Followers

Wednesday, November 27, 2013

Living Hall: Sofa Baru

Hahahahaha, tengah semangat mengupdate entry baru. Wahhhh semangat nak masuk rumah baru gitu.

Okeylah hari ni nak cerita pasal sofa plak. Pada mulanya memang tak plan pon nak tukar sofa baru sebab sofa lama tu memang cantik lagi. Sofa lama tu 2+3 seater, color light cream. Tapi nak dijadikan cerita, sofa tu terconteng dengan dakwat pen secoet gitu, masa tu husband tertidur sambil pegang pen. I plak benda-benda kecik gitu memang nampak je, mula la pikir cemane nak hilangkan stain tu. Teringat plak ada multipurpose cleanser yang pernah i beli dulu, harga dalam RM40. Kalau tengok pada harganya, rasa macam berkesan la kan sebabnya mahal.

I pon apa lagi, terus la spray kat stain tu, then lap dengan kain bersih. Terus hilang. Tak sampai 3saat. Memang hebat lah! Teruja sangat. Pastu biasalah, sebab terlampau teruja, mula nak spray sana sini. Habis semua permukaan sofa i spray, pastu lap. Memang macam baru dah jadinya, padahal sofa tu takdelah buruk pon sebab i baru pakai 2 tahun. Hehehe. Siap semua, i tak bilas pon dengan kain lembap. I biarkan je.

Agaknya kat situ lah silap i, biasa lah kalau benda yang efisien sangat ni, confirm kan kandungan dalam dia tu kuat kan. Tak sampai 6 bulan, sofa tu mula crack terutamanya pada tempat yang terlipat. Memula i ingat normal tapi takkan la leather pon boleh crack. Makin lama makin banyak sampai sakit mata i memandang. Husband dah mula bising, i pon rasa bersalah gila. Bila fikir-fikir balik baru la teringat pasal tu. Sesal kemudian tidak berguna, kihkih.

So to all readers, ingat tau! Kalau nak bersihkan stain kat sofa leather or PU, kena gunakan cleanser yang betul-betul untuk sofa, bukan yang multipurpose macam i guna tu, huhuhuh.

                                   ***********************************************

Cemane nak settlekan prob sofa ni, Takkan nak bawak sofa crack ke rumah baru? Hurmmmmmmmmmmmmm.

Ting! Dapat idea. Teruslah propose dengan husband kalau ada duit lebih nak beli sofa baru. Kebetulan memang ada Expo Perabot kat Kuantan ni ha. Expo ni pon best sebab barang-barang dia semuanya cantik-cantik dan high quality. Kalau sofa tu memang semua designer punya la, pastu kalau katil/tilam tu jenis riban-riban yang i sendiri tak mampu nak beli, huhuhu. Husband cakap insyaAllah. I dah happy sangat dah!

I dah usha ekspo tu first round lunch break tu, pastu malam tu ajak husband pergi pulak. Husband i ni jenis malas nak usha-usha dah, So i dah shortlisted kan 3 sofa idaman hati, hehehehe. Dalam banyak-banyak brand tu, berkenan sungguh aihhhh dengan sofa from Louis Italia ni. Dan memandangkan salesgirl tu dah nampak i datang usha 2x, dia kata dia akan bagi special price kekononnya untuk return customer.

Malas nak cerita panjang, inilah pilihan pertama i, sangat la menawan hati oiiiiiiiiiii. I pon apa lagi, excited lah! Husband mengikut je. Rasanya harga ni memang berbaloi la sebab sofa ni sangat la besar, 10x9 kaki.

Saiz 10x9 kaki


Tengok jela scale husband dengan sofa tu, kecik je dia. Padahalnya husbandku gemok lol. Ampun abang! Tapi bila fikirkan saiz sofanya yang gabak tu, 10x9 kaki, 9 kaki tu macam terlalu lebar la plak. Living hall i 17x10kaki. So takkan i nak reserve 1kaki je untuk laluan. Terus hati berbelah bagi. Tengok plak sofa lain.

 
Saiz 8x6kaki

Ini pilihan kedua i, sofa ni boleh pull out. So kita boleh berlunjur kaki sambil tengok tv, boleh dijadikan sofa bed juga. Sofa ni saiz kecik sikit, 8x6kaki sahaja. Husband macam tak berapa berkenan sebab sofa ni nampak biasa walaupun ada pull out tu. Down hokey! Takpelah nextttttttttt!

Saiz 9x6kaki

So we move to 3rd choice. Display color dark coklat, nampak macam elegant tapi warna macam oldies sikit la. Yang ni memang i berkenan juga tapi sebab mata dah tertumpu pada option 1 tu, so memang tak tengok la sofa yang ini. Sofa ni lebih praktikal la sebab seat dia besar, L-shape dia pon luas. Sebab masih teringinkan sofa yang first tu, so i pon pilih leather color yang sama macam sofa pertama. 

Husband pon setuju sofa yang ni. Dia kata sofa first tu memang cantik, tapi tak praktikal. Arm rest pon dah 1 kaki. So ruangan seat jadi sempit la. L-shape dia pon kecik sebab tempat pengandar tu gabak sangat. Betul jugak. Bila dibandingkan, sangat tepat kata husband tu. So we both setuju untuk beli sofa pilihan ke-3 ni. 

Masa untuk custom-made adalah sebulan paling cepat. Leather ni di import dari Itali, ada warranty untuk leather, kayu, dan spring selama 6 tahun. Dan yang seronoknya, free delivery! Louis Italia ni dari Shah Alam. So kalau takde ekspo ni, memang berangan la nak designed sofa gini. Kena beli yang mana ada di Kuantan ni jela, hohoho.

Lepas ni nak bersihkan sofa ni kena berhati-hati la nampaknya. Taknak dah pisang berbuah dua kali.

Sofa ni sampai hari ahad ni, yehaaaaaaaaaa! Bestnyaaaa!





6 comments:

Aty_Fared said...

Aty dulu kan..tak suker lather sofa.... tu beli fabric jer... tapi lama2... jatuh cinta lak... siap asben nak tukar kain fabric ni jadi lather...hahaha...mahal.. baik beli baru jer.... mungkin sbb usia kot... dan lagi lather nmpak lebih mewah... eerr...aty suker...ngeee :)

Shakina Farhan said...

Berkenan sgt sofa bentuk L & leather..pki sofa court mammoth ni pki xsmpi setahun da terbenam rasa kayu..hahaha..sesuai kot dgn harganya..tggu expo kat kuantan tahun dpn plak..

puan.mila said...

Lawo gilos sofa i intan..leather nmpak exclusive..housewarming jgn lupa jmput i, kekekekke

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Terima kasih sis ..sebab bagi info ni .. sharing is caring ..chak! (^_^)

Rilla said...

Wooo, kembar sesofaku! hahaha

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak. cantiknya! terliur tengok.. hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...