Followers

Friday, June 15, 2012

My confession!


Hai,

Selamat Hari Jumaat!

Harini memang malas sangat nak keluar lunch sebab panas kat luar. Plan nak jalan-jalan cuci mata kat mall tapi tak jadilah.

Harini nak share something, heheheh. It’s a bit personal tapi rasa nak share juga.


***********************************

Alhamdulillah, I have been married for 8 months and 2 weeks. Terasa macam baru sangat lagi, kenangan dimakeup cantik-cantik-pakai-baju-lawa-lawa still segar dalam ingatan. Heeeeeeeeeeeeeeeee.

Before married, I selalu cakap yang I taknak bunting pelamin, I taknak baby, I nak honeymoon paling kurang pon half a year. I nak jalan-jalan and enjoy dulu dengan husband sebelum hidup bertiga. Husband (masa tu fiancé) dok layankan aje karenah I, and he said nothing. No comment at all. Dang!

Like 3 months before wedding, I’d goggled some info about family planning etc and I am very sure about ‘this’. I’m kept doing researches and making options. Kaji dan kaji, dan I mcm dah stick dgn decision ni sekeras batu. Hahahah. Bila dah clear dan yakin, I beranikan diri untuk share perkara ni dengan my housemate and besties. Diorang macam gelak je, siap cakap ‘Nanti kalau ko terus tak dapat baby baru padan muka!’. To be honest, I am a bit ‘terpempam’ dan takut jugak lah tapi masa tu I tetap dengan pendirian i. 

So last resort , I minta opinion daripada my childhood friend cum neighbor, Lily. Dia ni pharmacist kat GH. Dia advise I amek Jasmine (J), for 3 months only. Dia kata it’s good untuk betulkan hormon, period cycle, and also for family planning. And the best, less effects mcm kegemukan or tambah selera makan.

I sangat happy! So, I trusted her, and 1 month before wedding, i terus cari J ni kat farmasi. Mula-mula malu sangat nak beli tapi tebalkan aje muka, kena bagi IC dan register for record. I beli untuk stok 3 bulan dan start makan 1 month before my Big day.

Guess what? Masa I ambil J, I memang period on time, takde senggugut dan jerawat pon makin kurang. Period cycle I jadi 28 days, which never happened before. Sebelum ni period I suka-suka je terjah kadang-kadang 32days, kadang-kadang 45days, kadang-kadang as early as 25days. Sesuai dengan I kot. Tepat je 28 hari, I akan period dan no more period pain wooot woooottttt. 

Masa wedding tu pon I period, tapi langsung takde mood swing ke apa, dan nasib baik juga jerawat tak keluar. Hahahah. 

And sampailah 2 months of marriage, I tetap ambil J setiap hari. My husband tak tahu pasal ni, pity him. Takut nak share dgn dia. Confirmlah kena marah kan.

But, itulah orang kata, kuasa Tuhan kan. Bila dah kawin je, naluri nak jadi ibu tu semakin membuak-buak. I macam dah malas nak amek J dan I dah mula rasa baby sangat comel dan tak sabar nak ada anak sendiri. Dalam masa 2 bulan tu, I tetap ambil J tapi pada masa yang sama I nak baby, hohhhhh! Daripada taknak jadi nak. Tak malu betul!

So bila I period je, I nekad nak stop taking J, byeeeee! I berserah pada Allah, dan kalau ada rezeki, insyaAllah I bersedia untuk jadi ibu. I berdoa hari-hari semoga Allah mengampunkan I atas tindakan I sebelum ni dan kurniakan I zuriat, tak kisah la cepat atau lambat, He’s know better!

Tetapi, rutin I masih seperti biasa, takde berubah pon dari sebelumnya. We both masih dalam mood honeymoon dan aktif berholiday setiap weekend. Berjalan sampai ke Perak, Penang, Kedah, Terengganu dll. Kadang-kadang one night trip je, tapi dah katakan honeymoon, semuanya indah belaka. Love!

Bulan yang ke 3, period I lambat seminggu. I terfikir juga samada ni sebab stop amek J ke, or hormon jadi x stabil balik. Or I’m pregnant? Tapi masa tu I cool lagi, sampailah one fine day, I beranikan diri beli pregnancy test kit. Sebab tak sabar, test kat office. Double line uol! And it’s clear. Menggeletar sorang-sorang dalam toilet.

