Followers

Friday, August 30, 2013

Amani dan car seat

Hari ni cerita Amani dan carseat pula. Hehehehe. Alhamdulillah! Memang berbaloi beli carseat ni. Harga takde la mahal mana, tapi baktinya, memang tak ternilai.

I bought it at RM209.00, brand Anakku. Beli kat Manjaku. I don’t know either memang harga dia camtu ke, or dapat murah. Tapi yang penting selesa kan. Puas hati? Itu kena testing dulu pada baby. Hehehe. Masa beli, Amani 7 bulan dalam perut. Ibu dia ni memang jenis excited, semuanya nak beli sebelum Amani lahir. Hahaha. Anak pertama kan. LOL.

First time Amani ber carseat masa dia genap 2 bulan, perjalanan ke office. Jarak lebih kurang 20km, tapi takde lah jauh mana pon sebab tak banyak traffic light. Amani so far okey je dalam car seat, mungkin masa tu die masih kecil dan tak reti nak memberontak keluar lagi ke kot. So memang takde masalah nak drive. Cuma certain time kalau tetiba dia ek ek ekkkkk nak susu, kenalah berhenti di tepi jalan susukan dulu. Lepas siap bf, sambung jalan semula. So far, memang jaranglah dia nak mnyusu. Kadang-kadang je.

Keadaan masih tak berubah selepas sebulan, maksudnya masa Amani 3 bulan pon, masih senang ber carseat. Yeay! 

Masa 4 bulan, Amani mula tunjukkan protes. Kejap-kejap nak keluar dari carseat. Actually bukan nak bangun, tapi dia nak muka kita depan muka dia. Masa ni dia sangat suka di agah, pastu gelak terkekek-kekek. So kalau lama-lama dalam carseat ibu tak pedulikan dia, mula lah nak mengamuk. Masa ni I mula rasa keadaan semakin mencabar. Sometimes, I berhenti layan dia jap. But sometimes, I just ignore. Kalau keadaan dah tak terkawal, baru lah I akan berhenti. Then I think, I have to find solution. I belikan Amani soft toys. Bagi dia main-main. So nampaklah perubahan baik di situ. Dia leka bermain sampai lah rumah, fuhhhhh!

Pastu, 6 months and above, Amani dah makin okey. Sampai satu tahap, dia dah boring dengan soft toys dia, I bagi dia main benda lain pulak. I bagi car, lorry, lego dan lain-lain. Senangnya Amani ni sebab dia jenis tak membuang. So takde lah bersepah-sepah or ibu kena kutip banyak kali bagi kat dia semula. Dia akan main sampai ralit. Bila dah makin besar ni (8 months and above), kadang-kadang takde mainan pon takpe. Agaknya sebab dia dah suka pandang ke luar pandang tengok real car, real lorry kot. Ntah. Tapi memang senang lah. Lebih-lebih sebab I ni memang selalu outing berdua dengan dia. So dia tau, every time masuk kereta, dia nak gi jalan-jalan dengan ibu. Hehehe.

Now, 11 months old, berganda-ganda lagi senangnya. Masuk je kereta, dia tau dia mesti duduk carseat. Bila I strap je, dia layankan aje. Pastu masa travel, i layan dia bercakap. Amani dah pandai tiru orang bercakap. Like I said, aaaatooookkkk, she will reply , tookkkkkkkkk tok. I said, no no nooooo! She will reply, na na na, sambil buat tangan macam nonono tu. Kalau I sebut Amboiiiiii, dia akan jawab, ammmm mooooo. Kalau cakap taknak, dia cakap naknakkkk. Kalau cakap takde, dia jawab dakkkdeeeeee.

So far I rasa perkembangan Amani ni cepat la jugak. Berjalan masa 11 bulan. Mula meniru orang bercakap masa 10 bulan. Atok Amani cakap, perkembangan Amani seiring. Takdelah berjalan dulu, bercakap lambat. Tapi I tak reti nak compare sebab dia kan seorang, tak tau nak compare dengan siapa.

Back to carseat entry, begitulah ceritanya. 

So far I puas hati sebab pertama, Amani lenjan habis carseat dia. Berbaloi-baloi beli. Kedua, carseat Anakku ni boleh full recline, Amani kalau tidur memang selesa lah. Tak nampak dia tidur duduk, memang nampak baring. So carseat Anakku, recommended. So carseat memang benda wajib kalau travel. Ke mana sahaja kami akan bawa. Kalau jalan-jalan, Amani tertidur, memang I takkan pangku dia. Carseat yang akan bekerja. Hehehe. 10kg nak pangku, cramp wehhhhh. Lagipon I rasa lagi selesa dia tidur kat carseat. Ntahlah, itu pendapat I, hehehe.


7 comments:

Hafizah said...

comelllllnyerrrr amaniiii....

FUZY said...

betul la kata2 org tua....melentur buluh biar dari rebung..... mcm anak sy dah masuk 11 bulan baru nak ajar car seat nan hado nk duduk diam...dulu tak terfikir nak outing berdua..nk outing tgu dgn abahnya...skrg penyesalan tiada gunanya....hehehe

Cik Puan Rara said...

Best lah sbb dia dh biasa.i salute mak mak yg boleh ajar anak duk dlm car seat ni.sbb bukan sng sbb anak nk melasak masa umur skrg.bagus lah amani.princess ni ntah lah.dh nk kena duk taska balik.nk ke dye naik carseat lg.risaunyaaa.


P/s : bila lah nk dpt jumpa chacha ni.

nurul izayani said...

Entry yang menarik! :)

aNgAh_aLiFaH said...

setuju sgt..dia lebih selesa tdo kt car seat..n paling penting bile terpaksa brek emergency tak perlu risau nak pegang dia n kawal stereng at the same time... sgt selamat rase!!!

Adawiyah A.Halim said...

thnks intan..sbb citer psal car seat..mmg tgh cr car seat pn..sblom ni pkai member punye..so skrg kena beli yg len..

Anonymous said...

hi intan. ur car takde airbag ke kat depan? mcm senang je nak handle kalo carseat kat sebelah driver tp husband tak bg letak carseat kat depan pasal ade airbag. huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...