Followers

Monday, June 18, 2012

My Confession Part 2


Hai korang,

Rupenya ramai juga yang berminat dengan entry sebelum ni. Mulanya malu/segan nak share tapi apa salahnya kalau kita berkongsi bersama kan.

I tahu ramai B2B or wives yang agak was-was tentang this things. Ada juga yang memang nak anak cepat-cepat kan.

Situasi kita berbeza,ada perkara yang perlu didahulukan, dan ada pula perkara yang perlu diletak ke tepi. Ikot priority. I got few emails and comments yang memberansangkan, dan ada juga mempertikaikan tindakan I ni. Hehehe, but it took it positively and smile.

Ramai juga yang berterima kasih dan dengan entry I ni, telah membuka hati mereka untuk mendapatkan baby. Wink! Syukur Alhamdulillah.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

As for me, ini reason ini atas tindakan I tu.

Masa bujang:
1.       I  anak bongsu dalam keluarga, dan gap dengan kakak yang atas 15tahun. Can u imagine? I dibesarkan dan dimanjakan sorang-sorang sebab my sister study kat MRSM. So kat rumah hanya i, my mum and dad sahaja. So that I sangatlah manja dan sangat dimanjakan. Terasa anak tunggal gitu!

2.       Bila dah rasa anak tunggal, mestilah tak reti buat kerja rumah. My mum plak jenis melayan karenah I, sampai sekarang ni pon (dah berkahwin), if I nak my mum suapkan makan, mesti dapat. Even dulu kawan-kawan I yang datang rumah, selalu my mum suapkan makan nasi sambil kitorang study untuk PMR. Sweet kan my mum? My husband pon kadang-kadang jealous.

3.       I tak reti buat kerja dapur, my mum cakap if I tolong, I macam mengganggu dia je, lebih baik dia buat sorang-sorang, lagi cepat katanya.

4.       I ada ramai anak saudara, dan I suka babies. Cuma bila tengok diorang nangis, I rasa takut dan tak tahu cemana nak handle. So if kena jaga anak saudara yang umur 5-6 tahun tu okeylah, kalau babies, still kurang yakin dengan diri sendiri. Walaupon memang I tak tunjuk yang I ni takut, tapi conflict tu dalam diri je, tak terluah. Sebab I maksu yang kekonon sangat cool. I selalu fikir, kalau ada anak sendiri nanti macamane, boleh ke aku? Capable ke?

      Sebelum kahwin dan sudah bekerja:
1.       Kalau korang kerja bidang construction, mesti korang faham bidang kerja I macamana. Hehehehe. Masa study kat USM dulu pon, life as student Architecture ni memang hectic. Siang kitorg tidur, malam berjaga. Kerja-kerja semua buat malam normally. Ntahlah, sebab kononnya tengah malam tu la masa dapat idea nak design kot. (hahaha). 5 tahun life camtu, memang susah nak tukar rutin tu dah. Orang pukul 8am bergegas nak pergi kelas, kami plak kul 8am tu la baru nak balik balik tidur.

Even bila dah kerja pon, still I buat rutin yang sama. Pergi kerja pon kadang-kadang terbabas. My boss pon admit benda yang sama. Siapa boleh maintain rutin macam student lain memang cool dan hebat! Siapa setuju dengan i?

2.       Bila dah abis study dan kerja, scope kerja plak sangat hectic. Sama macam study dulu. Lebih-lebih kalau handle project. I pernah handle satu fast track project design Automotive College di Pekan, Pahang. Kena siapkan college tu dalam masa 3 bulan, crazy kan? And I am working like no tomorrow. Pagi petang siang malam I di office. Plus kalau site visit, bayangkan habuk, nak kena panjat sana-sini. haihhhhh.

I pernah terfikir nak tukar kerja ke position yang lebih relax dan flexible (such as lecturer ke, tutor ke), tapi bila fikir-fikir balik, tak jadi. This is my dream, my desire. Memang la I ni bukanlah terror sangat, bukan best student pn, tapi to be an architect, tak perlu pon jadi excellent. We are not working and dealing with books and facts, but with human needs. Creativity, productivity, and practicality.  At least I nak practice selama 15 tahun dulu baru settle down, or masuk JKR ke? Boleh balik on time 9 to 5. Wink!

Bayangkan if kerja I memang camni, and I am married and ada baby, nampaknya memang kesian lah siapa yang jadi anak I, tak membesar depan mata. Hehehe. Nak biar anak dengan maid siang malam, tidak!