Terus whatsapp husband. Petang tu test lagi sekali, husband belikan test kit yang lagi mahal. Pon sama double line. Heeee. Kalau awal-awal dulu I lah orangnya yang taknak baby, taknak baby. Tapi bila tahu je ada manusia lain dalam rahim ni, I plak orang paling happy. Gosok-gosok perut. Husband, bertambah-tambah happy lah! Terus call bagitahu FMIL. I pon bagitahu my parents. I rasa syukur sangat bila hati i terdetik je nak baby, Allah perkenankan. I stopped taking J and 1 month later, i'm pregnant. Syukur ke hadrat Ilahi!



Masa ni la I terasa kekuasaan Allah, Kunfayakun! 
I rasa sangat kerdil kerana bersikap arrogant sebelum ni, 
taknak baby konon! 
Nauzubillah.


And now, I am happily 27weeks pregnant. Every day is a new day for me, bila perut makin besar, I semakin bahagia. Terutama bila baby dah start kicking, and now if baby diam je, I plak yang rindu dia. Siap kejut dia bangun suruh kick, walaupon kadang-kadang sampai boleh nampak wave kat baju, tapi teruja sangat. Siap kena cover dengan handbag, malu orang nampak.

Barang baby I dah beli banyak juga, excited. Kalau tgk pada checklist, almost 80% dah beli. Stroller, carseat, wardrobe, semua dah beli. Baju? Mittens? Botties? Lagi la awal-awal dah cari. 

Tinggal feeding punye checklist banyak yang belum jumpa, and babycot. Itu je. Lain-lain insyaAllah dah complete.

I dah tak sabar nak tunggu baby lahir. Tak sabar nak tenung, cium baby, dan peluk baby tiap-tiap hari. Tanda kasih sayang kami berdua kan. I berdoa kelahiran baby nanti akan menguatkan lagi ikatan kami suami isteri. I sangat enjoy every moments, Alhamdulillah.


***********************************


P/s: this is my confession. Kepada B2B, jangan lah plan macam i. Ambil pengajaran ye. Kalaulah masin mulut macam kawan I cakap tu, merana I sampai ke tua takde anak. Kalau betul-betul nak plan, jangan lah terlalu lama. Pikir yang terbaik. Bila dah tersasul, cepat-cepat doa dan minta ampun kepada Allah, sesungguhnya Dia Maha berkuasa. I doakan semua orang baik-baik ajer, amin!


Ignore my hidung kembang ye! Genetik family memang camtu.Kaki tangan belum bengkak hidung naik dulu, heeeeeeeeeh!


Love,

i n t a n o r a z a m 


22 comments:

Lala Latif said...

dulu sy pun konon nak wat family planning..tp xde maknanya...terus lekat...xsmpt honeymoon pun..huhuhuu...

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

alhamdulillah....tp mmg la lepas sah jd suami isteri naluri ibu akan muncul gak dan buat kita nak anak cepat kan??? until now masih berusaha...takpe kuasa Allah kita tak tau... suke pengalaman Intan nie.

Shayra said...

Alhamdulillah. semoga sihat dan selamat spnjg pjalanan bergelar ibu.

kak intan, mind sharing pasal Jasmine tu? my menstrual cycle pun x ok. tgh cari remedy sbb rasa sgt x normal skrg. huhu :)

Syima Syaz said...

this is exactly what i feel...
then lepas mak balik mekah, trus pregnant..and after 2 months kahwin..

alhamdulillah..we are happy m2b..=) indahnya perasaan ni...

Cik Saila said...

speechless.. skrg ni 4 bln sblm my big day dh simpan niat nak honeymoon puas2 dulu bru nk ada baby. tp kdng2 ada gak rasa nak baby. tp lebih kpd nk honeymoon berdua. huhuhu! tp kan, xmustahil kalau tiba2 sy pun bertukar niat.. so skrg ni terus rasa 'pregnant awal pun xpe' :))

thx kak intan sbb share benda ni wpn personal :))!

