Followers

Thursday, June 16, 2011

Perfume Tips

Hai sayang,
Hari ni I nak cerita pasal minyak wangi aka perfume.  Honestly, I tak pernah beli perfume sendiri, selalunya I minta tolong my niece je belikan dekat UK, since die balik Malaysia every year. Lagipon price range sana lebih murah berbanding sini kan. And luckily, his choice selalunya terbaik! I love them so much! Okay, regarding to the topic, my Fiance minta untuk dapat perfume ‘lagi’ sebagai hantaran, walaupun masa bertunang dulu I dah bagi pefume. Tapi takpelah, I layankan aje permintaan si dia. So we went to Parkson, kononnya nak survey dulu sebelum beli, hihik. Tapi terbeli terus.

Okeylah, I nak share beberapa tips ketika membeli perfume:

  1. KENALPASTI BAU YANG ANDA MINAT, BUKAN BRAND YANG ANDA SUKA: sebab kita nak pakai perfume ni sepanjang hari, kena cari bau yang harmoni dengan hidung kita dan hidung orang-orang sekeliling, jangan terlalu menusuk, takut nanti orang menyampah pula, takpon muntah. Hehehehe.
  2. OCCASION: kenalpasti nak pakai perfume ni bila? Berkerja? Dating? Untuk suami?
  3. SELALU SURVEY: JANGAN MALU! Salesgirl tu takkan marahnya if u datang just untuk survey-survey je, lagipun tester die besar gedabak memang untuk di ‘test’ pon. Kan?
  4. PRICE RANGE: Dalam perfume set mesti ada satu 100ml perfume, dua miniatures & satu deodorant/shower gel/body lotion. Kan? Selalunya macam tu lah, and u have to pay like minimum RM300-RM400++ depends on brand itself, ada jugak yang murah sikit RM250+, bergantung kepada pilihan anda.
  5. BANDINGKAN AT LEAST 5 JENIS BAU: compare banyak sikit, jangan segan, pastu jangan lupa cium coffee tu supaya hidung u tak confused dengan bau macam-macam.
  6. ASK FOR ‘EXTRA’ FREEGIFTS: selalunya diorang memang bagi free gifts, but ask for MORE!
  7. BELI PERFUME SET: Ramai yang suggest kalau nak beli perfume, beli yang set, lebih murah dan dapat free gift (deodorant, miniature, body lotion, shower gel, bag etc).

But, I have different thought about tips no. 6, WHY?

Honestly, I awal-awal lagi dah cakap kat Fiance I taknak semua freegift tu (especially body lotion, shower gel, deodorant), takdenya nak pakai, I prefer brand lain kot.  So masa survey-survey tu, I asked the salesgirl boleh tak kalau buat perfume set yang takde deodorant n shower gel, etc etc. Then die cakap die boleh buatkan set yang macam I minta. Kalau boleh I nak dua botol perfume dalam 1 set, gila tamak, boleh?

We are looking for CK brand, hehe. Typical meh? Hahaha.

I cakap lagi nak dua botol perfume 100ml for both of us untuk setiap set. satu untuk pakai bekerja, satu lagi untuk pakai dirumah (ehem-ehem). So total up: 4 bottle of perfumes.

So untuk perfume yang pertama, I choose CK Eternity Moment for me and CK Eternity for him. Yang ni untuk dipakai semasa bekerja. Hehehehe. Dulu masa I study kat USM, my English Lecturer ada bagitau pakaila Eternity Moment untuk first interview, sangat sesuai. Maklumlah masa tu subjek pasal interview kerja. Since then I sangat minat EM then tak berpaling ke belakang dah.


Second one, I nak pakai kat rumah, untuk suami sahaja. Yang ni I nak yang romantik or menggoda sikit. So we both chose for CK Heat. Hehehehehehehehehe. (Sila google untuk gambar lain lebih jelas)


Then salesgirl tu bagi I free gift Nina Ricci 25ml for me, CK Free 30ml for him, and 4 miniatures.

So total in the packages : 
Four 100ml perfume, one 25ml perfume, one 30ml perfume, and 4 miniatures and it costs us RM705.00 dan dapat voucher Parkson RM40.00.

Kalau beli set BIASA kat Parkson tu, you akan dapat TWO 100ml perfume, two body lotion/shower gel/deodorant, and four-or-six miniatures. Harga? Lebih kurang je.

Four VS Two Perfume
So, mana lagi untung? Tepuk dada tanyalah diri.


5 comments:

miss puteri said...

put pkai CKin2u!hee. sgt best best!suke..hee. EM tak pernah try lagi!.. berbaloi u!!

Q said...

Eh, Intan, kenapa entri kita sama?hahah

LisaLisut said...

serius meh?tatau pulak bole main suka hati nk pack ikut customer?hahaha tp mcm mahal jugak 705 utk perfume but since banyak so ok la kot.
i sukaaaaaaaaaaaaa eternity moment smpai hari ni.heheh.

cop,705 tu utk hntrn u n dia or just for u ? wow.705 is a lot.haha.

intan said...

Put: EM best sgt tau..

Q: yeke sama? i nak baca ur entry skang!

Lisa: RM705 tu worth for Four 100ml perfume, one 25ml perfume, one 30ml perfume, and 4 miniatures. lebih kurang RM150 sebotol. Pastu dapat voucher lagi RM40~

schakeyra said...

berbaloi2~~ kirah beli 2 set perfume pon dah 600... damn!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...