Followers

Tuesday, November 26, 2013

Home Sweet Home Progress

InsyaAllah Jumaat ni kami sekeluarga akan berpindah rumah! Tak sabar okey. Walaupun rumah ni takdelah sebesar mana, tapi kami tetap bersyukur.

So far sekarang kami dah beli dua rumah teres setingkat (satu 4 bilik, satu lagi 3 bilik), dan ramai jugak la yang mempertikaikan tindakan kami ini. Katanya, kenapa tak beli rumah besar terus? Harga dua rumah tu dah boleh dapat semi-D dua tingkat kottttttttttt? I dan husband hanya tersenyum sahaja. So far kami rasa dah cukup selesa dengan rumah ni. Baru anak seorang kot. Cukup besar untuk duduk bertiga. Dan rumah lagi satu kami gunakan untuk investment. So far memang kami takde plan nak duduk rumah tu (dapat kunci Januari 2014 ni). Dengan keadaan husband yang selalu busy dan tiada di rumah, insyaAllah i rasa confident nak duduk berdua dengan Amani di rumah ni. Takde la rasa besar dan luas sangat.

Progress rumah dah 90% siap, tinggal kitchen cabinet je yang belum dipasang. Tengah fabricate kat kilang. I tak kisah, not a rush pon. Hehehehe.

Jom layan gambar progress rumah, ikotkan hati i malas nak update banyak-banyak sebab benda pon tak siap lagi. Nanti dah deco-deco barulah kita bagi full review, ye tak? heheheh.

                                   **********************************************

LIVING & DINING:
Untuk tengok deco living hall rumah sekarang, boleh klik SINI. Tema masa tu, warm color.

Untuk rumah baru, kita tukar ke warna lembut pula. Hehehe. Bagi sejuk pula mata memandang. I masih menggunakan Nippon Color Creation, Easy Wash. 


Color code: Misty Rain 3145P, Gray Dawning 4201P, dan Stiletto Gray 4241P. Kalau tengok pada gambar tu, color mungkin sedikit berbeza sebab i guna kamera handphone sahaja. 


Inilah living area, keluasan 10x 17kaki. Cukup panjang, tapi lebar 10 kaki tu sangatlah constraint. Huhuhu. Takpelah redha. Untuk rumah ni, i akan pakai sofa baru L-shape from Louis Italia. Sofa lama cream color 2+3 seater tu i tinggal kat rumah sekarang. Harap-harap bila guna L-shape sofa ni, rumah akan nampak lebih luas. TV cabinet, side table, masih gunakan yang lama hehehe. Siling i gunakan light through untuk bahagian ini supaya lighting lebih menyeluruh.


Okey, ini pula formal dining area. Bersambung dengan living area, 11x10kaki. Ini i akan letakkan dining table  yang i pakai sekarang. Kalau ada budget lebih ingat nak tukar juga tapi masih sayang yang lama sebab meja dia marble. Hehe. Siling i guna L-box, dan pasang downlight. Sengaja i bezakan jenis siling untuk living and dining, so kita juga boleh gunakan siling as space seperator untuk indentify mana ruang untuk living, mana ruang untuk dining, vise versa.

                                   **********************************************

KITCHEN:

Ini dapur. Cat guna lebihan living hall sahaja, jimat. Baru table top sahaja yang siap, kitchen cabinet tak install lagi. Untuk atas, build in cabinet 11kaki panjang, cabinet bawah pulak 6x11x6kaki. Wet kitchen berbentuk U-shape, tengah tu counter bar. 

Sengaja i rendahkan meja bar tu, bersesuaian dengan ketinggian meja manalah tau nak guna laptop kat counter bar tu pon boleh. Untuk area counter bar tu, cabinet tu hanya 1 kaki width, sebab 1 kaki lagi i kosongkan supaya kaki boleh masuk kat bawah table top tu dengan selesa. Area situ i plan untuk letak barang-barang kering/bertin/kotak yang baru dibeli seperti sos, sardin, milo dan sebagainya. Maklumlah kita takde food store, so asingkan dengan cara ni la.

Kat area counter bar tu, akan ada 2 biji pendant lamp, tapi belum pasang lagi, hehe. Pendant lamp IKEA sahaja. Untuk tingkap pula, i akan pasang blind warna putih, pon dari IKEA. Untuk dapur, memang plan taknak pasang langsir sebab i nak area ni nampak kemas dan bersih. Mana-mana tupperware ke, pinggan mangkuk ke, periuk ke,  memang nak sorok dalam cabinet. Hanya microwave dan water heater je dibenarkan untuk display atas cabinet. Hehehe.

Berdepan dengan counter bar ni adalah informal dining table for 4 person. keluasan area ni adalah 9x 10kaki. Kat meja ni lah boleh nak menjemah ke, bersembang ke, apa ke. Hehehe, dibenarkan lepak berjam-jam. Gambar takde lagi sebab memang lupa nak ambil gambar area situ. 

                                   **********************************************
 MASTER BEDROOM



I sangat suka grill ni. Sebab nampak sangat moden. Halus mulus gitu. I sendiri ke kilang pilih besi, bukan tengok katalog sahaja. Hahah bersungguh kan. Tapi jangan risau, walaupun nampak halus, tapi i dah pilih besi tebal. So grill ni sangat kukuh. Cat untuk grill pula i guna powdercoated, white color. I kan memang peminat white furniture, so faham-faham jela semua perabot kat rumah ni berwarna putih hehehe.



Langsir bilik dari IKEA. So inilah pilihan i, corak-corak dia moden dan berwarna grey-brown, sangat match dengan cat bilik. Suka sebab pakai langsir ni, x perlu pakai sheer dah sebab tingkap dah tinted,  langsir ni pon base putih, so bilik dah terang tanpa langsir tak perlu diselak-selak lagi.
                                   **********************************************

WORKSTATION (ROOM4):



Langsir dari IKEA jugak. Belasah je corak kanak-kanak gitu. Tapi husband suka. I pilih langsir ni sebab corak dia ada warna hitam, match dengan almari husband warna hitam. Hehehehe. Langsir bilik ni siap dia pasang sendiri. Semangat betul!

Kla, entry pon dah panjang. Nanti i up entry lagi k!

LOVE,
i n t a n o r a z a m 


13 comments:

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Mimy Marizd said...

cantik lah. kat mana rumah ni?

mama leen said...

cantiknya intan.. memang sweet kan kaler ni..

Hana Soffelia said...

weeee sangat tak sabar nak g rumah intan..

Byzura Mj (By) said...

by pun suka grill mcam ni. berangan nak buat untuk rumah nanti. hihihi.

Aty_Fared said...

Ai is suker org cerite pasal umah ni... heheh... :)

Shakina Farhan said...

suke2..xsabar nak tunggu kitchen cabinet siap..

Nurul said...

warna adalah cantik sangat..suke!

MamaDaniel said...

cantiknya misty rain tu... :D

CPF said...

tq sis for sharing.. tengah tunggu rumah siap jugak..tp lambat lg in mid 2015. keep sharing yer sis..i always love your idea n creativity.. ;)

BitsBest said...


i luv furniture white too...
grill u pon i berkenan..moden n simple gitu.
cantek rmh awk intan..
tak sabar nak tgk hasilnya!

Qiela said...

hi intan, nak tanya, kitchen cabinet tempah dekat mana? share la harga.

Anonymous said...

bekenan ngn katil 2....da sevey kat kdai perabot n da jumpe kat kdai perabot...nak beli jgk..hehee..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...