Followers

Thursday, May 24, 2012

Quilt Baby A dah siap!

Still remember this entry? Or this

Akhirnya material dah sampai ke Malaysia dan selamat sampai ke tangan i. Punya lah excited nak jahit quilt ni. Actually,ni first time i jahit quilt. Tak pernah tengok tutorial or belajar, so just berharap berjaya jahit dengan imaginasi sendiri je. Mula-mula risau juga sebab material ni mahal, takut tersalah gunting, tapi kalau kita tak mulakan, siapa lagi kan? So untuk sesiapa yang teringin nak DIY macam-macam terutama sewing, kenalah berani dan confident, insyaAllah menjadi. 

So ini lah hasilnya!

Full view

I beli 2 panel untuk buat quilt ni, sebab i nak saiz quilt yang besar. So boleh la baby A bergolek-golek atas tu nanti. Dua-dua panel ini dari Jill Macdonald Collection (What A World). Setiap panel berharga $5.95 USD, so kalau nak tahu harga boleh convert sendiri ye. Mahal sikit lah tapi bila tengok hasilnya, tersenyum sendiri, insyaAllah!

Belakang quilt pulak i guna plain red hard cotton beli kat Kamdar sahaja. Harga RM6.90 untuk bidang 60'. Puas i selongkar kat Kamdar baru jumpa kain tu.

Quilt details: 

Wording 'Malaysia' tu i hantar sulam sebab kat panel tu memang takde wording Malaysia. Tsk tsk why?????? Adakah sebab Malaysia terlalu kecil atau tak glamor? 

Pillow: Front view

Disebabkan panel ke dua ada lebih, i jahitkan pillowcase yang sama tema untuk baby. I buat dua jenis, satu jenis fixed dan satu lagi jenis pillowcase. So satu boleh basuh, satu boleh jadi bantal busuk. Tettttt! Bahagian belakang bantal tu i guna kain yang sama dengan belakang quilt. Baru match, kononnya! Actually i memang sangat suka warna merah. So sila jangan sakit mata ye~

Pillow: Rear view

Alhamdulillah, puas hati dengan outcome set quilt ni. Gigih jahit malam tadi walaupun sakit kaki kiri sebab banyak berjalan di site petang semalam.


Baby A,
Ibu loves you so much! Nanti baby kena jadi anak yang baik ya sebab ibu dah DIY semuanya untuk baby dengan penuh kasih sayang! Hugssss and kisses.


Malam tadi baby A kicking sangat agresif macam tengah menari breakdance, husband pon dapat rasa. Selalu nya kalau husband pegang perut, baby A kick malu-malu, sekali je pastu diam. Malam tadi baby kick selang 3 saat selama almost 15min, woohoooooo!


Love,
i n t a n o r a z a m
6 months and counting..



23 comments:

Hidayati Farhan said...

x saba nk tgk hasil gajah pink pulakkk. ahaha, saya punya ada bantal skali x intan? kahh, over

CPF said...

kagum nye lar dengan intan..untung baby A... :)

Shakina Farhan said...

berbaloi2 dgn harga tu sbb kain sedap + cantik plak tu..

Liya Laa said...

Cantik sgt K.Intan. Untung baby A dpt mummy kreatif :)

farhana shamsuddin said...

i salute la ky=t u... i x segigih u, wish bleh jd mcm u... intan nk order quilt boleh? hehehehe

Gadis said...

cantik sgt bile dh siap...=)

Adein Kushairi said...

nk order yg neh boley..? tak buka utk mummy-to-be yg lain ke..? huhu..=)

Dhya Surya said...

sangat la cantik!

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

comel nya... rajin betul intan diy macam2 benda... untung baby A

choclairissa@intan marliana said...

bestnye kalau i ade byk mase utk buat semua ni..balik keje pun dh malam..bagus intan..keep it up! :)

intan said...

yati: lepas ni u punye quilt plak.. sabar ye darl~

CPF, Liya, Gadis, Puan Dot: thanksss dearie~

Kina: betul tu, berbaloi2 rasanya

Farhana: tak sempat nak amek order banyak2 dear sbb kdg2 blk kerja pn dah malam..

Adein: tak bukak order lagi dear, material pon beli utk baby sendiri je..takde extra, sobs.

intan marliana: same lah selalu gak balik keje malam, cuma klu nak DIY tu, gigih menjahit sampai ke midnite..heeeeee.

mizzy amalina said...

comellll!!!!nice work intan! :)

BAIZURA NATASHA said...

kagum ngn u intan.....btuah baby A

nYomeL said...

siap jugak quilt utk baby A.
gigih btul intan ni.. kagum! :)

baby A jadi anak yang baik tau! dengar ckp ibu. see, sanggup ibu menjahit smpai tgh mlm. sume ni sbb syg!

take care intan!

ctmah said...

gud job!u mmg hebatla intan..xrugi dpt kwn blogger cam u ni. rajin n kreatif orgnye :D

Hazz Nieza said...

bukaklah tempahan. i nak order!! =))

Mr & Mrs Sallehudin said...

sangatttt cantikkk... :)

Fainie said...

awesome la..rajin btul mommy ni..

Anonymous said...

cantik ble bg limk nk bli material ni x....

Ainee Cumi said...

cantik sangat! mana kak intan beli quilt tu

MamaDaniel said...

cantik quilt set tu.. :D

Lehin Lehin said...

Slm kak,kain tu lame x smpai nye,sebab dy kan kt luar negara

Lehin Lehin said...

Slm kak,kain tu lame x nk smpai sebab kn dy kt luar negara

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...