Followers

Tuesday, August 7, 2012

33 weeks Update



Hai,

I dah 34w 2d. Tapi kali ni nak update 33 weeks checkup. Patutnya kena checkup masa 32 weeks tapi disebabkan kekangan kerja, jadinya terlambat 1 minggu. Huhuhu. Nasib la gynae tak marah dan okey je.

  1. Berat I maintain dah 5 minggu tak naik-naik. Weeee, happy sangat sebab masa first 5months dulu, berat naik 4 kg sebulan, huhuhuhuhu.
  2. Berat baby pula dah 2.1kg alhamduillah.
  3. Gula I dah normal tapi still selepas raya kena buat test lagi takut beraya sakan dan gula naik semula.
  4. Kaki dan tangan masih belum bengkak.
  5. Masih mampu solat berdiri, usaha untuk tidak bersolat duduk selagi termampu. Tapi syarat wajibnya kena solat dalam aircond hehehe. Kalau tak berpeluh basah macam hujan. So hanya mampu berterawih 1x je di masjid sebab tak tahan kepanasan huhuhu.
  6. I ada leaking/vaginal discharge, so aritu checkup doc seluk untuk ambil sample untuk hantar ke lab. Tapi doc check cakap air ketuban still normal, 14. So tak perlu risau sebab baby masih boleh bergerak-gerak dengan jayanya. To be honest, seluk tu tak sakit langsung. Sekejap je prosedurnya tup-tup dah siap. So mummy-to-be, jangan risau ye. Baca bismillah dan tawakal ye!
  7. Baca entry kina pasal pitam tu, risau juga sebab selama ni tak tahu pitam tu cemana. So lepas ni if ada symptom macam kina tu, kena berhati-hatilah. Hehehe. Thanks kina for the info. I selalu confused pitam dengan pengsan. Daaaaa, ntah apa-apa I ni!
  8. Baby selalu main-main. Bila usap perut dengan tangan, dan-dan je baby timbulkan bontot/siku/kaki. Respon kat ibu je, tapi bila abah yang buat, dia jarang-jarang bagi respon. Takut abah ye!

P/S: Teringin nak buat cookies raya tapi tak reti. Hahaha. Sapa ada resipi meh share dgn I meh!



7 comments:

Boo said...

Assalamualaikum...
syukur kak intan masih sihat!
semoga baby sentiasa sihat dan cepat2 keluar ye.
nak tengok baby...

anaztasias nora aira said...

comelnya !! lama la xjumpa intan kan. resipi minta dengan sarah haha :)

Umie Aisya said...

Besar baby intan.masa last checkup at 32 weeks baby i baru 1.65kg tp gynae kata normal je ikot minggu.i guess it's ok la kan.hehe.

Rina Hamid said...

comelnye..mst xcited kan...haih doakan cpt2 sy peknen..heee..
ni resipi m&m cookies..selamat mencuba!
http://rinahamid.blogspot.com/2012/08/m-cookies-for-hari-raya.html

nYomeL said...

Intan,
ce try resipi balkidz yang ni..

http://chentaqieshzahir.blogspot.com/2012/08/resipi-popia-gulung-nestum-horlicks.html

My fav jugak. Nampak mcm senang! I pon nak try. Jom! :)

Fahreen Fredo said...

Seluk awal awal gini memang tak sakit intan. Semakin sarat nanti baru senak sikit. Around 38-40weeks camtu. Seluk time tengah menahan contraction.. Pheww! Rase nak sepak orang okay hihi. Sebab banyak kali kena seluk dengan misi mase tengah tahan sakit yang menggila. Huuu

aNgAh_aLiFaH said...

hai intan..angah dlu masa 26w pun ada leaking..buat v.e gak kat kk..masa tu sakit.. tapi merasa buat v.e kat swasta, mmg tak sakit langsung. pstu masa dah masuk wad nk bersalin, misi dok check jln kan, mmg sakit setiap kali dia check.. angah rase sbb v.e kat kk ada sapu sejenis gel.. gel tu yg memedihkan.. huhuhu... sbb kat swasta mmg x sapu ape2 gel pun.. tak pasti la betul ke tak sebab tu.. hehee..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...