanya, 650+ pieces total. Nak tahu full story, sila klik sini hokey! My mum sangat-sangat suka buat menda-menda kreatif, then saya tahu la dari mana saya dapat tangan yang tak berapa nak kreatif ni. hehe~

Paling penting, memang color taste saya lah!
Sayang emak. LOVE.


Friday, December 17, 2010

B2B: Theme for Bertandang

Apa pendapat korang semua dengan warna ni? Semalam baru tahu my FFIL's family plan nak pakai green untuk majlis belah lelaki/bertandang, i dah mula pening kepala which green i wanna wear? Kalau boleh taknak la hijau lumut ke, hijau P*S ke, etc etc.  I tak pernah suka blue-green color, he he he sebab tu bila dapat tahu desicion diorg i jadi berhenti berfikir jap untuk few seconds. Pastu terpaksa lah google sikit tengok warna green yang 'bakal' berkenan. Takot la nanti nampak sama pulak dengan pokok he he. Then tiba-tiba in love dengan this 'lime' color. Dalam hati cakap, oh cantik jugak ni! So i'll stick with this color for now.


Alhamdulillah, persalinan untuk majlis bertandang akan disponsor. yeyeay! My Fiance's uncle is fesyen designer, yang majoritinya design untuk Ziana Zain n Ramlah Ram. But mostly RR la. Baru-baru ni pon masuk Mingguan Malaysia sebab design baju untuk cik RR kita. So that he insist to design one attire for me, rolling eyes* excited sangat hokayyy. Tapi taktau la end productnya jadi cemana. For now i rasa tak kesah sangat design apa tapi i tetap nak kale yang warna pastel macam ni je, Takmo terang-terang punya. Tunggu Jan or Feb to meet up with 'Pak Erol'. 
Alhamdulillah lagi bila semua orang macam excited sangat dengan wedding ni. Maklumlah mak i nak dapat menantu baru after 16years. Lama kan? Hope everything goes well, amin!

Thursday, December 16, 2010

B2B: 10 months and 1 week to go

10 months and 1 week to go.

Dalam situasi macam ni, ada orang yang dah buat wedding preparation, dan ada juga yang macam relaks takpelah-aku-banyak-duit-tak-kesah-nak-prepare-lewat. Tapi bagi aku yang cerewet-takda duit berkepuk dalam bank-perfectionist, aku rasa aku patut masuk gear satu sekarang. Paling tidak, aku punya cukup masa untuk survey sana sini, tanya quotation sana sini. Mula-mula of course la survey official photographer, sebab aku rasa benda ni investment terpenting! Yeke? Pandangan semua orang lain-lain. Maklum lah muka tak cantik Tapi nak editing biar muka gebu, mana nak dapat tu? Even make up tebal 2 inci pon kadang-kadang boleh nampak lubang-lubang bertaburan kat muka. Ewwww.

Alhamdulillah! Hari ni dah berjaya deal dengan official photographer, tapi takleh reveal lagi siapa. Bagi teaser jela tapi for sure sape yang tengok ni mesti tahu dah jawapan dia.


Yeay! Sangat puas hati setakat ni, mampu bayar plus gambar cantik. Siapa taknak!

Oh lupa nak reveal theme color, rasanya semua dah tau; pastel lah. wink!
(nikah-ivory/babycorn)

(bersanding-dusty pink)

(bertandang - grey/tiffany blue)

gorgeous tak? sila angguk.

kalau itu..

kalau itu rahsia,
jangan sampai tersebar.

kalau itu nasihat,
mungkin berguna.

kalau itu memerli,
mungkin berdosa.

kalau itu memperdaya,
ingat yang berKuasa.

kalau itu menyayangi,
jangan mengakiti.

kalau itu menghormati,
perlu dihargai.

kalau itu cinta, 
jangan membenci.

kalau sudah tiada,
jangan tangisi.

