Followers

Wednesday, July 4, 2012

Hello 3rd trimester

Hello 3rd trimester, 
Please be good to me!

Update:

1. My belly mula membesar dan memenuhi bahagian atas, perut mula nampak penuh dan bulat. But still boleh pakai maternity jeans size M. Ehem!

2. Luckily rashes (skin infection) hari tu dah fully recover dan tak tinggalkan scretch mark, yeay me! But still risau sebab ada 10 minggu lagi, so still berharap dgn Tanamera VCO perut akan kekal cantik.

3. Last checkup (7 months) berat turun 1kg dari previous checkup, tapi unluckily gula naik mendadak sebab belasah 3 biji durian pada malam sebelumnya, dengan dinner carrot susu dan dua pinggan char kueh tiow. So kena further checkup this saturday, ambil darah lagi. Hope kandungan gula akan kembali normal, amin!

4. Baby membesar dengan jayanya, advance sikit tapi still under control kata gynae. Makin kerap menendang secara bertubi-tubi sampai terasa nyilu/nak kencing!

5. Perut mula mengeras secara keseluruhan terutama subuh dan maghrib, dan terasa sakit di bahagian ari-ari. Gynae kata its normal sebab baby dah pusing ke bawah dan mula nak engaged. Maybe sebab baby besar, so awal la terasa sakitnya.

6. Hidung memang dah membengkak since 5 months pregnant, jadi please ignore my big nose ya!

7. Kaki tangan masih belum bengkak dan belum rasa kebas-kebas, alhamdulillah!

8. Barang baby hampir complete, tinggal part feeding sahaja. Tengok budget cukup untuk beli Medela FS sebab semua barang-barang mahal dah beli termasuk baby cot, stroller and car seat. Sebelah hati nak beli Medela Swing sahaja sebab kesiankan husband, tapi sebelah hati lagi rasa patut beli FS sebab geram/nafsu!

9. Freezer besar dah beli untuk persediaan stok EBM, and we choose Panasonic; always my favourite brand!

10. Colostrum sudah mula muncul seawal 6 bulan, alhamdulillah! Berharap selepas bersalin pon rezeki baby murah. Sekarang my mum advise supaya selalu bersihkan dan massage supaya saluran clear dan tak tersumbat. So mission untuk fully breastfeed baby sangat berkobar-kobar.

11. Working loads dah semakin kurang, kurang ke site dan meeting, manakala tempahan HB dah hampir sampai ke penghujungnya. Alhamdulillah!

12. Nama dah finalize, but still ada 2 3 options, so ingat nak contact my junior (which is adik Ustaz Don) dan minta Ustaz Don finalize dan pilihkan untuk kami. Amin! harap-harap dapat nama yang terbaik untuk baby.


Lain-lain, semua biasa sahaja macam M2B yang lain. hehehehe.


Love,

i n t a n o r a z a m


8 comments:

Boo said...

happy for u sis!

Cikpuan rara said...

hmm rara pon dh rasa sakit kat bahagian bawah bila bangun dr kerusi.mmg rasa menusuk.hmm rara dulu mcm ada rasa berair kat nipple.tp now dh xde pulak.hmm takut nya.kalau boleh nk fully bf gak.

fifi tiez said...

congrats dear.sy esok genap 28 minggu.baby dah makin kuat menendang jugak..tapi so far belum lenguh2 lagi,mungkin sebab badan sy memang big size kot.hehe

Anonymous said...

Intan, make sure u keep the colostrum tu utk baby nnti...dah bleh start pump klau dah ade..liquid gold tu...sayang klau buang2..

Cik Tqah said...

wa.. beshnye.. nowadays semua mummy to be nk bf.. me pon rncg even lom kawen lg..hihi

anaztasias nora aira said...

intan awak nampak comel sangattttttttt !!

aNgAh_aLiFaH said...

intan, take care! bykkan baca surah mariam k..n buat pelvic massage.. untuk mudahkan bukaan nnti..

angah sokong fully bfeed.. go intan go.. doa byk2 supaya rezeki bby murah.. beli chest freezer ke? baguz la.. angah ni menggagau nk simpan ebm.. skang ni merata2 freezer penuh ngn ebm angah je.. umah mertua pun tumpang.. kedai moto mak angah pun tumpang.. haha..

nk sharing je.. angah start pam hari ke8 n ajar dia botol masa umur 2mggu..

angh pakai medela harmony je, x mampu nk beli FS.. ingt nk beli swing sbb nk pam 2 belah skaligus.. dah keje ni masa x cukup.. hehe..

ryy.han said...

Medela fs is really worth buying...dan jugak xdela curik masa lama sgt nk pam susu...dan jugak blhla menyambil2 smbl pam...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...