Followers

Thursday, May 17, 2012

We are expecting..

Alhamdulillah,.

Selepas 5 months 2 weeks, jelas kelihatan akhirnya. I sangat berharap agar gender baby semasa scan dan lahir adalah sama. Kalau tak nanti baby kena pakai baju ruffle-ruffle la ye. Yang penting baby sihat dan sempurna, boy atau girl tak kisah. Allah menentukan yang terbaik untuk kami berdua, insyaAllah.

FYI, as expected, memang semua orang teka baby dalam belly i ni girl. Teheeeee.

Orang pertama yang teka adalah jiran sebelah rumah. Boleh? Hahahaha, Cik Dah cakap pokok bunga yang i tanam semuanya mekar berbunga. Agaknya yang dalam perut ni pon bunga juga kot? Macam tu la ayatnya. Masa tu i baru balik kerja, tengah siram bunga, tersenyum jela. Tak sembang banyak pon sebab tengah penat, hehehe. I pon perasan gak pokok bunga semuanya berbunga since i mula pregnant, sampailah sekarang. Tapi takde la nak kaitkan dengan baby sebab masa dia tegur tu terlalu awal lg, masa i pregnant 2 bulan kot. Perut pon takde lagi masa tu. 

Nak bukti? Nanti i ambil gambar okey.

Kawan-kawan i pon cakap perkara yang sama, diorang cakap i nampak lebih ayu dan berseri, maybe sebab gen X-Y antara ibu dan baby menambahkan ke'perempuan'an i. I bukan dari background sains, so i just iyakan aje. Tapi i rasa i sangat selekeh masa pregnant, hidung i dah membengkak (genetik family kalau pregnant hidung besar).  Plus jerawat-jerawat banyak tumbuh didahi, huhuhu. Tapi memang la kalau kita hadap muka sendiri hari-hari tak nampak perbezaannya kan? Yang i perasan, i dah gemuk dan bontot membesar dengan jayanya.

Family plak teka bila tengok perut i tak lonjong ke depan, lebih membulat ke tepi. Pinggang dah hilang dah, uhuks. Plus i takde morning sickness, ramai yang cakap memang baby girl. InsyaAllah, baby i akan menjadi cucu sulung family husband. Jadi, haruslah menjadi kesayangan. Kebetulan husband enam beradik yang semuanya lelaki, jadi i berharap dengan adanya baby girl ni, akan memeriahkan dan mengeratkan lagi family kami, amin!

I sendiri pulak, memang instinct kuat mengatakan girl sebab everytime nak beli barang, mesti nak grab jugak satu dua benda girlish. Siap berani ambil risiko if my baby if a boy, selamber je nak guna barang-barang girlish yang i beli tu. Nasib baik husband jenis tak kisah, siap cakap kalau babyboy pon apa salahnya pakai pink kan? Baby tak memilih tau, parents yang lebih-lebih sebenarnya. Betul jugak kan? Kecuali la if budak dah besar 3-4 tahun, tak boleh la kot. Nanti jadi lembut, siapa yang salah? 

Dari segi nama pula, senang je i nak cari nama baby girl, nak cari nama boy? Susahhhhnyaaaaaa. Semuanya tak berkenan. 

InsyaAllah kalau baby yang lahir nanti girl, Namanya akan begini, S_____ Amani. Samada nak letak Nur atau tak kat depan, bergantung kepada abahnya. I dua-dua pon boleh, 2 perkataan pon dah cantik, tak perlu panjang kot.

Ada sesiapa nak suggest tak S_______ word tu apa? boleh la komen kat bawah. Yang penting haruslah mempunyai maksud yang baik dan terpuji. 

Till then,
I love you,

i n t a n o r a z am





29 comments:

mistulip said...

Sarah Amani..hehehe..tahniah intan...

Reen Tart Nenas said...

alhamdulillah :)

leeza said...

sofia/sofea : menawan.. suke name tu! tp scan haritu insyAllah baby boy, mcm intan ckp, hope masa scan and lahir sama lah.. hehe~

take care dear!

intan said...