Wednesday, December 15, 2010

B2B: small 'cottage' for us

Finally we have our own 'place' in eight months period! That's the great news and i can't stop smiling! wink~ Thanks FFIL.Wedding gift ke ni?
I wish for 'this' loooooonnnnngggg time ago but now i think this is it. It might be small for others but big enough for me, 3 bedrooms and 2 bathrooms, just perfect!
I love grey, red, and some earth colors; which i hope i can apply them on decorating my place! woooohooo. If we have extras, i will go for paintings, lantern, or wallpapers. dreaming*

Sofa - checked!
TV - checked!
Freezer - checked!
Washing Machine - checked!
Oven - checked!
Rice cooker - checked!
Blender - none
Iron - checked!
Dining Table - none
Stand Fan  - checked!
Deep fryer - none
TV cabinet - checked but will find new one.
Water heater - none
Aircond - none
Decoration lamp & lantern - checked!
Correlle - none
Corning Ware - none

Oh stop dreaming intan! lambat lagi oiiiii. copppp! sape2 nak bagi wedding gift i prefer yang disenaraikan none tu ye! boleh mula menyimpan sekarang. Terima kasih~

Monday, December 13, 2010

TO BE WITH OR NOT TO BE WITH (part 2)

Ke Kedah! yeay..akhirnya. A very long long trip i can say. Penatnya mak aii tak tahan kaki ni nak melangkah, tapi apakan daya, demi my besties. Ku redahkan jua. hihik. Sangat enjoy every moment that we spent together. Thanks to those involved especially fid yang ajak merempit tengah-tengah malam buta, beloved driver juju yang bawak kereta sangat konsisten, also kakti yang entertain makan char kueh tiaw yang sangat sedap and sponsor tempat tinggal yang cambest, and last but not lease hirda, nas, kakvi, sapik, azizi, iati, ted, jun, em, nazrin, tajul, awang, keri kim sheng, yee chung, dan kwn2 studio lain yang berjaya mengingatkan aku balik zaman studio dulu.  Sangat rindu oke. Susah kot nak jumpa semua orang if takde event camni.

Apa-apa pon, lots of congratulations to Basree and Kak Tasha for your wedding, the theme sangat super sweet sebab kene dengan taste aku, pastel of course! Nanti boleh curi-curi sikit idea tu na! Jangan marah. Paling suka part balloon tue, memang sama dengan aku punya idea cuma aku takdelah letak dekat siling, hehe. Wedding at Basree's side, sangat best sebab environment kampung yang sangat natural dan meriah! Mulalah aku imagine wedding aku nanti, pon buat kat kampung, hope sangat meriah macam Basree tu, amin amin amin!

Gambar? nanti lah tunggu sapik, tajol, or alip upload. Diorg merangkap official photographer of the day. hehe.

Penangannya, badan rasa lesu and nak demam ni. huhuhu. Want to take some nap. zzZZZZzzzzzZZZZZZzzzzzzzzZZ!

Thursday, December 9, 2010

Foto By Razali : Wedding Photography Giveaway contest

Excited ehhhh excited ehhh! I tak pernah join competition sebelum ni. But now why don't i make it a shot, mane tau bertuah!

Photography, my passion. But now, hanya mampu stalk blog photography sana sini, adore their artworks, amazing! Teknik dan editing, tak termampu i nak kejar..penat aihhhh! Study architecture memang akan sinonim dengan photography even i pernah terfikir if xdapat kerja i nak terjun ke bidang ni. Tapi makin lama skill i tak tertanding diorang, memang superb lah! so mampu adore jelah, redha.

Semalam, tengah2 stalk blog photography again and again, and again and again, tiba-tiba ada something interesting depan mata. Tengok sambil mata kebil-kebil. Wow! that's it. I should try, oh no i MUST try! Mata jadi bersinar-sinar, pastu rasa macam excited terlebih. Macam baru menang 1 Juta ringgit! Nak tau ape dia?

