Followers

Thursday, May 19, 2011

Trypanophobia



Hai,

Ada sesiapa yang takut jarum tak? huhuh. I am the one yang sangat takut jarum. Boo-ing me. BOOooOOo! Semalam my fiancé bagitau dia dah buat ujian HIV,yeayyyy but  then he asked me to do so. Erkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

I tak tahu lah sejak bila I sangat takut jarum, sejak kecik kot. Agaknya lah. Yang I tahu masa form 3, I lah orang yang paling menggelabah bila kena suntik kat sekolah, rasa nak lari balik rumah je. End up terpaksa pejam mata redha hujung bahu pada doctor. Itupon sebab taknak kena ejek dengan kawan-kawan. Yang peliknya, I can tengok ER/medic tv orang operation sana-sini, or video orang accident ngeri berdarah-darah satu badan, tapi I can’t help myself if tertengok drama yang ada suntik menyuntik ni. Terus rasa sengal-sengal semua anggota. Oh beremang bulu roma. I rasa macam jarum tu like torture. Yes Sangat TORTURE mentally.

Pernah sekali tu, I demam sangat teruk and doctor suspected its dengue. Then he asked me to make blood anylisis untuk make sure demam I ni biasa aje or dengue. Then masa nak queue ambil darah tu, I rasa seram semacam dan end up I lari balik. Tak jadi jumpa doctor or ambil ubat. Nasib baik I recover after a few days. Gila kan i! Hu hu. Kalau lah betul-betul dengue cemana?

It seems funny to others, but not me. I tahu untuk HIV test ambil darah kat hujung jari je, tapi still jarum kan. (you may laugh at me now). yeahh whatever reason I gave, i admit  tetap kena buat HIV test tu jugak walaupon I cuba elak 1000x. Kalau tak tak kawen lah i. Ini baru dugaan nak kawen, kalau pregnant nanti cemana la pulak, memang kena ambil darah each time jumpa doctor kan? oh scarrrryyyyyyy!

I can see dentist.
I love height.
I love extreme games.
I can do bungee jumping.

but.. but but I hate injection.

FROM GOOGLE:
Trypanophobia, or fear of needles, affects an estimated 10% of Americans. Yet it was only recognized as a specific phobia by the DSM (Diagnostic and Statistical Manual) in the 1994 4th Edition. The disorder is generally referred to simply as “needle phobia” by the general population, but is specific to medical needles.

Symptoms of Trypanophobia
If you have trypanophobia, you may dread receiving medical care, particularly injections. When you are required to undergo a medical procedure, you are likely to experience high blood pressure and an elevated heart rate in the hours and days leading up to your procedure. However, at the time of the event, your blood pressure may rapidly drop. You may even faint.

Dangers of Trypanophobia
Unlike most phobias, which generally cause a fast pulse and feeling of panic, trypanophobia frequently causes blood pressure and heart rate to drop.
Another danger of needle phobia is that it can cause sufferers to avoid visiting the doctor or dentist. Although the actual phobia is of needles, it can lead to a more generalized fear of medical and dental healthcare providers. In extreme cases, the sufferer may refuse to receive even routine checkups.

Causes of Trypanophobia
Scientists are still unsure precisely what causes needle phobia. It seems to be inherited, as an estimated 80% of those who have the condition have a close relative that suffers from the same phobia. However, it is possible that the fear is learned rather than biologically inherited.
Some evolutionary psychologists believe that the fear may be rooted in an ancient survival technique. Puncture wounds could be deadly, particularly in the days before modern antibiotics. It is possible that a fear of puncturing the skin was an evolutionary adaptation.


* I hope problem i taklah seteruk ini. Amin! Hahahahhahahahaha. Nanti kalau i dah buat HIV test tu dengan bangganya i akan canangkan ke seluruh pelusuk dunia!

6 comments:

iedaNoor said...

hiv test xpakai jarum injection tu...dia guna benda yg mcm stapler kecik je...jgn risau..go girl ;)

K.I.N.A said...

la..takut jarum ke? comelnye..ehhe..tp sama la..haha..cuma masuk nak cucuk tu la takut..grrr..lepas cucuk..eh2 da siap ke?

miss puteri said...

i pon takut jarum!hehe..

intan said...

iedanoor: actually, dh tau alat tu tapi still takut. Sebab tu ada doktor klasifikasikan benda ni sebagai penyakit,contoh takut darah, boleh faint tau..huhuhu... bukan dibuat2~

Kina & put: samalah! Takut sangat, cemana nak buat ni,tgu tangan luka baru bergegas jumpa doktor, boleh?

Rilla said...

Macam Rilla, time dia nak suntik tu Rilla pandang tempat lain so tak tahu when exactly jarum tu. penetrate. Tapi Rilla ok je kalau setakat syringe biasa. Yang Rilla palingkan muka tu time nak cocok tiub IV =.=

kitakesitu said...

hehe cute la u ni intan.i pon ngeri gak,but tutup je mata tu...dan bertenang(cuba konon2).hihi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...