Sarah & Sofea tu dua-dua dalam shortlisted i, heeeeeeeeeeeeee.

Lagi-lagi?

Ms. Fiena said...

intann i suggest: syafiena. kehkeh

malynd_anggun said...

sharifah.. retis giteww...heheh

e k i n ♥ y u s r i said...

suke nama sofea jugak
hehehehe

hr tue scan gegirl
tp masih x berani nak beli brg2 yg girlish
huhuhuhu

Boo said...

kak intan, suggest nama sheila. macam sy. heee. joke je

miss jue said...

eh, gen X la.. Y untuk lelaki.

S for Sabrina (kesabaran kami) :)

Cikpuan rara said...

wahhhh best nya.rara ritu chekup 5bulan 1week,nurse x bg scan ag dye kata nt x nmpk.so dye suh tgu week 26.tapi rasa mcm dh x sbr sgt dh ni.heehe

Dhya Surya said...

tahniah intan...=)
S____....
apa kate SHARDATINA....^_^
SHARDATINA AMANI...

Asz Miza said...

Intan..Saffiya Amani :)

Asz Miza said...
This comment has been removed by the author.
Hazz Nieza said...

congrats!! dah boleh shopping sakan. huhu. cam ramai je baby girl tahun ni kann. hehehe. i dah masuk 7+ still org teka boy sebab perut muncung ke depan tp everytime checkup gynae sure confirmkan gegirl. huhu~~

Rahmah said...

akk nk jg la komen..hehhe...ltk nama mcm ank sedara sy.since name belakang dah sama..so syauqina amani...comel n cntik,pndai n rajin sgt2 budaknya..br 5 tahun.....insyaAllah...

Shayra said...

Syahirah ; maksudnya "yg termasyhur"

eh, mcm nama saya je? :P

Huda Luna said...

Sarafina Amani
hee

tp kalau sofea amani mesti lagi comel!

Yanei Khairani said...

i pun dh ade shorlisted nm baby girl. heee.. dan kebanyakan nye... S!~ hehee..
summayyah
suffiah
syuhada (hubby suke nm ni..hehe)
suraya (i suke nm ni)
Suri (yg ni pun..):p
sufi

sume su kan?? ade mkne disebaliknye tu.. :)

haya said...

seri amani or suri amani

cam sgt ayu bunyinya ^_^

Sherminah Soemardi said...

i suka nama sofea. nice to hear. btw,i newbie kat sini n suka selalu following blog akak.hope akak sudi jadi frens sy. tq. :)

ctmah said...

wah..congrats intan!
mee too..mesti depan nk pilih S since my name start S.hihi
sofia/sofea dah tersenarai dlm short list..hihihi

Mak Beruang said...

Alhamdulillah congratulations intan. Hope She grows up to be a healthy lil girl , solehah and all

choclairissa@intan marliana said...

haya pun idea pun menarik..seri and suri cm pompuan melayu terakhir..

tp sofea pun best :)

Yanei Khairani said...

a'ah..btol2. suri.. such a lovely and classic name. hehe.

aNgAh_aLiFaH said...

intan, kakak angah pregnant kan bby girl pun hidung kembang.. angah pregnant hidung tak kembang.. pastu dapat lelaki... tp angah pregnant xde morning sickness sgt, kakak angah morning sickness teruk.. terbalik plak ngn intan.. ape2 pun, jaga diri n perut elok2 k.. nnti kite jmpa insyaAllah...

Anonymous said...

syadwa...shahirah

maryaaaaaaa said...

congrats intan! :)

hehe nk gak ckp..i suka suri amani. hehe.

semoga semua dipermudahkan~

fifi tiez said...

hai.pregnancy kita lbh kurang sama la.sy pun nak masuk 22 minggu ni..tapi baby belum nak tunjuk jantina..

Anonymous said...

SARA AMANI

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...