*

*

*

*

*


*


*


*


*


*


Memang la excited kalau camni kan. Ingatkan iklan celcom, rupanya yang ni TERBAEK lah! Baik hati sungguh encik Razali ni.. pemurah sangat kot! Wedding Photographer sekarang memang patut menang award the 'Most Expensive Investment On Your Wedding' sebab pada i, x semua orang boleh capture moment terindah hari bahagia kita. 
Tapi encik Razali, siap buat contest, hati siapa yang tak tersentap? hehe. Salah pilih, boleh mengalir air mata darah kat situ kot. Takkan nak suruh tok kadi posing akad 2 3 kali, or kita bersanding 5 6 kali semata-mata photographer nak capture moment terbaik. Nan adoooo aiiiiiiihhhh. The moments is priceless. Fuhhhh berpeluh-peluh i menaip ni, sebab imagine takot jadi camtu kat majlis sendiri nanti. Fuhhhhhhhh. tiup jauh2! Jangan dekat okay.

Pada i, encik Razali ni memang terror lah! moment superb. Tak payah nak pose diam 10 saat tahan nafas, or senyum paling palsu semata-mata nak cantikkan gambar. Semua tu fake tau. Pastu background, hot pick! Sesuai je. Bukti encik Razali sangat terror, sila tengok bawah.


I ADORE THIS.

1. Bokeh sangat cantik. 

2. Plus, pokok2 kat belakang tu membentuk frame keliling pengantin, if salah angle,
 mesti xdapat gambar camni. Senget sikit je, dah tak best!

3. Moment pon sangat menarik, kedua-duanya sangat bahagia dan releks, tak nampak tertekan dan kepenatan. Nampak sinar bahagia pada pengantin lelaki! yeayyy credit for u Razali, well done!

4. The white persalinan, sangat sesuai untuk outdoor session. likey~ and the green side, like 'STOP GLOBAL WARMING'.. nice message here i guest!

5. Ingat senang ke bride nak cium suami depan orang? hehe, mestilah pemalu kan. itukan ciri-ciri seorang perempuan, so that mesti moment ni berlaku sekejap dalam 2 or 3 seconds, so kira encik Razali ni sangat sensitif la orangnya. Pandai je timing nak snap! clap-clap*

I berharap sangat if encik Razali akan jadi my official wedding photographer nanti. I wish i wish i wish! 
intan & aie wedding

22 October 2011 - nikah
23 October 2011 - sanding
29 October 2011 - bertandang

The wedding will be in Pahang. Save the date for me ya. Transportation and accomodation? count on me. wink wink*

Sesiapa yang berminat nak hire encik Razali yang super kreatif ni, sila klik sini, dan siapa nak masuk contest, klik sini. Apa salahnya berkongsi kan, semoga niat kita untuk mendirikan masjid akan direstui Allah; dan semoga encik Razali bertambah2 kreatif selepas ini dan dilimpahi rezeki yang berpanjangan insyaAllah.. amin!




senang-senang, klik je link ni ye kawan-kawan. luffffff~


Wednesday, December 8, 2010

TO BE WITH OR NOT TO BE WITH

To be with or not to be with? How do i really miss my old friends so much! Kaksha's wedding is just around the corner, and it will be the right place to gather,. yeah but pity me; i didn't know either i should go or not. It's 'only' 500km+ away, and to be with them is all i want right now. But yes, everything come with pro and con. huhuk! i am now officially not prepared to travel alone! ececeh mengadanya kamu.

For now, as a fiancĂ©e, my decision is not my decision anymore. I have to learn new things, new environment, and of course new life which is i have to consider many people around especially my mr. F. (if u read this, be proud honey!). I don't think it might be as cruel as people judged, but i am willing to do so, as a respect for him, and as a good lesson for me. Two more days to go, and i will make the best decision tho. 

Added, i miss Char Kueh Tiaw, teh ais mamak, and also nasi kandar oooo yummy! yeah remembering North make me smile and okeylah rasa nak terbang pegi sana sekarang jugak. 

