Followers

Thursday, August 22, 2013

Aisha Amani dan baby cot

As salam semua! Happy working yeh, Hehehe. Esok kan dah jumaat, lepas tu cuti! Okeylah, kali ni nak story pasal baby cot.
Masa mula- mula beli baby cot dulu, Amani baru 6 bulan dalam perut kot. Beli masa warehouse sale kat Puchong, RM381 termasuk tilam. So far memang murah la compare dgn kedai kan, tapi dari segi berbaloi ke tak tu tak pasti lagi since I sendiri pon tak pasti Amani akan tido cot ke tak. Kalau beli murah, tapi Amani taknak tidur situ, apa gunanya kan?

Baby cot ni I hias cantik2, jahitkan quilt, memang semangatlah orang kata. Maklumlah tak sabar nak tunggu kehadiran si kecik. Hehehe. Boleh la tengok ENTRY ni ye. Memang semangat betul I menjahit. Rindu zaman suka DIY dulu-dulu. Kalau sekarang, baru je nak usik mesin jahit, ada je si kenit mengekor kat belakang. Huhuhu.

Bila Amani lahir, memang tak guna lagi lah baby cot tu sebab tak berpantang kat rumah. Almost 2 months br balik rumah sendiri. Pastu since Amani breastfeed dan bangun malam almost 3-4 times, hasrat nak tidokan dia kat baby cot lagi la menjauh, sebab ibunya malas sangat nak bangun angkat dia, pstu risau dia bangun plak kan, hehehehe. Maka berhimpitlah kami 3 beranak.

Husband, jauh di hujung katil. Tidur memang statik habis, kalau tak confirm boleh jatuh katil. Pity my husband, huhuhu.

Selepas 2bulan rutin camtu, Amani pon dah makin tido lasak, I think I must take an action. Either I tidur berdua dgn Amani atas katil husband tido bawah (LOL), or kena ajar Amani tido cot. Which one is better? Hehehe.

So I pon pikir lah solutionnya. Kalau ikotkan susunan asal katil I dan baby cot, mmg kena bangun la untuk bf Amani, and I don’t prefer that. So nak buat cemana eh? Husband bagi cadangan untuk attachkan cot dgn katil, kena bukak pagar sebelah. So Amani still macam 1 katil dengan I sebab kami tido attach, dan sama level. I pon setuju. Masa mula-mula tu, berjaya dalam 3-4 jam je, sebab katil tu kat sebelah kiri. So kalau Amani nak bf kat sblh kanan, siap bf I akan biarkan je dia kat belah kanan i. Maksudnya I tak angkat dia balik lah kat cot dia. I sangat malas nak bangun hehehe (pada masa tu). Bila Amani dah makin besar, tido lasak, I gagahkan diri utk bangun angkat dia balik ke cot dia. So far dia okey je, tak terjaga pon. I plak dapat my own space with husband. No more sempit-sempit-tido-statik.

Hehehe, So after all the ‘hard works’, now Amani sangat selesa dengan cot dia. Banyak aktiviti I lakukan kat cot dia. Sebab nak bagi serasi dengan dia kan. Siang pon tido cot, malam pon sama. Tengok tab pon atas cot. Main pon kadang-kadang atas cot bila I nak bermalasan dan taknak lepak kat luar. Cuma makan tak pernah lah. Hehehe.


I happy, husband happy, Amani pon happy!

Pertanyaan di awal-awal tadi, berbaloi tak beli cot? I can say, worth every penny!! Yeayyyyy!
So untuk mom-to-be di luar sana, kalau plan nak beli babycot untuk anak anda, pastikan guna ye. Kalau tak membazir je. Paling penting kena train. 

Macam Amani, dia memang di train tido cot, duduk dalam carseat, duduk stroller, berbabywearing dgn ergo. Semua pon boleh! Nanti I buat entry pasal carseat dan stroller/ergo ye!
Especially for you, readers! Till then! Love you all.

i n t a n o r a z a m

8 comments:

Cik Puan Rara said...

best lah mcm tu.princess mmg x tido dlm cot.dlm car seat pon xnk dah rasanya sbb dh x hantr rumah pengasuh,stroller pon x nk.kejap je nk nya.walker pon jarang sbb nk berjalan je skrg.hmmmmm~ cot yg ada tu membazir je.

Nursaila Norman said...

yup kena train..sy pun plan utk ada baby cot..dah baca entry akak ni,rasa confident nk beli sbb kena train awal2 :) at 1st pun sy plan utk bukak sebelah pintu baby cot dan attach ke katil :) thx akak!

nurul izayani said...

Setuju2.. Semuanya mmg kena train awal2..kalu tak nant kita yang susah..

Fazlina Zainudin said...

ha'a..memang kena train..i after pantang pun..baby mmg mcm tak lena tdo kt cot, tp i train dia..lama2 dia okay..yeay!

Fatimah Awang said...

intan baby i ok na tido dalam cot...tp masalah die ialah carseat...x sabar na tunggu entry carseat...mb salah kami sbb x ajar duduk dlm carseat dr awal..masuk 7 bulan na ajar mmg ngamuk la die...klo keluar jalan n husband xde mmg mak i kena ada...
klo stroller pulak dulu mmg ok tp bile masuk 8 bulan ni mmg xmau...sbb die da pandai na bergerak n merangkak...ermm my little baby naufal..hehehe

Aimi Hakim said...

gud info intan..hehe..baru haritu tanye intan beli kot dekat mane..skrg masih terfikir lagi nak beli ke x..tapi sekarang dah confident nak beli..tq again =)

Shakina Farhan said...

sama dgn shahadah start tido masa 2 bulan dalam baby cot..yup..kena train..kalau x rugi je beli..sgt2 berbaloi beli baby cot ni kalau baby tido situ..org cakap baby cot ni merangsang baby cepat berdiri masa tutup pagar tu..make sense!

mOoN said...

cot macik bagi ari tu tpi aisya x pakai pun... huhuhu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...