Followers

Wednesday, August 1, 2012

Ramadhan Update


Hai semua,

Tahun pertama berpuasa bersama suami. Ehem. Alhamdulillah setakat ni masih mampu bangun menyediakan sahur setiap hari, walaupun kadang-kadang menu simple sahaja. Nasib baik suami jenis tak memiilih. Horlick panas pon dah cukup baginya. Berbuka pula, lauk kebanyakannya beli, tapi nasi masak sendiri. I tak beli kat bazar pon, malas nak bersesak-sesak. Nasib la depan ofis ni uitm, senang la ade la juga beberapa gerai yang boleh disinggah, dan menu yang ada; memuaskan hati.

Being pregnant (33weeks) and fasting, takdelah berbeza sangat dengan tahun-tahun sebelumnya. Rutin siang hari masih seperti biasa. Cuma masalah berlaku selepas berbuka, memang terasa lah betapa beratnya perut ni.  Nafas pon dah semakin pendek je. Tambahan pula I ni jenis kuat minum air, 3-4 gelas air semasa berbuka tu perkara biasa. Bukan masa pregnant je kuat minum air tau, hari-hari biasa pon sama, kehkeh. So bila perut dah penuh dengan air dan makanan, and also baby; mengahnya hanya Tuhan yang tahu. Mengaji pon semput-semput, ayat yang pendek pon tak dapat nak baca senafas. Sobs.

Lepas solat confirm terbaring sambil mengurut perut. Oh buruknya laku. Huhuhuhu. Sepanjang puasa ni, baru sekali je berterawih, memang tak larat sebab I solat berdiri, nak solat duduk, I rasa lebih tak selesa sebab terlalu lama duduk. (ada tak alasan camtu?). boleh sakit bontot kot. At least kalau berdiri, bertukar2 posisi dan rasa macam aktif sedikit. Heeeeeeeee. So selagi boleh, I ikhtiarkan solat berdiri, insyaAllah.

**********************

Tempahan HB masih ada beberapa yang perlu disiapkan. Sepatutnya dah lama siap dah, tapi I asyik lengah-lengahkan. Ampun! Sebab bila tengok tarikh wedding lambat lagi, I pon buat slow-slow. Nak siapkan dalam masa sehari dua, memang tak larat dah. Lapan bulan pregnant kot, sesiapa yang boleh seaktif dan secergas orang ‘normal’ I memang salute habis!

So kepada mereka-mereka yang menempah HB dan dah termasuk dalam list, janganlah risau ye. Order dah memang ada, cuma maafkan kelewatan I ye. Tak termampu nak ligat-ligat macam dulu. Huhuhuhu.

**********************

Lagi 3weeks+ baby nak fullterm. Nervous jugak. Mampu ke nak jadi ibu ni? Kelengkapan baby dah hampir ada semua, alhamdulillah. Beg hospital baby dah ready! Beg bersalin I plak, belum complete! Stoking ntah ke mana, maternity pad ntah ke mana. Haihhhhh. Kena siap kemaskan dalam minggu inu juga. Itu mesti!
I dah mula rasa kepala baby dah ke bawah. Lepas kencing mesti rasa perit je. Progress baby, dah takde single kick, tapi berombak-ombak perut. Subhanallah! Sekarang ni I tak panggil baby kicking, tapi I rasa lebih pada baby movement. Baby berpusing sikit pon dah terasa. Sakit dan nyilunya, Allah jelah yang tahu. Masa berbuka paling aktif sebab dapat makan kot. Video perut berombak memang banyak tapi takkanlah nak post kat sini plak kn, hehehe.

Vaginal discharge? Yes dah ada. Risau juga, ramai yang suggest jumpa gynae sebab takut air ketuban leaking. Huhuhu. I akan jumpa gynae arini, so nanti I akan update ye. Doakan both mummy and baby sihat ye.

Lain-lain tanda, Bracton hicks? Heartburn? Belum ada alhamdulillah!

**********************

Nak share bedsheet yang I DIY hujung minggu lepas. Kesian plak baby tilam tanpa cadar. Guna kain lebihan yang ada kat rumah je. Asalkan masuk tema, jadilah! Jimat aje. Sorry ye baby ibu tak belikan bedding set cantik-cantik untuk baby. Huhuhuhu.




Kla entry dah panjang. Need to go, nak gi check up!

Love,
i n t a n o r a z a m





12 comments:

Jue Sd said...

Hope baby n mummy still sihat! ChayOK intan ;)

sara petakbunga said...

cantik... macam tak caya diy

Cik Tqah said...

doakan semuanya berjalan lancar..aminn

Boo said...

selamat berpuasa kak intan :)

Rahmah said...

ala2 rajinnyer k.intan wat bedsheet sendiri....sempat lg ek..semoga kak intan n bby sihat2 slalu...

dilla nadila said...

alhamdulillah and dila doakan semuanya berjalan dengan lancar...
seronok bace pengalaman mummy to be..dila bile lagii...~~~

Umie Aisya said...

Lbh kurg sama la kita.i br msk 33 weeks.dh x larat nk buat itu ini.cpt sgt sesak napas n sakit blkng.hope kita sama2 senang nk bersalin nnt.amin :)

CikNaa said...

rindu time preggy dulu.. mmg rase berat je badan lg2 time solat..yeay,cik pah nak dapat anak sedara baru.. :)

anaztasias nora aira said...

Intan, selamat berpuasa !!! moga dipermudahkan segala urusan dear :)

Mummy Akmar said...

Salam Ramadhan..

Semoga Ibu dan Baby sihat..

Intan.. Jom bantu Mummy menolong anak-anak yatim di sini http://elqashrinqaisara.blogspot.com/2012/08/segmen-jom-follow-blog-el-qashrin.html

DianaSafri said...

Best of luck intan on this Ramadhan month...

http://weddingclosetbydianasafri.blogspot.com/

DianaSafri said...

BEST of LUCK intan for this Ramadhan month...

Suker diy kreatif you

http://weddingclosetbydianasafri.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...