Followers

Friday, March 18, 2011

DIY: Guest Book

Hai sayangs!

As I said before, mood DIY dah datang,. Wooottttt woooooooootttt! Hihihik. Disebabkan tadi nak ke Small Garden untuk bayar deposit gubahan bunga pelamin, I pon terfikirlah nak beli apa kat sana since I memang sangat malas nk ke kedai barang-barang pengantin ni, maklumlah parking susah nak dapat, kemalasan meningkat la.. 

So, it’s time DIY, and i terfikir nak DIY sesuatu yang tidak memerlukan modal yang banyak. Dah la nak saving untuk China trip pulak. Hu hu. Urmmm..urmmmmm (sambil usap dagu)..refresh balik kat rumah ada apa. Takdak apa kot! I dah lama tak membeli barang untuk 
wedding preparations. He he he.

Eh cop! I have extra lace daripada veil haritu, extra beads (small and medium pearls), extra kain daripada sarung bantal nikah, and some pastel ribbons. Apa yang I boleh buat dengan all the stuffs eh? Godek-godek idea, tiba-tiba TING! Dapat ilham nak buat guest book untuk tetamu tulis wishes and sign nanti.. hehe. Yes! Nak buat la! Yes yess!  

Balik rumah, salin baju. First thing to check is the guest book itself. Ha ha. Disebabkan nak jimat habis, I tak beli buku hard cover yang sesuai pon, I rasa nak tengok kotak-kotak study I dulu, sebab rasa mcm ada beberapa sketch books souvenir from my unimates. Kotak pertama jumpa dua, hard cover sketch book from i-don’t-know-where, then bile bukak kotak kedua, jumpa lagi dua buah sketch books from lim kok wing university. He he. Diorang bagi hadiah masa diorang datang architectural workshop di USM in 2008 kot, can’t remember. Okelah, cut the story, this is the book, back hard cover with white plain paper inside. Oke kot! Sesuaila jugak..

jangan marah ye kawan-kawan Lim Kok Wing, i gunakan untuk tujuan yang baik tau hehehe.

Opsss, lupa nak bagitahu, masa pergi Small Garden tadi I beli span nipis berharga RM6.90 for 2m. Sangat banyak untuk buat guess book ya. Takpe, simpan untuk next DIY.

At 8.30pm, I pon mula DIY Guest Book ni:

Gunting span nipis mengikut saiz cover buku, then ambil gam pistol dan lekatkan span di bahagian luar hard cover tersebut. Pastikan bucu dan span dilekatkan dengan kemas dan teliti.

Potongkan kain (lebihan sarung bantal nikah) lebih 2inci daripada saiz cover buku (sekeliling) untuk kemasan kelim, kemudian letakkan kain tersebut dibahagian luar buku, kemaskan, dan apabila berpuas hati, gam bahagian dalam hard cover dan kelimkan kain tersebut ke dalam. (macam balut buku teks sekolah - cuma berbeza ada span diantara buku dan kain). Pastikan kain ditarik sedikit agar tidak berkedut dibahagian luar ya.
nampak x efek span tu, lembut je bila pegang hehe

Kemudian, patch lace ( lebihan lace veil) mengikut design yang anda suka dan gamkan dibucu hard cover sama seperti kain tadi. 

Seterusnya ambil kertas pertama dan terakhir dan gamkan pada bahagian dalam hard cover supaya hujung kain dan lace tadi boleh ditutup dengan kemas. Gamkan sekali ribbon sebagai penanda buku.

Untuk lebih menarik, boleh la tampal pearls ke, beads ke, macam yang I buat ni. simple kan? boleh buat dalam 2-3jam sahaja dah siap..

Hasilnya inilah dia, TADA!!! 
Tempat yang kosong tu nanti nak sulam nama kami, cantik tak? Siapa cakap barang lebihan tidak berguna? hehehe, janji rajin je. Projek DIY kali ni, total RM6.90 sahaja (span)

Front view

Rear view

p/s: maafkan kualiti kamera telefon hu hu hu.

13 comments:

Rilla said...

Ohemji..sangat cantik..glamer sungguh

miss puteri said...

tahniah , clap2.. cantik! hehe.. put? tempah je.hoho.. good job dear!

Adawiyah A.Halim said...

sweet sgt tau =)
nice =)

malynd_anggun said...

thanks intan 4 the tutorial...
sy pun nk DIY guestbook juge!! heheh

K.I.N.A said...

oh..good one kembar tarikh sama!hehe..small garden dekat ECM ke?xtau..

ok, kl kina mls nk DIY nanti tempah dgn babacak intan..haha..

Tun Teja said...

lawa..seswai utk kawen..nk sign nanti..

mizzunderstood said...

waahhhh intan!cantik la guest book!!hehehe...
xsbr tggu ur next DIY project lak.hehe..
eh.bile u gi china ek?best gile asik jln2 je.. =)

intan said...

rilla: thanks dear,. bese2 je, xde glamernye..

put: thanks dearrrrr.

adawiyah: hehe, thanks syg.

mayn: sila lah DIY, berbaloi-baloi..

kina: a'ah tempah gubahan dg diorg, pelamin kan intan deco sendiri..hehe. nak intan DIY? boleh je kina beli la barang-barang sume ye, intan buatkan je.

tun: anda wajib sign tau, tak dtg nnt i majok hokey!

malyn: coming soon, next is table centerpiece and wedding card holder. tguuuu! gi china 21-25april ni..

cheQmOomOo said...

cantik!!!

ctmah said...

dear..u ni sgt kreatif la...really2 teruja tau :D

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

SMALL GARDEN KAT KUANTAN KAN? SU PERNAH KERJA KAT SITU LEPAS SPM

nurul harnani said...

subhanalllahhh~ creativenyeeeeeeeeeee.. anyway congrats on your wedding~

sy nk kawen bln 12 bu thegeh2.. hehe

Anonymous said...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...