Followers

Friday, July 19, 2013

Baju Raya Kami 2013

Hai, arini nak update preparation raya! Hehehe. Takdelah update besar-besaran pon. Cuma nak share baju Aisha Amani yang telah berjaya dijahit oleh ibunya ini. Hehehe. Actually I memang pandai menjahit baju kurung. Tapi untuk pakai sendiri jela kan. Ni first time buat baju orang lain (padahal anak sendiri kan).

Nak mengukur baju anak, mak aihhh susah gila. Kita ukur, dia sibuk nak tarik measuring tape la, lari sana sini. Hehehe. Tapi nasib la buat baju kurung ni ukuran yang nak diambil tu tak banyak mana. Hehehe. So lepas confident dgn ukuran yang diambil tu, terus potong kain. Baju ni I buat betul-betul muat size Amani je, takde la pikir untuk simpan pakai setahun pon. Hahaha. Sebab kalau besar sangat kesian kat Amani nanti susah nak bergerak. Lagipun tak comel la baju besar-besar ni kan. Heh!

Tema kami tahun ini adalah Fushia. Warna pilihan i. Nasib la dapat husband yang tak kisah. Kalau soft pink pon, okey pada dia hahaha. So I decide baju kami (both me and husband) sedondon, dan Amani biar yang bercorak. Kang kalau I dgn Amani pakai corak yang sama, bila bergambar riba Amani, dia nampak muka je hahaha, yang lain tenggelam.

So ke kamdar lah I Jumaat minggu lepas. I pilih kain jenis satin cotton untuk Amani, biar selesa pada dia. Kain ni lebih lembut dari English cotton, sejuk sangat. Kain tu I beli 6m, rasanya nak buat gak sepasang untuk I dari kain yang sama, tapi bukan lah untuk pakai raya, pakai kenduri la heheh.Mana-mana orang yang kenal I, I mmg penggemar kurung cotton. Jarang la baju liplapliplap berbatu bata ni. Renyah dan kena berjaga-jaga bila nak pakai hehehe. Cotton ni senang, kedut pon takpe. Nama cotton. Dasar pemalas haihhh. Hahahahahahahahaha.

So ini I share baju raya kami ye. Baju I dan husband, I beli di Gene Martino je, latest collection kononnya. Kain tenun bersulam emas (Jalur-jalur je). Cantik sangat kain ni, Sekali pandang mcm songket or thai silk. Bila pakai cantik terletak. So terus beli walaupon masa tu belum dapat bonus raya! Hahaha.


Ini plak masa mula-mula nak potong kain baju Aisha Amani. Saje amek gambar. Teaser la konon pastu upload kat instagram (intanorazam). LOL! Sekarang semua nak upload instagram. Hahaha. Ibu moden betul!


Ini plak hasilnya. Perfectly fit her yeayyy. Labuh baju, labuh kain, bahu, lengan, memang terletak. Sukanya. Bila si anak pakai cantik, ibu yang senyum lebar sampai ke telinga! Yeayyyy dah boleh bergaya di pagi raya! Hehehehe.

Comel tak Kak Ton? Hehehehe.


Till then,
i n t a n o r a z a m

14 comments:

Cik Puan Rara said...

eh intan i pon nk g gene martino.mahal x? bape eh kalo beli sedondon hubyy n kite punya? wahhh cantik baju amani.t leh tempah kt u.kikiki

.ieLah. said...

Comel sangat amani! Syok kan anak da bole pakai baju kurung. Yeyy!

NBK said...

Chumelllllll

Fiqah said...

Aktifnya dia...Happy sangat dapat baju baru agaknya...

Anonymous said...

Salam. Akak, akak ade ambik tempahan HB lagi tak?

puan.mila said...

Apesal amani gaya nak terbang ni,hehe..alamak, mila ank branak xbeli pun bju raya.

Cik Emie said...

Amboi amani..happy+excited sgt tu haa.terletak cntik kt bdan..selamat beraye amani hehe :)

aNNor said...

hahhahaa..comelnye Amani..mst jalan terkedek kedek...

Linda Yusoff said...

I kagum dgn u dr dulu tau .__., how i wish i pandai menjahit skg ni.

CaDLyNN said...

amani comel!!!

Anonymous said...

Salam intan -- tak pastiade orang pernah tanye tak tapi nak tahu sangat, mesin jahit awak jenis ape ye? Kalau tak kesah nak tahu harge sekali.

Clueless ttg mesin jahit tapi nak sangat beli!

Tq

cik hani said...

comelnya amani..so cute in baju kurung

Iqlima Azmi said...

comelnya. ;)

~MommyAqilMedina~ said...

comelnyaa Amani..salam kenal dear...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...