Psssttt, actually i have meeting on Sunday. Nope, should skip that. Whatever, someone will replace me as usual, thanks Cik Bob~

Nampaknya macam dah ada decision je kan. ahaks. Will update soon, lufffff!


Famous Amos Original Recipe

Famous Amos original recipe is here! woootttt wwwooooooottttttt!

2 cups butter
4 cups flour
2 tsp. baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal &
blend in blender
to a fine powder)
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
18 oz. Cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp. baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp. vanilla

Cream the butter and both sugars. 
Add eggs and
vanilla; mix together with flour, oatmeal, salt,
baking powder, and soda. 
Add chocolate chips,
Cadbury bar and nuts. 
Roll into balls and place
two inches apart on a cookie sheet.. 
bake for 10 minutes at 375 degrees. 
Makes 122 cookies of it~

Got it from here. Pity kakak! I think we should spread this. I hate being fooled by people like them. Tak baik tau! *tiba-tiba teremosional.

Monday, December 6, 2010

Saya rasa sangat glamor bila?

..... driving my i10! 
Sebab ramai orang takleh notice ini kereta apa. hi hi hik. 
Pastu perasan diorg bisik-bisik camni...

"ni keta ape eh?"
"ntah tak pernah tengok pon.."

Padahal kereta saya tak glamor pon, murah plak tu. Tapi rasa macam drive BMW 5-series kale putih ada sportrim 20" glamornya ha ha ha.



Ini bodyguard saya tengah tutupkan pintu. Hehe kena tipu! 
Bukanlah ini Rosdi, budak praktikal yang selalu saya heret ikot pegi site, meeting, tukang panjat-ukur sana sini, beli keropok leko-goreng pisang, pos laju surat, kurier hijab, hantar kasut pi cobbler, basuh kereta etc etc etc. Memang banyak jasa dia, ilmu yang dapat pon pelbagai kat firm kitorg ni. Biasalah supervisor sangat multitasking. chaos!


Salam Maal Hijrah 1432H

Sekarang saya di dalam mood happy. 
Kadang-kadang perempuan ni happy bila sebut pasal kahwin, pasal bf, or pasal dating je. 
Tipulah kalau saya sendiri tak rasa macam tu, memang rasa. 
Tapi kali ni serius bukan happy sebab lain, tapi sebab diri sendiri. Saya happy dengan kehidupan saya sekarang. 
Semua saling melengkapi, alhamdulillah! 

Esok Maal Hijrah 1432H. 
Semoga saya menjadi insan yang lebih baik, dan diberkati Allah SWT. 
InsyaAllah saya akan memperbaiki diri dan lebih bersedia menghadapi dugaan dariNya.

*p/s: saya sayang Abu saya! 


Bukit Gambang Resort City

How i miss yesterday so bad! Bukit Gambang Resort City here we come.

Hasilnya muka berbelang pastu tegang pastu pedih pastu sakit. All in one ha ha. The best part, everybody is here, overnight at my place then pagi esoknya menggelabah bangun mengadap nasi lemak zaman yang kononnya sedap sangat, tapi memang pon. 
Bila perut dah penuh, straight away to the destination, berkonvoi tiga kereta. 


Abaikan muka seposen-tshirt tido bersedia untuk terjun dalam air, dan pity mr F langsung tak tido kena siapkan annual report sebab kena paksa ikot terjun dalam air. syhhhh sila jangan fikir bukan-bukan. kami beramai-ramai ya!


Ini bukti. My besties yang super gorgeous boleh bergaya cam-whore dalam kereta walaupon pakai baju tido haihhhhh! xdelah korang memang deserve gorgeous pon he he. Sori kereta lagi satu xsempat snap gambar sebab kamera pada mereka-mereka ini maka al maklumlah memang takkan ade gambar orang lain punya.

Ni sorang lagi si gorgeous. 

Kata ida,

yes! THE BEST PART when everybody were there for the 2010 ending.

Agreed.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...