Dah berkahwin:
1.       Baru nak adapt dengan new life, hehehe. Plus I rasa weird ada orang lelaki dalam rumah i. My siblings semuanya perempuan, so the only man in my house adalah my dad. Dengan ayah sendiri memanglah selesa kan. Ni bila dah kahwin je, I rasa pelik nak kena lipat baju lelaki, terutama part-part yang ‘kecik’ tu, I jadi malu sendiri. Cara lipat baju pon salah. Huhuhuhu. I selalu terkejut bila tiba-tiba ada orang asing dalam rumah. Hahahah. Kalau dating dulu lain cerita, jumpa pon 2 3 jam je, ni bangun tengah-tengah malam tengok ada orang asing kat sebelah, nasib baik takde insiden menjerit terkejut lagi. Hahaha!

So I need time, at least to suit with new environment, to cope with house works yang tiba-tiba kena buat sendiri, to change as better muslimah, and also to maintain as career woman.

---------------------------------------------------------------------------------------------------


So this is it: My reason(s).

Ada yang email I and share, bagitahu diorang kena planning sebab isu PJJ, kesihatan, dan lain-lain.

Thanks for sharing dearie! At least I tahu ramai yang ambil tindakan macam I, dan bukan semua orang sengaja nak ‘elak’ rezeki.

And the most important part is, WHEN WE KNOW THAT WE ARE READY, WE JUST KNOW


Like me, 
punya la panjang alasan berjela-jela, tapi after two months of marriage, I’m ready! 
Yes, Allah knows the best for me, for US!


So lepas ni I kena bertukar jadi supermommy lah! Karier dan tanggungjawab sebagai ibu dan isteri, mesti seiring. InsyaAllah! Doakan I ye!

Love,

i n t a n o r a z a m






9 comments:

Nana Syazana said...

thanks for sharing intan. as for me, my husband yg blom ready to be a dad yet ;) actually nana pun x ready lg. lebih kurang same kes mcm u. cume i mmg sejak my mum abis pantang 4o hari, die keje.. so i dh di besarkan dgn maid smpai la abis SPM. br i masuk kolej and time tu la br belajar iron baju, basuh baju pakai tgn (yg still fail smpai skrg) haha. tapi alhamdulillah. lepas 6 bln kawin, my husband dh nk try ber baby. so skrg, kitorg masih mencuba. :D hehe. harap2 xde la kena kes yg (plan2 sgt, tgk2 bertahun br pregnant) aduhh.. mintak jauh la semua tu kan. insyaAllah ;) hehe.. hope u and baby sihat2 aja. thanks

cikpuanputeri said...

suka baca. n mostly i tau..konon2 nak baby 2013 kan. tup tup dua2 orang beza 2 minggu je..hee. u can do it supermommy! hee.. i pun risau jgk sebenarnya bila pk nak kena outstation semua tu. harap i kuat jgk.marilah kita berdoa sama- sama..

SOULMATE is said...

k.intan,blh gtau x jasmine tu nk cr dimana n nama product tu apa?

DalilaMian said...

panduan yg bagus bg i yg konon2 nk family planning ni..heheh

Farhana IezAna said...

sangat la setuju archi student life mmg berbeza dari student lain..kdg2 2-3 hari pn tahan xtido..tapi nasib baik ana ok bile dh krj,boleh bgn on time tp ttp agk susah jgk nk bgn pg..hihi

Kisah Hati said...

as for me pulak, berbelah bahagi antara nak sangat2 dan takut kalau muntah2 masa hari kenduri. sebab majlis nikah dan reception selang 2 bulan lebih.

nak sangat-sangat sebab both of us dah 30+ and both of us sangat sukakan budak2 dan hubby nak anak ramai.

tapi dalam masa yang sama tak nak pregnant masa reception sebab nanti tetiba lak pening2 sume.

tapi kita orang tak de merancang. memang nak sangat. mudah-mudahan Allah kurniakan zuriat kepada kami dalam tempoh yang terdekat ini. amiinn...

pika pikah said...

Hi Intan,

In my case, hubby dah sedia tapi I belum. Tapi hubby taknak kitorang pregnant lagi sbb PJJ & dia nak jaga I sendiri masa I pregnant. I work in Kedah & tinggal ngan my parents, my husband kerja kat Johor & tnggal ngan his parents. Nanti bila dah dpt transfer n tnggal serumah, inSyaAllah boleh start mencuba :)

Shakina Farhan said...

betul..semua org ade alasan masing2..tp dlm bab planning baby ni baik jgn announce dekat org bukan ape..bimbang ade org mulut die xd insurans ''planning2 nanti xdpt terus'' terpacul keluar..kl rmi yg terkeluar ayat tu umpama mcm doa kan..kl kite planning biar kite & Allah je la tau..just my 2 cents..:)

Engku Artini said...

all the best.. kita merancang , Allah menentukan yang terbaik.

Happy 4 u intan..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...