Boo said...

salam kak, bestnya jadi ibu!
im not planning and i really want to be a mom like u ! hope ur baby comel macam akak. salam perkenalan kak :)

Shakina Farhan said...

for me anak pertama biar la natural ikut Allah bila nak bg..anak kedua & next2 ok la planning..bukan ape, takut sgt planning2 terus xdpt..call me old-minded-person tp bukan semua org bertuah pas planning terus dpt anak..alangkan zaman nabi xd planning2 20tahun baru dpt baby..nabi ape eyh..nabi ismail xsilap..hee..lupa dah..:P

Ummi Balqis Ismail said...

huhu...saya pon dl pnah jgk terpikir tanak bunting pelamin..nk hanimun dl puas2...n skrg dh 3 months kawen pon still x lekat2 lagi...my husband mcm teringin sgt je dh anak.sy mmg x ksh tp sy takot jgk sbb now my period sgt terok...sbenanyer dr dl tak penah betol pon cyclenye tp skrg plg ssh hati sbb bleeding tak berenti...dh almost 2 months...da mls nk jumpe dokte sbb asik kene mkn pil hormon (pil perancang sebenanyer)tp x elok2 pon...meb pil yg intan consume tu ok???name pil tu Jasmine je ke?

limah said...

thank u for this post..i thought I was alone.. tp ramai sbnrnye have this kind of feeling..truly inspired.. I ms nak kawen dlm dilema nak ade baby terus ke x sb tgh study n nk smbg blaja lg.. plan la jugak utk tanak baby dulu (naturally)...tp, last2 redha jek.. Allah knows better what is best for us..huhu..

Hanys Jehari said...

I guess naluri ibu tu muncul.pas nikah kan.. I pun sama.. Tapi skng alahai sronoknya kalau dpt preg cepat2..

anaztasias nora aira said...

saya xplaningg pun tapi memang xlekat lagi. sedih gak tp lama2 dah cool. belum rezeki saya. just enjoy the moments :)

laskar pelangi said...

Akak! Tahniah tau:) Tak sabar nak tengok superduper cute baby:))
Hihi~Nak honeymoon lama konon.Nah ambik dia jadi nak ada baby cepat cepat. Semoga baby dan akak sihat selalu. Bestnya baca pasal preggy and baby. Hee~

Mimin said...

Intan good for u stop je amek J tu tros pregnant. I pon adalah masalah menstrual mcm u dlu. Tp i xjmpe doc pasrah je cume skg rasa nk pregnant. U ade jmpe doc ke sblm ni?

♥ Cik Ribena ♥ said...

amagadd. bile bace entry u sebijik kena atas idung i! huhu i x naik pelamin lagi tapi penah tfikir hanya akan nak ade baby lepas 6bulan kawen. hurm..but now..i'm quite thinking in the opposite side..well at least 2-3months afta wedding quite okay kot.just like u.huhu anyway i love all of ur wedding attires! super gorgeous! hope u'll have a blast happy life with ur hubby n future baby! plus, keep on blogging coz u really inspired me! ^_^

iffah imani said...

naluri ibu tu best saya selalu tiap hari rasa mcm tak puas jer bersama anak bila dah hantar pegi taska mesti rasa rindu jer....

erna said...

Blogwalking dan terjumpa blog u. topik ni buat i rasa sedih..hapy..terkedu and so on. i'm not planing 4my 1st baby and guess wht,after 2week nikah i dpt tau i prgnent 3week. i masih study dan berjauhan dgn husband. Allah knows everything..Allah give what we need n for sure give the best to us.
anyway,nice to meet u here :)

take care your self dear :)

izzati said...

salam...akk kite pon ade simpan niat mcm tu...nk enjoy2 dgn abg for 1 year...tp mcm tak jadi je...hehehe.. hapy for akk...n doa semoga kesihatan baby n akak ok....n segalanye berjln lancar...

cikpuanputeri said...

Oh yeahh kita serupa! Heee alhamdulillah ada rezeki utk kita kan. Tak sabar nak tgok baby amani. Takecare dear! Missss uu. Lama tak jumpa!

yaumil hidayah said...

bestnya baca post awak ni :) semoga kebahagiaan awak sekeluarga kekal sampai ke syurga..amin..

mizzy amalina said...

Babe..my confession. Me too!!tapi natural planning je la. For 3 months. konon2 ingat lepas tak plan xdela terus lekat.rupa2nya Allah tu berkuasa. Lepas rasa ready sikit je terus Dia bg rezeki ni..

Sebelum ni malu nak share dgn org lain tkt org ckp bukan2. Sometimes org boleh salah fhm niat kita kan... But still..happy 4 u & happy for us! :)

Miss Sunshine said...

Intan... suke baca confession ni.. Kita terbalik tau.. Kita memang nak anak cepat2.. sampai rasa stress kalau tak menagandung cepat2 mcm org lain.. Alhamdulillah, Allah makbulkan.. Nanti baby kita sebaya tau.. ^_^

Anonymous said...

kak intan, it was good to drop here and read your blog. hehe. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...