Followers

Monday, July 2, 2012

29 Weeks & Mydear Warehouse

Hai,


Monday blues kan hari ni. Malasnya nak bekerja sebab badan lesu dan kepenatan. Sabtu di KL, ahad di kampung. 

Alhamdulillah, I am now at week 30 (29w 2d), passed my 2nd trimester and say hello to 3rd trimester. Yuhuuuuuuuu! I am a bit nervous but yet tak sabar nak tunggu lil one lahir sebab dah mula rasa badan terlalu berat dan susah bergerak. Perut pon dah selalu mengeras dan mula berasa nyilu dibahagian bawah which is normal kata gynae. Plus my baby a bit bigger, so lagi cepat lah terasa berat.

Last 2 days, I dapat call dari gynae from DMMC, doc bagitau yang kandungan gula I agak tinggi dan kebarangkalian untuk ‘kencing manis semasa pregnant’ adalah tinggi. Hehehe, I memang dapat agak dah sebab masuk je 6 bulan hari tu, I hari-hari nak minum milo ais for breakfast, bandung for lunch, and carrot susu for dinner.

Plus dengan adanya ice blended blender kat rumah ni, lagi la I selalu buat carrot susu. Yummy! Buat pekat-pekat plak tu. Kadang-kadang buat ice blended milo/mocha. Ice cream? Rutin kot nak hari-hari. Paling favourite adalah ice cream crunch. Slurpppppppppp! Kek pulak, teringin je terus bake sendiri. Tak kira dengan durian lagi, dua tiga biji boleh makan seorang. Husband kata dah pokai dah sebab durian kan mahal. Dah la selang beberapa hari mesti nak, asal terbau tepi jalan confirm kena berhenti beli, hahaha.

Mana lah gula tak naik, redha jela intan oi. Doc suruh datang DMMC untuk discuss pasal diet pemakanan. Hehehehehe. Kelakar pulak rasa, tapi seram pon ada. Dibuatnya kencing manis, baby besar, kena bersalin awal/czer, gulppp! Minta dijauhkan, Amin!

******************************************

Okeylah malas nak fikir pasal tu, I nak pasal babycot!

Actually, I memang tertunggu-tunggu Mydear Warehouse sebab nak beli babycot. Dengar plak ada blogger, Mimi dapat beli dengan harga yang murah, lagi lah excited nak beli. Tapi nak datang dari Kuantan ke Puchong semata-mata untuk babycot tu, sangatlah tak berbaloi kan. Alhamdulillah, rezeki I kot, kawan I punya wedding pada minggu yang sama dengan warehouse tu, so dapatlah I ke KL dan singgah ke Puchong. Heeeeeeeeeeee.

Pada I, warehouse kali ni tak best sangat kot. Babycot tak banyak choice pon. Tapi kalau stroller, carseat, walker, memang murah la. Tapi I tak cari pon semua tu sebab dah beli, so focus pada babycot sahaja lah!

Sampai-sampai je terus tuju ke babycot. Niat nak cari yang putih, affordable, solid wood, dan tak terlalu besar. Tilam plak nak Latex/rubber. So I terus usha harga, tak tengok pakej pon sebab memang taknak beli bedding set and mosquito net tu.

Akhirnya we both setuju nak beli yang ni, harga RM259 untuk babycot sahaja. Tilam latex takde, so grab yang rubber, RM122. Total RM381. Okey lah kot! Last expo lagi murah, tapi since kami dah sampai, beli je lah kan.

Ini adalah babycot yang I beli tu. Dah pasang malam tadi and terus letak dalam bilik. Heheheh.


I tak berapa berkenan header kayu atas bed head tu, tapi sebab ini je choice yang ada, so i pejamkan mata jelah. Yang penting murah! Alhamdulillah saiz babycot sesuai dengan tempat yang i plan nak letak. Warna putih tu plak memang match dengan furniture bilik. So boleh lah senyum lebar sampai telinga!


Try letak Quilt World Map yang i DIY tu dalam babycot, size dia exactly sama dan muat-muat je dalam tu. Plus tepi tu boleh dijadikan bumper. Yeayyyy lagi! Sekali lagi, Nasib baik tak beli bedding set Mydear. Hihihik!



Ni plak bila pagar tu diturunkan. Elok-elok je saiz quilt tu dengan paras pagar tu kan. Hehehehe. Tak terlebih, tak terkurang. Puas hati!

Try pulak letak 2nd quilt yang i plan nak guna masa berpantang kat kampung dalam tu, still babycot nampak luas dan sangat comfy! 


Harap-harap baby A suka! Yang penting ibu dan abah suka sangat-sangat dan tak sabar nak letak baby A dalam tu. Kena ajar baby A tidur asing-asing sejak dari awal lagi, senang nanti.

29weeks and counting, harap-harap 3rd trimester ni semudah 1st and 2nd trimester. Semoga Allah mempermudahkan perjalananku. Amin!

Till then,

 i n t a n o r a z a m


8 comments:

Asz Miza said...

I pun sejak dua menjak ni suka sangat makan durian..pantang nampak durian mula la buat mcm tak pernah makan...haha..harap2 gula okey la. :D

aNNor said...

Comelnya...teringin nk ada baby jugak.take care intan.jg diet! heheee

Cik Saila said...

cantiknya quilt tu :))
bilik akak sgt romantik la :D

Wawa said...

oh my...serius sgt cantek bilik...ingat kan amek dr google rupenye bilik sndiri...:D

O'gosh said...

suka sangat quilt tu...cantik..wish i was so handy like you..

Boo said...

lawa dekoration bilik. rasa cam nak jadi baby A akak je. har harhar

nurul harnani said...

perghhh memang terbaik la intan.. sungguh creatve n bilik sangat cantek..

mintak2la nnt buat pre-order jahit quilt..

nanie NCOL

* FAR * said...

cantik! bertuah la baby tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...