Followers

Saturday, June 23, 2012

My Bad: Skin infection


Hai,
Selamat hari Sabtu, ada sesiapa ke kerja hari ni? Wink! I am all alone, husband kerja, so this is my Saturday; woke up late, havin’ lemonade and slice of cake. Nyaman!

This week, I am entering week 28, which is 7 months of pregnancy. Sometimes, rasa cepat sangat masa berlalu. Pejam celik pejam celik, perut dah makin membesar. My baby progress is quite a champion 
(I guessed), berlumba-lumba dengan I membesarkan badan. 


At my 25weeks, baby weight dah 0. 815kg, and at 27weeks, she is approaching 1.15kg, Alhamdulillah!

Tengok jadual ni, terbukti my baby sangat bambam. But no to worry, harap-harap puasa nanti baby normal ikot graft ye sayang. Ibu taknak lah baby besar sangat, nanti susah ibu nak teran, hehehe.



So far, my placenta is on the right position, my baby head is down, air ketuban cukup, and heartbeat seems normal. 

***********************************************

But unfortunately for me, last week was a nightmare. I had this so-called skin infection at my belly, ouch!
Kalau lah boleh diputarkan balik masa, huhuhu. Menyesal tak sudah!

Last Monday, I’m in the rush. A bit late to work, I sangat kelam kabut dan just grab je baju yang ada. But I’m not forgetting to apply my scratch mark lotion (Cocoa Butter Palmer’s), picit punya picit takmo keluar. Dah habis kot. Then I selamber je sapu Johnson Baby Lotion pada perut, and I’m done! 

But it happened bila I balik kerja dan doing some house works kat dapur. (I sangat suka memasak masa pregnant ye, takde alahan bau minyak ke, busuk ke, heheheh). My belly berpeluh dan a bit melekit. I start rasa gatal tapi just ignore je, ingatkan sebab balik kerja dah busuk-busuk. Bila nak mandi, I sangat terkejut tengok perut yang merah ranum, dan berbijik-bijik halus, it rashes! Huhuhu. Then I mandi macam biasa, guna sabun Sebamed and berharap lepas mandi akan okey. Tapi makin teruk plak, bila terkena sabun, terasa miang sangat. Maghrib I terasa sangat panjang dan menyeksakan. So lepas je maghrib, I terus turn on aircond, baring, and sapu bedak Agnesia pada perut. Kasi perut kering sikit. Alhamdulillah gatal dah hilang sikit tapi merah tetap ada.

Dua hari pon tak baik-baik lagi, still kemerahan dan gatal, terutama bila berpeluh dan terkena baju. Membengkak merah ranum, sebijik macam terkena ulat bulu or gegata. I sangat tak tahan and terus pergi DMMC. My gynae sangat terkejut tengok perut i. I ingatkan sebab tersalah makan, but she said kalau salah makan mesti gatal tu satu badan or dekat pelipat mcm ketiak, lengan, celah kangkang etc. Tapi in my case, kat perut sahaja. So ni mesti disebabkan something yang I apply kat luar, samada baju I kotor ke, ada hama ke, or ubat/lotion yang i sapu. Dang! Terus teringat I sapu Johnson Baby Lotion pada perut tu, huhu. My bad!

Yes, memang I ni kulit jenis over sensitif, tapi tak sangka lah sesensitif ini. I thought lotion untuk baby kan light, so mestilah okey if apply kan, rupanya tak! Erkkkk, for me lah hahaha! Doc bagi ubat sapu dan makan, ambil darah, and I terus minta buat monthly checkup (sepatutnya minggu depan). Bila semuanya selesai, I dapat MC dan terus balik rumah. Taking a very gooooooooodddddddddd rest, tengok tv, duduk dalam air cond, everything back to normal. Wink!

Now I had learnt my lesson. I memang sorok lotion tu jauh-jauh. Taknak tengok dah. Ngeri tau! Punya lah nak jaga perut taknak scratch mark, end up perut merah menyala. I ade gak menggaru sikit-sikit, harap2 takdelah scratch mark yang muncul. Huhu.

So M2B, as a precaution, jangan lah sapu apa-apa lotion yang tak berkaitan pada perut ye. I would suggest Bio-oil, VCO, Olive oil, or any lotion specifically use for pregnant only.

Menyesal kemudian tiada gunanya. If u detect some infections terutama pada belly, cepat-cepat jumpa gynae tau!

Sharing is caring, love!

i n t a n o r a z a m



6 comments:

Hazz Nieza said...

i always thought product Johnson is safe. hurmm.. betul, will take note. haruslah lebih berhati2. =)

Asz Miza said...

Kalau i terbalik pulak intan, pakai palmer's jadi mcm melekit semacam tapi alhamdulillah pakai jhson baby lotion okey je. Maybe sbb balik terus mandi kot. Tak berpeluh2 banyak. Paling best bila part yg hitam2 kat perut makin kurang taw. Maybe lain kulit kot. HEhe. Bby i at 28w berat 1.4kg. Memang membesar dengan jayanya! Hehehe.

Ainul said...

akak dl pakai bio oil.mmg takde stretch mark.lps mandi pakai.tak gatai.
http://dietdietsihat.blogspot.com/2012/06/berpantang-selepas-bersalin-apa-amalan.html

aida-myasara said...

intan bersalin mungkin sama bulan dengan adik aida...^^

hanizan said...

just nak share pengalaman, i gunakan olive oil..tp pernah juga gatal2 n berbiji ruam penuh satu perut..gatalnya xbole nak ckp..rasa cam nak nangis je..huhuhu...pergi klinik,doc kata it's normal for pregnant lady sbb perut kita menegang,sbb tu jd gatal..doc cucuk kat montot (cucuk ni xde effect pd baby, selamat)..lepas cucuk n sapu ubat, terus baik smpai skrg..lansung xde gatal2 dah...n i teruskan dgn olive oil...so far alhamdulillah

nuraien said...

kak intan,cm ne nak dpt plan yg kak intan ada 2 ekh??

aien nak tahu start weeks 1 lg..leh x emel aien..
mizaien@yahoo.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...